X

Fermierii români aruncă tone de roșii din cauza prețurilor mizerabile

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Producătorii locali sunt revoltați, deoarece Programul „Tomata”, care a avut un buget majorat în 2024, a încurajat producția de roșii, iar acum fermierii mici rămân cu marfa nevândută, dat fiind faptul că prețurile s-au prăbușit.

Din cauza faptului că producțiile de roșii s-au înmulțit, grație Programului „Tomata”, micii producători nu își mai pot acoperii costurile pentru cules și transport după vâzarea en-gross.

Fermierii din apropierea Capitalei dar și din restul țării susțin că sunt nevoiți să arunce la gunoi tone de roșii, deoarece nu le mai pot vinde. Un astfel de producător local din comuna Videle, județul Ilfov a mărturisit faptul că anul trecut a aruncat aproximativ cinci tone de roșii, și anul acesta preconizează că va mai arunca minimum 3 tone, după ce, deja două tone din producția sa s-a dus pe apa sâmbetei.

Acest lucru se întâmplă deoarece în România nu s-au înființat piețe de desfacere pentru culturi precum cele de tomate, castreveți sau vinete, iar comercianții terți achiziționează de la producători locali la preț foarte mic, pentru ca recoltele au fost abundente.

În general, comercianții achiziționează un kilogram de tomate cu prețul de 1 leu, iar acest preț nu acoperă costurile producătorilor și fermierilor. Pentru acoperirea tututor cheltuielilor vizate de producția de tomate, un fermier ar trebui să primească el puțin patru lei pe kilogram, însă din cauza schimbării pieței, aceștia sunt dispuși să își vândă producția chiar și cu doi lei pe kilogram, pentru a nu rămâne cu marfa pe cap.

În acest moment, în supermarketurile din România prețurile roșiilor variză între 10 și 15 lei pe kilogram, în funcție de soi și de țara de proveniență. Oferta din belșug din România a dus la apariția mai multor tipuri de roșii locale chiar și în supermarketuri. În zonele rurale, un kilogram de roșii se vinde cu 8 lei.

Bugetul Programului „Tomata” a fost suplimentat în acest an cu 13 milioane de lei. În anul 2024, pe site-ul MADR se anunțase un grant de 1.500 euro încă din luna februarie a acestui an pentru cei care cultivă tomate din soiuri timpurii, în spații protejate, spun oficiali din cadrul DAJ Olt.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Păi cine este vinovat de această specula și prețuri umflate, în afară de escrocii care cumpără marfa producătorilor pe nimic și o revind la preț de specula ?? Autoritățile publice care ar trebui să stopeze acest fenomen, să nu mai permită speculantilor să ajungă pe piață cu această marfă cumpărată la negru și să o vândă la suprapreț ! Dar ce mai contează că acești profitori ne înșeală și
    fură din buzunarul nostru, atâta timp cât asta e politica promovată de 34 de ani, de cei care au luat puterea, care ne – au devalorizat moneda prin inflație,pentru a ne distruge economic și financiar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre sunt la 10%. Vă mulțumim! DONAȚIE