X

Israel amenință Libanul cu războiul, după crimele din Golan

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Atacul cu rachete, de sâmbătă seara, asupra unui teren de fotbal situat în regiunea Înălţimilor Golan (teritoriu al Israelului), a ucis sâmbătă cel puțin 12 persoane, inclusiv copii, iar alte zeci de persoane au fost grav rănite fiind transportate la spitale, potrivit autorităţile israeliene. Atacul a fost lansat din Liban, de organizația Hezbollah iar Israelul anunță că va replica la fel de dur. Atacul Hezbollah a încălcat toate liniile roşii şi răspunsul va fi cel puțin pe măsură, au transmis liderii Israelieni, conform Reuters.

Washingtonul, unde premierul israelian Beniamin Netanyahu tocmai şi-a încheiat o vizită oficială, a condamnat atacul „oribil” şi a promis sprijin pentru securitatea Israelului.

Serviciul de ambulanţă israelian a declarat că 13 persoane au fost rănite de o rachetă trasă din Liban, care a lovit un teren de fotbal din satul druiz Majdal Shams. „Am asistat la o mare devastare când am ajuns la terenul de fotbal. Lucruri care erau în flăcări și multe victime pe iarbă. Scena era înfiorătoare”, a declarat Idan Avshalom, un medic din cadrul serviciului de ambulanţă Magen David Adom.

Un martor a declarat pentru Reuters: „A aterizat pe terenul de fotbal, toţi sunt copii … multe cadavre şi rămăşiţe sunt pe câmp, nu ştim cine sunt”.

Hezbollah a negat orice responsabilitate pentru acest atac, cel mai grav din Israel. „Atacul Hezbollah de astăzi a depăşit toate liniile roşii, iar răspunsul va fi în consecinţă. Ne apropiem de momentul unui război total împotriva Hezbollah şi a Libanului”, a declarat ministrul de externe, Israel Katz, pentru Axios.

„Rezistenţa islamică nu are absolut nimic de-a face cu incidentul şi neagă categoric toate acuzaţiile false în această privinţă”, a declarat Hezbollah într-un comunicat.

Gruparea anunţase anterior mai multe atacuri cu rachete care au vizat poziţii militare israeliene.

De la izbucnirea războiului din Gaza, Hezbollah şi Israel au schimbat tiruri aproape zilnic în zonele de la graniţa libanezo-israeliană sau în apropierea acesteia, într-un conflict care a stârnit temeri legate de un război în toată regula între doi adversari puternic înarmaţi.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care trebuia deja să se întoarcă din Statele Unite în Israel în noaptea de sâmbătă spre duminică, a declarat că îşi va devansa zborul şi îşi va convoca cabinetul de securitate la sosire.

Aliatul său din coaliţie de extremă dreapta, ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, a cerut represalii dure, inclusiv împotriva liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah. „Pentru moartea copiilor, Nasrallah ar trebui să plătească cu capul său. Tot Libanul ar trebui să plătească”, a postat Smotrich pe X. „Prim-ministrul ar trebui să se întoarcă imediat. Acesta este momentul pentru acţiuni”,  a adăugat Smotrich.

Andrea Tenenti, purtător de cuvânt al forţei de menţinere a păcii UNIFIL, care operează în sudul Libanului, a declarat pentru Reuters că misiunea ONU este în contact cu autorităţile din Liban şi Israel „pentru a înţelege detaliile incidentului din Majdal Shams şi pentru a menţine calmul”.

Gruparea Hezbollah este cea mai puternică dintr-o reţea de grupări din Orientul Mijlociu susţinute de Iran, care au intrat în luptă în sprijinul aliatului lor palestinian Hamas începând din octombrie. Grupările irakiene susţinute de Iran şi Houthis din Yemen au tras ambele asupra Israelului. Hamas a lansat, de asemenea, atacuri cu rachete asupra Israelului din Liban, la fel şi gruparea sunnită libaneză Jamaa Islamiya, începând din octombrie.

Înălţimile Golan ocupate de Israel au făcut parte din Siria până în 1967, când Israelul a capturat cea mai mare parte a zonei în războiul din Orientul Mijlociu, anexând-o în 1981. Această anexare unilaterală nu a fost recunoscută de majoritatea ţărilor, iar Siria solicită returnarea teritoriului. Peste 40 000 de persoane trăiesc în Golanul ocupat de Israel, dintre care mai mult de jumătate sunt locuitori druzi.

Druzii sunt o minoritate arabă care practică o ramură a islamului, dar care sunt mari susținători ai Israelului. De altfel, liderul spiritual al druzilor, Muafak Tarif, a afirmat sâmbătă seara că atacul cu rachete „a depășit toate limitele posibile”.

[dntplgn recurring_amt1="5" recurring_amt2="10" recurring_amt3="20" item_name="Donation" paypal_email="[email protected]" currency_code="EUR" currency_symbol="€"]

3 comentarii

  1. Operațiune STEAG FALS! Racheta aia nu este trasă de Hezbollah. Sunt aproape sigur că este trasă chiar de către kriminalii khazari de la Tel Aviv, mai ales că victimele sunt druzi și NU evrei.

  2. Ba jegoșilor ! Să nu credeți că dacă jegoșii aia de americani sunt slugile voastre și vă acoperă toate crimele,vin peste toate țările unde ii trimiteți voi, dacă aveți toate băncile și toți banii, nu putem să scăpăm de voi !!! Ne vom elibera țara, vă vom da afară din România, vă vom cere despăgubiri pentru holocaustul roșu comis de Ana Pauker și de securitatea evreiască soldat cu 2 milioane de români morți în pușcăriile voastre, pentru holocaustul comis împotriva poporului german soldat cu 35 de milioane de germani omorâți de americani și de englezi care erau conduși de bancherii de pe Wall Street, ne vom face propriul sistem bancar propria monedă, așa cum a făcut Adolph Hitler, moneda bazată pe etalonul muncă și ne vom pisa pe toate băncile lui Rotchild și pe toți bancherii voștri și pe toți banii voștri tipariti, pe care ii veți folosi pe post de hârtie igienică !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button