X

„Cash Only”. Blocajul informatic readuce în discuție un subiect controversat: cât de sigură e renunțarea la bani fizici?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Blocajul informatic de vineri – care a paralizat deopotrivă aeroporturi, burse, spitale, servicii de urgență din întreaga lume – a făcut omenirea să înțeleagă cât de dependentă este de internet.

O actualizare CrowdStrike a făcut ca milioane de sisteme Microsoft să se prăbușească în întreaga lume, multe companii fiind forţate să folosească doar numerar sau să închidă până când sistemele au revenit online.

Acest lucru a provocat rapid haos înîntreaga lume, din Europa până în SUA şi Australia, al cărei guvern a încurajat în mod explicit companiile să nu aibă numerar. Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat registre de plată automată doar cu carduri de la unui lanț de băcănie Coles afișând ecrane albastre care indicau disfuncţionalitatea.

Australienii s-au așezat la cozi imense pentru alimente, potrivit wired.com, pentru că foarte multe magazine s-au închis nemaiputând procesa plățile cu cardul.

Probleme au fost şi în India, unde operatorii de pe aeroporturi au scris cu mâna cărţile de îmbarcare ale pasagerilor, aşa cum de altfel s-a întâmplat în majoritatea aeroporturilor din întreaga lume.

În SUA, o gamă largă de companii, inclusiv clubul echipei de baseball din liga minoră Norfolk Tides, bazinele publice din Allegheny County, Pennsylvania și cinematograful Film Forum din New York, au anunțat că vor accepta doar plăţi în numerar (cash only).

Starbucks – al cărui director general anunța încă din 2020 că va elimina în totalitate plățile cash – a fost puternic afectat. Un lucrător Starbucks din Kansas a postat peTikTok o imagine care arată că sistemul de plată online a fost „complet defect”. Nici mașina pe care o folosește magazinul pentru a imprima etichete pentru căni nu mai funcționa.

Vulnerabilitate majoră

Richard Forno, lector de securitate cibernetică la Universitatea din Maryland, a declarat că întreruperea de vineri demonstrează vulnerabilitatea infrastructurii noastre actuale de cloud și internet. „Lanțurile de aprovizionare bazate pe software au fost mult timp o problemă serioasă de securitate cibernetică și un potențial punct de eșec”, spune Forno. „Având în vedere evenimentele de astăzi, cu puțin noroc, poate că lumea își poate da seama în sfârșit că societatea noastră modernă de informație și adesea bazată pe cloud are o fundație foarte fragilă, care nu este construită pentru securitate sau reziliență.

În 2020, a existat o creștere a întreprinderilor care nu au numerar ca răspuns la pandemie, care a perturbat circulația banilor fizici. Cu toate acestea, ACLU a avertizat că magazinele fără numerar permit supravegherea consumatorilor și au un impact disproporționat pentru clienții cu venituri mici, care sunt mai puțin probabil să aibă un cont bancar și mai probabil să folosească numerar. Acest lucru, parțial, a determinat Philadelphia , San Francisco și New York să adopte o legislație care face ilegal ca întreprinderile să nu aibă numerar complet.

Dar unele companii subliniază beneficiile de a nu folosi numerar. Stadionul Mercedes Benz din Atlanta, care a rămas fără numerar în 2019, a susținut că schimbarea a redus timpul de tranzacție, permițând liniilor pentru alimente și băuturi să se deplaseze mai rapid. Compania a declarat într-un comunicat de presă că a economisit „mai mult de 350.000 de dolari în cheltuieli operaționale” la un an după schimbare.

Băncile au afișat mesajul „Cash Only”

O altă publicație arată că foarte multe bănci au fost afectate de pana informatică a Microsoft, afișând mesajul „Cash Only”.

Monitorul de întrerupere Downdetector a raportat, de asemenea, modul în care băncile se confruntă cu mari probleme: un blocaj informatic a scufundat întreaga lume în haos.

Printre băncile afectate se numără:

  • TD Bank
  • Charles Schwab
  • Bank of America
  • Chase
  • Arvest Bank
  • Wells Fargo
  • US Bank
  • Alte bănci

Clienții băncii și-au împărtășit plângerile pe rețelele de socializare.

Întreruperea Microsoft demonstrează exact de ce tatăl meu încă mai folosește o bancă fizică și bani cash”, a scris un utilizator, potrivit The Sun.

M-am trezit cu o întrerupere a Microsoft la nivel mondial care afectează băncile și lucrez la o bancă, așa că ar putea fi haos”, a adăugat un altul.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

  1. Simpla idee de a renunța la banii fizici este o prostie atât de abisală încât orice om care susține așa ceva își dă proba nivelului de ”inteligență”. Sau poate exact asta este și ideea. Măcar să știm cu CINE avem de-a face. Exact ca și cu ”vaccinurile” mARN.

    1. vaccinuri cu ghilimele, de parca cele fara ghilimele ar fi bune.

      toate prostiile si amestecurile alchimiste sunt rele, nu doar cele din ultimul timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button