X

Cei pe care îi tot votează PROȘTII au tras tot prin foc și sabie! Rafinăria Arpechim Piteşti va fi demolată în următorii ani

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Rafinăria Arpechim Piteşti va fi demolată în următorii ani, iar partea de petrochimie, ce aparține Oltchim S.A., a fost scoasă la licitație de la începutul lui 2023. Niciun cumpărător nu a venit la primele șapte licitații, iar prețul a scăzut foarte mult.

Partea de petrochimie a fostei platforme Arpechim din comuna argeșeană Bradu, aflată chiar lângă Pitești, aparține Oltchim SA și are o suprafață totală de 165 de hectare și numeroase clădiri. În decembrie 2009, Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a semnat cu Petrom acordul privind preluarea activităților de petrochimie de pe platforma Arpechim, pentru 13 milioane de euro.

Numai că Oltchim a declanșat în ianuarie 2013 procedura insolvenței, iar după șase ani, în mai 2019 Tribunalul Vâlcea a dispus începerea procedurii generale a falimentului Oltchim. Drept consecință, bunurile Oltchim, inclusiv partea de petrochimie de la Arpechim, au fost scoase la licitație. RomInsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL formează consorțiul de lichidatori însărcinați cu lichidarea patrimoniului Oltchim. Iar la începutul anului 2023 au fost scoase la licitație bunurile aparținând părții de petrochimie de la Arpechim.

La primele șapte licitații bunurile nu au fost valorificate. La prima licitație, organizată pe 16 februarie 2023 prețul de pornire a fost de 244,8 milioane lei fără TVA, însă nu a fost vreun cumpărător. Și la următoarele licitații nu a fost vreun cumpărător, deși prețul a scăzut constant.

La ultima licitație, organizată joi 13 iunie, s-a încercat vânzarea pe bucăți a petrochimiei Arpechim, în patru pachete distincte, cu valori cuprinse între 520.000 și 5,2 milioane euro fără TVA, prețul cumulat pentru cele patru pachete fiind de aproximativ 11,7 milioane euro, adică de patru ori mai mult față de prima licitație, organizată acum un an și patru luni. Însă nici acum nu a venit vreun cumpărător.

Partea de rafinare aferentă fostei platforme Arpechim aparține OMV Petrom. Procedurile pentru demolarea rafinăriei Arpechim au început de peste opt ani, însă cea care durează cel mai mult este procedura de obtinere a obligațiilor de mediu la încetarea activității fostei rafinării Arpechim. Demolarea instalațiilor fostei rafinării Arpechim va începe în următorii ani.

Mai multe negocieri pentru vânzarea rafinăriei au eșuat în ultimii 15 ani. Închisă în 2011 din raţiuni economice, Arpechim Piteşti (petrochimie și rafinare) era acum cu câteva decenii una dintre cele mai mari din România și din estul Europei, cu aproximativ 8.000 de angajaţi.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Dar de ce se vând toate aceste fabrici, combinate, rafinării și alte active românești? De ce nu dă parlamentul o lege, pentru ca toate aceste active să primească ajutoare din partea statului român, așa cum primesc corporațiile străine și mai nou firmele și companiile ucrainiene care își transferă activitatea in România ??!! Este incredibil ce face această clasă politică cu avuția națională, cu patrimoniul național al României, care nu le aparține, care a fost înstrăinat prin fraudă, prin legi abuzive și antinationale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre sunt la 10%. Vă mulțumim! DONAȚIE