X

Parlamentul ucrainean a interzis Biserica din care fac parte și românii

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Marți, 20 august, Rada Supremă de la Kiev a adoptat proiectul de lege nr. 8371 privind reglementarea activităților organizațiilor religioase. Conform acestei legi, Biserica Rusă din Ucraina trebuie să își înceteze activitatea. În favoarea proiectului de lege au votat 265 de parlamentari, transmite BucPress din Cernăuți.

Legea va intra în vigoare la 30 de zile după publicarea sa.

Nu au susținut legea 4 deputați din fracțiunea „Slujitorul Poporului”, 17 din fracțiunea „Platforma pentru viață și pace”, 7 deputați ai fracțiunii „Renașterii Ucrainei” și 1 deputat neafiliat. S-au abținut 4 parlamentari ucraineni, dintre care 3 din fracțiunea „Slujitorul Poporului” și 1 din fracțiunea „Renașterii Ucrainei”.

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (desprinsă de Patriarhia Moscovei în luna mai 2022), Kliment  consideră că legea este controversată și a subliniat că UPȚ nu se subordonează niciunui centru din Ucraina sau din străinătate, ci doar Mitropoliei Kievului. El a declarat că UPȚ a acționat întotdeauna în cadrul legal și va încerca să-și apere dreptul constituțional la libertatea de conștiință și convingeri religioase în instanță, dacă va fi necesar.

Proiectul de lege nr. 8371 a fost elaborat de Guvern în urma unei decizii a Consiliului Național de Securitate și Apărare din ianuarie 2023. Scopul este de a interzice organizațiile religioase asociate cu Rusia. Cea mai mare critică a venit din partea reprezentanților UPȚ, care au afirmat că astfel de măsuri încalcă drepturile omului și constituie o persecuție a bisericii.

Deși UPȚ a declarat că este independentă de Moscova din mai 2022, o comisie specială de experți a DESS a stabilit în decembrie 2022 că Biserica este parte a Patriarhiei Moscovei.

Până în prezent, în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ) funcționează aproximativ 130 de parohii ortodoxe românești, potrivit Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Politică Etnică și Libertate de Conștiință.

La începutul anului 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat o decizie istorică de a binecuvânta înființarea unei structuri ortodoxe pentru etnicii români din Ucraina. Aceasta entitate juridică, denumită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina, ar urma să fie subordonată canonic Patriarhiei Române, similar cu Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova.

Decizia Sfântului Sinod al BOR a atras critici atât din partea Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei, cât și din partea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei.

Recent, autoritățile ucrainene s-au opus inițiativei Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de a înființa Biserica Ortodoxă Română din Ucraina. Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politică Etnică și Libertate de Conștiință a propus, ca alternativă, crearea unei structuri destinate românilor în cadrul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (PȚU). Totuși, trebuie menționat că relațiile dintre comunitatea românească și această biserică, recunoscută de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, sunt tensionate din cauza politicilor sale ultranaționaliste, ceea ce face ca propunerea să fie dificil de acceptat pentru credincioșii românii din Ucraina.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

3 comentarii

  1. Încă o data, se arata natura stnst a statului ucrainian, teoretic în război cu rusii dar practic în război cu Dumnezeu. Se știe din Istorie ce soarta au avut toți cei care s-au împotrivit lui Dumnezeu.. .

  2. Si cu toate astea Colonia mafiota romana, condusa de statul paralel securist prin scursurile Plavan-Ciuca-Ciolacu sprijina pana-n panzele albe regimul calailor romanilor din Ucraina, in dispretul poporului roman! Cu tunul sa tragi in bestiile astea securist-masonice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button