X

Trump pregătește o schimbare radicală a NATO

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Fostul președinte american Donald Trump, dacă va reveni în funcție, este puțin probabil să părăsească NATO, dar pe lângă faptul că va cere cheltuieli sporite pentru apărare din partea țărilor europene, va întreprinde o „reorientare radicală” a alianței, afirmă pentru Politico expertul în apărare Dan Caldwell, familiarizat cu poziția consilierilor lui Trump.

Astfel, Caldwell spune că modificările propuse ar implica „o reducere semnificativă a rolului de securitate al Americii – renunțarea de la a fi principalul furnizor de putere de luptă în Europa, devenind cineva care oferă sprijin doar în perioadele de criză”.

Echipa lui Trump a spus că SUA își „și vor menține umbrela nucleară peste Europa”, forțele aeriene și bazele din Germania, Anglia și Turcia, precum și forțele navale. Cu toate acestea, principalele forțe de infanterie, vehicule blindate, logistică și artilerie vor deveni în cele din urmă responsabilitatea europenilor.

A doua parte a planului care se formează încă este așa-numitul sistem NATO pe două niveluri. CNN a scris în aprilie că ideea este că statele membre ale alianței, ale căror cheltuieli pentru apărare nu ajung la 2% din PIB, vor intra în „al doilea eșalon” al NATO și nu vor fi supuse articolului 5 din acordul blocului privind că, în cazul unui atac armat, aliații alianței vor veni în ajutorul țării atacate.

O astfel de decizie ar putea fi considerată o încălcare a Secțiunii 5, dar membrii Trump Foreign Policy Think Tank au remarcat că limbajul prevederii este flexibil și nu necesită ca niciun membru să răspundă cu forță militară. Unul dintre interlocutorii Politico a spus că propunerea a fost exprimată de fostul șef de cabinet al Consiliului de Securitate, Keith Kellogg.

Schimbările vor afecta și politica NATO cu privire la conflictul din Ucraina. Potrivit a doi susținători ai lui Trump, el analizează un acord prin care alianța ar fi de acord să nu se extindă mai la est, în special să nu cuprindă Ucraina și Georgia, și este în discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Mai țineți minte discursurile lui Ceaușescu în care spunea despre oprirea cursei inarmarii a marilor puteri nucleare Rusia și SUA, despre retragerea trupelor agresive NATO din Europa, din Asia și despre pericolul unui război nuclear între Rusia și SUA ?? Ei bine, exact asta s – a întâmplat ! Din cauza extinderii Alianței Nord Atlantice în Europa de Est, a continuarii cursei inarmarilor, a neînțelegerilor dintre cele două mari puteri nucleare, cauzate în mare parte de statul terorist SUA, acum suntem situația pe care o descria Ceaușescu cu zeci de ani în urmă. Există pericolul unui război nuclear, unei confruntări directe între marile puteri nucleare Rusia SUA ! Cine a cauzat această situație ?? Evident SUA NATO !! Care sunt soluțiile pentru a nu escalada această situație și pentru a restabili pacea și liniștea în Europa și în lume ?? Evident, retragerea definitivă a trupelor americane din Europa, redobândirea suveranității de către statele din Europa de Est și cea de vest, care au fost transformate în tari NATO, adică în colonii americane, fără armată și cu trupe de ocupație străine și colaborarea acestor țări atât cu SUA cât și cu Rusia de pe poziții de egalitate și fără amestecul în treburile lor interne, așa cum bine spunea, din nou, Nicolae Ceaușescu !!

    1. La prima vedere așa e: Ceaușescu a avut perfectă dreptate. Doar că nu erau ideile lui ci ale lui Ștefan Andrei, geniul politicii externe a României din acea perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button