Noul certificat obligatoriu la vânzarea caselor bate la ușă. „Posibil octombrie”

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit marți, în emisiunea Jurnalul de Seară, la Digi24, despre modificarea prin care la vânzarea caselor sau a terenurilor să existe obligația de acoperire a datoriilor către ANAF.  Măsura ar putea intra în vigoare de la 1 octombrie, a precizat Boloș, explicând cum se va aplica.

Întrebat despre modificarea prin care la vânzarea imobilelor sau a terenurilor să existe obligația de acoperire a datoriilor către ANAF, Marcel Boloș a spus: „Aș vrea să risipesc o informație cum că această măsură ar interzice vânzarea de bunuri și terenuri ale proprietarilor persoane fizice și juridice. Exclus, nu. Odată cu vânzarea acestor bunuri sau clădiri sau terenuri ce sunt ele, are loc si plata impozitelor si taxelor, regula fiind deja aplicabilă pentru Primării – nu-ți poți vinde un bun sau un teren decât dacă ai certificatul de impozite și taxe locale cu zero sume datorate bugetului local – însă propunerea noastră este să permitem ca odată cu vânzarea bunului să fie plătite și taxele și impozitele”.

Cum va funcționa? „În momentul vânzării la notar, dacă ai datorii față de buget, trebuie să le achiți din prețul bunului pe care l-ai vândut. (…) La notar are loc tranzacția cu numerar de obicei și acolo, fie cu ordin de plată sau cum se întâmplă din punct de vedere al operațiunii derulate la notar, la acel moment trebuie achitate și impozitele și taxele. Nu înainte, cum s-a vehiculat, ci deodată cu vânzarea bunului. (…) Atunci când se prezintă ordinul de plată la notar, dacă știi că ai datorii, prezinți două ordine de plată – unul este pentru prețul de vânzare al bunului și un alt ordin de plată pentru achitarea impozitelor și taxelor pentru autentificarea contractului de vânzare – cumpărare”, a explicat Boloș.

Discuții cu mediul de afaceri Boloș spune că nu a luat în considerare ca această măsură să fie aplicată și companiilor.

Când ar putea intra modificarea în vigoare?

Intenția noastră este să intre în vigoare cât mai curând posibil. Pe discuțiilor cu mediul de afaceri, după ce a agreat acest mecanism, la 1 octombrie să intre în vigoare. De ce? Pentru că avem creanțe neîncasate la buget în valoare 175 de miliarde de lei ale persoanelor fizice și juridice. (…) În perioada anilor 2021- 2023, am avut 51 de miliarde de lei creanțe bugetare care s-au adunat la bugetul general și am încasat 7 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, noi din punct de vedere al încasărilor la buget din aceste creanțe le avem foarte mici, iar dacă nu găsim mecanismele prin care să valorificam aceste creanțe și să încasăm banii la buget, noi în continuare trebuie sa găsim alte soluții să ținem sub control deficitul bugetar și să ne putem finanța cheltuielile statului”, a mai spus Boloș.

4 thoughts on “Noul certificat obligatoriu la vânzarea caselor bate la ușă. „Posibil octombrie””

  1. Orice astfel de masuri demente aplicate de bestiile si tradatorii de la guvernare, vor avea ca efect inhibarea si scaderea comertului si a consumului, generand in final saracie lucie si furie maxima, care evident ca vor duce la Revolutie, singura alternativa viabila la dementza, satanismul si tradarea care domnesc astazi peste tot in Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X