X

„Zilele Rezistenței”. Alexandru Costache, despre luptătorii anticomuniști: O generație întemnițată într-o închisoare a memoriei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Generația luptătorilor anticomuniști este încă întemnițată într-o închisoare a memoriei, vina acestei generații de eroi fiind, de fapt, neputința noastră, a spus, duminică, la „Zilele Rezistenței”, Alexandru Constache, notează Monitorul de Făgăraș.

„Mă bucură prezența foștilor deținuți politici în frunte cu domnul Octav Bjoza. Poate că n-ar trebui să rostim cuvinte doar să-i privim în ochi și asta ar fi cel mai puternic discurs. E un mare dar de la Dumnezeu că mai sunt încă printre noi, pentru că dacă nu i-am mai avea pe oamenii aceștia ne-ar rămâne doar cărțile.

Uitându-ne și în societate am putea crede că acea generație eroică nu a existat, atât de mare cred că este distanța dintre ei și noi. Dacă Ion Gavrilă Ogoranu s-ar fi născut evreu, englez, francez sau american, astăzi ar fi fost sărbătoare internațională, învățam despre el la toate disciplinele, inclusiv cele care nu au legătură cu istoria, îi vedeam chipul în toate librăriile, în magazine, în filme, dar s-a născut român, iar românii nu știu încă să prețuiască acea generație, o generație martirizată în 3 dictaturi, sub Carol, sub Antonescu, sub comuniști, o generație care acum este întemnițată într-o închisoare a memoriei.

Care este vina, neajunsul și păcatul acestei generații de eroi de a fi veșnic cu statutul de deținut, fie și simbolic, fie și al memoriei? Cred că vina lor este neputința noastră. Gândiți-vă ce s-a făcut cu așa zisul proces al comunismului de 30 de ani? Ce a rămas din procesul comunismului? Nimic. A rămas o instituție și o așa zisă acuzație de colaborator al securității care nu mai folosește memoriei  celor din închisori, mai folosește doar ca armă politică  folosită, culmea, tot de securiști între ei când vor să-și invalideze câte un concurent politic. Cu asta am rămas din procesul comunismului”, a spus Alexandru Costache.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Un comentariu

  1. Prin comparatie cu palestinienii care se lupta cu arme conentionale pentru tara lor impotriva cotropitorilor jidani, noi romanii avem un alt fel de arme cu care nimeni nu se poate bate. Aşa ca, dusmani jidani, Go home to Antartica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button