X

Prognoză electorală: Trump va câștiga Casa Albă, republicanii vor lua Congresul

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Fostul președinte Donald Trump și Partidul Republican (GOP) sunt favoriți pentru a câștiga cursele pentru Casa Albă și pentru ambele camere ale Congresului cu aproximativ cinci luni înainte de ziua alegerilor din Statele Unite, potrivit unui model de prognoză publicat miercuri de Decision Desk HQ și The Hill. Modelul îi oferă lui Trump o șansă de 58% de a câștiga fotoliul de lider al SUA și îl arată având avantaj în majoritatea statelor cheie în cursa prezidențială din acest an.

Trump, din nou președinte?

Liderul republican, care este nominalizatul potențial al formațiunii conservatoare pentru Biroul Oval, e marele favorit al modelului de prognoză publicat miercuri. Astfel, șansele lui Trump de a se întoarce la Casa Albă sunt în prezent de 58%, în timp ce actualul președinte, democratul Joe Biden, are 42% șanse de a rămâne în fruntea Americii și după alegerile din 5 noiembrie.

Conform modelului, Trump ar urma să obțină cel puțin 280 de voturi electorale, suficiente pentru a-l învinge pe Biden. Democratul este creditat în prezent cu 258 de voturi electorale.

Pentru a câștiga Casa Albă, un candidat trebuie să obțină 270 din cele 538 de voturi electorale disponibile, distribuite între cele 50 de state și Districtul Columbia în funcție pe baza recensământului la nivel national efectuat regulat în Statele Unite. Fiecărui stat i se alocă un număr de voturi egal cu numărul de senatori și membri ai Camerei Reprezentanților din delegația sa în Congresul SUA – două voturi pentru trimișii săi din Senatul de la Washington plus un număr de voturi egal cu numărul districtelor sale din Congres.

Conform celui de-al 23-lea amendament al Constituției, Districtului Columbia îi sunt alocați trei alegători și este tratat ca un stat în cadrul Colegiului Electoral.

Fiecare stat (care include Districtul Columbia pentru Colegiul Electoral) decide cum să-și numească electorii însă trebuie să facă acest lucru conform legii promulgate înainte de Election Day. În prezent, toate statele folosesc rezultatele votului popular de la alegerile generale din noiembrie pentru a decide ce partid politic alege persoanele care sunt numite electori.

Toate statele, cu excepția Maine și Nebraska, au stabilită o politică oficială de tipul ‘câștigătorul ia totul’ – în care statul se uită numai la câștigătorul general al votului popular la nivel de stat.

Alocările curente de electori se bazează pe recensământul care a avut loc în Statele Unite în 2020. Acestea se aplică pentru alegerile prezidențiale din 2024 și 2028.

Revenind la modelul de prognoză Decision Desk HQ/ The Hill, trebuie menționat că acesta îl arată pe Trump în avantaj în aproape toate cele șapte state considerate swing, care ar putea fi câștigate de oricare dintre candidații la președinția Statelor Unite. Cunoscute și sub denumirea de battleground states (state disputate), aceste state sunt acolo unde candidații pentru Casa Albă își concentrează energia și resursele, inclusiv cele financiare, pe parcursul campaniei electorale.

Anul acesta, comentatorii americani consideră că șapte state vor decide rezultatul cursei pentru Casa Albă. Acestea sunt Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin. Biden și Trump se vor lupta pentru cele 93 de voturi electorale care vor fi puse în joc în aceste șapte state în toamnă.

Biden a câștigat toate cele șapte state considerate cruciale în 2020, cu excepția Carolinei de Nord. Astăzi însă, cele mai multe sondaje de opinie recente sugerează că Trump are un avantaj față de democrat în majoritatea statelor swing, iar Team Biden trebuie să facă eforturi semnificative pentru a recupera terenul pierdut cu mai puțin de șase luni rămase până la ziua alegerilor.

Astfel, Trump este dat ca favorit să câștige alegerile în Arizona cu 59%, față de 41% pentru Biden; în Georgia cu 63%, față de 37%; în Wisconsin – 58% la 42%; în Carolina de Nord – 68% la 32% pentru Biden; în Pennsylvania – 56% pentru Trump, respectiv 44% pentru Biden și în Nevada – 51% pentru republican, la 49% pentru democrat.

Biden este prognozat ca învingător doar într-un singur stat swing. Astfel, democratul ar avea 51% șanse să fie câștigător în Michigan, în timp ce republicanul are 49% șanse de câștig acolo.

Biden a câștigat acest stat cu aproape 3 puncte în fața lui Trump în 2020, 50,62% la 47,84%, luând toate cele 16 voturi electorale.

Americanii de origine arabă, care reprezintă o comunitate numeroasă în acest stat, l-au ajutat pe Biden să câștige Michiga în ultimul ciclu electoral.

