Autoritățile române au identificat două dintre sceptrele fostului președinte Nicolae Ceaușescu, scoase la vânzare de o casă de licitații din Germania și puse spre vânzare în Franța, în luna mai a acestui an. Ministerul Culturii a intervenit prompt, sesizând autoritățile competente, care au deschis un dosar penal pentru a împiedica comercializarea acestor obiecte de patrimoniu.
Intervenția autorităților și retragerea sceptrelor
Imediat după intervenția autorităților, sceptrele au fost retrase de pe piața de licitații. În prezent, se fac demersuri pentru repatrierea acestor artefacte valoroase. Sceptrele au o semnificație istorică deosebită: unul dintre ele a fost înmânat lui Nicolae Ceaușescu de către Ștefan Voitec, președintele Marii Adunări Naționale, în ziua în care Ceaușescu a devenit președinte ales al Republicii Socialiste România. Al doilea sceptru i-a fost oferit când a devenit comandant suprem al Forțelor Armate.
Promovarea pe rețelele de socializare și atragerea atenției autorităților
Prețul de pornire al sceptrelor a fost stabilit la 20.000 de euro. Vânzătorul le-a promovat pe rețelele de socializare, fapt ce a atras atenția autorităților. În urma investigațiilor, s-au formulat acuzații de tăinuire, furt calificat și spălare de bani, dosarul fiind gestionat de Parchetul General.
Dosarul penal și repatrierea artefactelor
Acest caz a scos la iveală importanța protejării patrimoniului național și a implicării autorităților în recuperarea obiectelor de valoare istorică. Demersurile pentru repatrierea sceptrelor continuă, sub supravegherea strictă a autorităților competente.
Ceaușescu,cel mai bun lider roman din ultimele 4 secole.