X

Se pregătește o nouă icoană care să conțină sfinți români contemporani

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sfântul Sinod va canoniza în curând mai mulți cuvioși și mărturisitori din secolul trecut, decizie care va preceda manifestările jubiliare din 2025, când Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei și un secol de la dobândirea statutului de Patriarhie.

În acest scop, Comisia de Pictură Bisericească a început demersurile pentru pregătirea unei icoane actualizate dedicată Sfinților Români. Aceasta va avea dimensiunile de 90 x 60 cm și se va intitula „Soborul Sfinților Români”.

Va fi realizată, până în septembrie, de pictorul bisericesc Costel Olărean, care a pictat recent și icoana de canonizare a Sfintei Teofana Basarab.

„Există o schiță de pregătire, după care mă voi ghida, dar vor mai fi adaptări pe parcurs în funcție de discuțiile cu Comisia de Pictură Bisericească”, a declarat pictorul Costel Olărean.

Potrivit acestuia, în partea de sus a icoanei vor apărea Maica Domnului pe tron cu Pruncul Hristos, cu sfinți îngeri în jur reprezentați în slavă și cu Biserica în fundal, ca simbol; iar în partea de jos vor fi reprezentați foarte mulți sfinți, pe registre.

„În centrul registrului de jos va fi pictat Sf. Ap. Andrei ca cel care i-a creștinat pe strămoșii noștri și îi ocrotește pe români, înconjurat de cete de sfinți în ordine ierarhică, după erminia picturii bizantine: sfinți ierarhi români, mucenici, cuvioși.”

Între aceștia vor fi incluși și mărturisitori și cuvioși care vor fi canonizați în curând.

Printre aceștia se numără Pr. Dumitru Stăniloae, Arhim. Sofian Boghiu, Ieroschim. Dionisie Ignat, Arhim. Petroniu Tănase, Arhim. Cleopa Ilie, Ieroschim. Paisie Olaru, Arhim. Dometie Manolache, Arhim. Serafim Popescu, Pr. Liviu Galaction Munteanu, Protos. Gherasim Iscu, Protos. Visarion Toia, Protos. Calistrat Bobu, Pr. Ilarion Felea, Pr. Alexandru Baltagă și Protos. Iraclie Flocea.

Foto: Basilica.ro
Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

4 comentarii

  1. Un fricos de patruarhiereu mason și o adunare de sodomitj: unde i-ati lăsat pe Boca, Bejan ,Parvu, Papacioc, Gafencu, Vulcanescu, Oprisan, Ianolide, Calciu, Nicoleasca, Rizea,Arnautoiu, Arsenescu, Susman, Ursu și ceilalți pana la un milion de mărturisitori uciși de bolșevicii tăiați împrejur?! Aia, mah, de care v-ati umplut sutanele de kakaode frica lor…!!!!Da, va stau în gat ca or fi fost gardisti sau din Frații sau din Cetatui, sau militari care au jurat credinta Tarii, Neamului și Regelui…
    Aduceti-l ,mah, pe Onila Cornelus-Koor-de-plus Gideanul, sa va esplice el cum e cu iubirea !Șerpilor!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button