De data aceasta însă, situația e diferită. Comentatorii se întreabă dacă acest bloc critic va rămâne unit în jurul lui Biden, căruia îi reproșează atitudinea simpatetică față de Israel în contextul războiului dintre statul evreu și gruparea palestiniană Hamas.

Avansul lui Trump în statele swing, așa cum apare în prognoza electorală publicată miercuri, este confirmat și de alte anchete de opinie. De exemplu, agregatorul de sondaje RealClearPolitics indica ieri seara că republicanul avea un avantaj de 3,1 puncte procentuale în fața democratului în aceste state, considerate cruciale în bătălia electorală, respectiv 47,7% față de 44,6%.

Astfel, Trump conduce în toate cele șapte state unde se consideră că se va da lupta finală între el și democrat: 47,4% la 47,3 % în Wisconsin (+0,1%), 47,8% la 43,8% în Arizona (+4%), 48,4% la 43,6% în Georgia (+4,8%), 47,1% la 46,6% în Michigan (+0,5%), 47,8% la 45,5% în Pennsylvania (+2,3%), 47,5% la 42,7% în Carolina de Nord (+4,8%) și 48% la 42,6% în Nevada (+5,4%).

GOP, majoritar în Congres

Potrivit modelului de prognoză Decision Desk HQ / The Hill, republicanii sunt favoriți să câștige și majoritatea în Camera Reprezentanților și Senat.

Astfel, GOP are o șansă de 80 la sută să câștige majoritatea în camera superioară a Congresului de la Washington și 64 la sută șanse să își păstreze actuala majoritate și în Camera Reprezentanților.

În acest moment, Senatul are o majoritate democrată, care include 48 de senatori democrați și 3 independenți care votează cu democrații. Republicanii au 49 de mandate. Majoritatea este de 51 de senatori.

Camera Reprezentanților este controlată de republicani, care au 217 scaune. Democrații dețin 213 de mandate. Majoritatea în camera de 435 de locuri este de 217.

Reamintim că, la 5 noiembrie, americanii își vor da votul nu doar pentru viitorul locatar al Casei Albe. Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 34 din cele 100 de scaune din Senat vor fi scoase la bătaie pentru a determina calitatea de membru al celui de-al 119-lea Congres al Statelor Unite. Treisprezece guvernatori de state și teritorii americane, precum și numeroase alte mandate statale și locale vor fi de asemenea pe buletinele de vot.

Explicații

Comentatorii americani au notat că modelul de prognoză avansat de cei de la Decision Desk HQ / The Hill mai poate suferi modificări importante până la Election Day. “Dar proiecțiile actuale pot amplifica anxietatea deja ridicată care se resimte în cadrul Partidului Democrat cu privire la locul în care se află” în prezent, cu doar câteva luni înainte de scrutin.

Sondajele au indicat în mod constant că președintele Biden se află în urma lui Trump în aproape toate statele swing, iar conflictul dintre Israel și gruparea teroristă palestiniană Hamas a amplificat problemele democratului cu alegătorii tineri și minoritari, două grupuri cheie ale coaliției care l-au ajutat să câștige alegerile în 2020.

Sondajele arată, de asemenea, că alegătorii sunt nemulțumiți de economie și de gestionarea de către Biden a problemelor economice. Astfel, RealClearPolitics arăta miercuri că 56,3% dintre americani dezaprobă modul în care Biden se achită de sarciniile de președinte, în timp ce doar 40,5% îl aprobă, cu o diferență negativă de -15,8%.

De asemenea, 65,8% dintre americani consideră că țara se află pe un drum greșit, față de 24,1% care cred că America se îndreaptă spre o direcție bună. Diferența este una negativă de -41,7%.

Analiștii americani au reamintit că Trump se confruntă cu o serie de probleme legale, iar un juriu ar putea pronunța un verdict chiar în următoarele zile în procesul său penal din New York. Cu toate acestea, cazurile sale penale nu l-au împiedicat pe Trump să îl domine pe Biden în sondaje, atât la nivel național, cât și în statele swing.

În bătălia pentru Senat, democrații au de-a face cu o hartă dificilă care îi face să-și apere mandatele în două state, Montana și Ohio, unde Trump este favoritul principal în cursa prezidențială. Fără victorii în ambele state, democrații vor pierde aproape sigur Senatul. Senatorul Jon Tester în Montana și senatorul Sherrod Brown în Ohio vor avea de depășit obstacole mari pentru a-și păstra scaunele.

Democrații au sperat să recâștige majoritatea Camerei Reprezentanților, dar prognoza celor de la Decision Desk HQ/The Hill arată că ei sunt dezavantajați și în aceste eforturi.

Ratele scăzute de aprobare ale lui Biden au stârnit îngrijorări în rândul democraților că el ar putea nu doar să piardă Casa Albă, ci și să reprezinte un obstacol pentru alți candidați ai partidului.

Nu este de mirare de aceea că unii democrați din Senat care se confruntă cu curse dificile pentru realegere anul acesta s-au distanțat de Biden în ceea ce privesc securitatea frontierei, exporturile de gaze naturale lichefiate, războiul Israel-Hamas și tarifele la mărfurile chineze.

Team Biden și aliații săi au spus că ziua alegerilor este încă prea departe pentru a fi preocupați de sondaje, deoarece mulți alegători încă nu acordă o atenție deosebită cursei.

De exemplu, strategul democrat Antjuan Seawright a afirmat că unul dintre punctele forte ale lui Biden este că are experiență și că el și veteranii de campanie din jurul lui au învățat “să nu se panicheze atunci când toți ceilalți intră în panică.”

El s-a referit în acest sens la alegerile intermediare din 2022, în care mulți analiști au prezis un “val roșu” (republican) în alegerile pentru Congres. Victoriile dreptei nu s-au materializat atunci.

Trumpismul nu a fost definit așa cum va fi până în toamnă, iar Trump nu a atins încă “cea mai extremă” poziție pe care o va avea până în noiembrie, a comentat el.

The Hill a precizat că, de partrea lor, republicanii sunt optimiști cu privire la șansele lor. Astfel, strategul GOP Ron Bonjean a spus că trendul “se mișcă în direcția lui Trump” și că bătăliile legale cu care se confruntă Trump nu l-au afectat pe liderul republican.

“Alegerile sunt încă la câteva luni distanță, iar singura persoană care îi poate sta în calea lui Trump este el însuși,” a spus el.

Obstacole pentru republican

Cum ar putea însă Trump să-și complice șansele de câștig? O explicație a oferit-o fostul strateg al lui Hillary Clinton, Mark Penn, care a spus că, deși republicanul este favoritul clar pentru Casa Albă în acest an, “această cursă este departe de a fi terminată. Treizeci și unu la sută dintre alegători, inclusiv 44% dintre independenți, spun că încă își cântăresc opțiunile. Acesta este un număr mare pentru un scrutin cu candidați cunoscuți și o veste bună pentru Biden.”

Strategul consider că există patru factori care ar putea schimba dinamica cursei pentru Casa Albă:

  • dezbaterile dintre candidați. Decizia de a avea o dezbatere în iunie a fost inspirată pentru Team Biden, care a impus condiții nefavorabile pentru Trump. Analistul crede că Trump va fi asaltat de moderatori, favorabili democratului.
  • alegerea vicepreședintelui. O alegere inteligentă din partea lui Trump pentru mâna sa dreaptă ar putea da peste cap cursa. Cea mai bună mișcare ar fi ca Trump să încheie cumva o înțelegere cu fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, pentru a-i câștiga alegătorii, crede Mark Penn. Poziția de vicepreședinte este singurul mod în care biletul din 2024 va fi diferențiat de biletul din 2020, iar Trump are puterea de a-și atrage alegătorii independenți cu decizia sa. O alegere prea conservatoare l-ar costa probabil voturi în timp ce el încearcă să reunească Partidul Republican.
  • cazurile penale. Hotărârile legale vor influența rezultatul, începând cu cazul “Banii pentru Stormy Daniels” și apoi poate cu hotărârea Curții Supreme privind imunitatea prezidențială. “Efortul de a-l elimina pe Trump de pe buletinele de vot a murit rapid – încercarea de a-l condamna și de a-l închide se va reduce la fel de repede sau va continua pe tot parcursul alegerilor și al mandatului său?” s-a întrebat analistul.
  • votul minorităților. Alegătorii minoritari par că vor abandona Partidul Democrat în aceste alegeri, iar motivul pare să fie economic. Semnele sunt evidente: cotele de aprobare ale lui Biden în rândul alegătorilor minoritari sunt surprinzător de scăzute pentru un președinte democrat: 66% dintre alegătorii negri, 53% dintre hispanici și 37% dintre asiatici îl mai suțin.

Hispanicii în special sunt mai negativi în ceea ce privește redresarea economică în comparație cu alegătorii de culoare, astfel încât exodul de acolo este mai probabil să se materializeze. Cincizeci și doi la sută dintre alegătorii hispanici consideră că situația lor financiară personală se înrăutățește, în timp ce 49% dintre alegătorii de culoare (o pluralitate) cred că a lor se îmbunătățește.

Doar 29% dintre alegătorii hispanici cred că s-au făcut progrese în a controla inflația, comparativ cu 42% dintre alegătorii de culoare. Nu este de aceea deloc surprinzător că Team Biden a lansat chiar miercuri o campanie masivă de a recâștiga votul afro-americanilor. Va reuși el însă să atragă și pe cel al comunității latino și al altor grupuri minoritare cruciale în lupta pentru Casa Albă?

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre sunt la 10%. Vă mulțumim! DONAȚIE