X

Dezastru fără precedent al finanţelor publice. Ciolacu jefuiește țara: +21% la salarii şi +27% la bunuri şi servicii

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Deficitul bugetar a fost de 57 mld. lei (3,24% din PIB) în primele patru luni din 2024 după ce cheltuielile au crescut cu aproape 30%, până la 240 mld. lei, iar veniturile cu 15%, până la 183 mld. lei.

Cheltuielile bugetului de stat au crescut cu 29% în total, după ce cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu 21%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 28%, arată execuţia bugetară publicată de Ministerul Finanţelor. Conform bugetării de la începutul anului, cheltuielile bugetului ar fi trebui să crească cu 10%, cheltuielile cu salariile cu 9%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 5%. Spre 8% din PIB ar ajunge deficitul bugetar la final de 2024 dacă ritmul actual al cheltuielilor şi veniturilor la bugetul de stat s-ar menţine. În primele patru luni din 2024, deficitul a scăpat de sub control după ce veniturile au crescut cu 15%, iar cheltuielile cu 29%. Programarea bugetară prevedea o creştere a veniturilor de 13% şi a cheltuielilor de numai 10%.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a afirmat recent că guvernul deja are discuţii la Bruxelles pentru un nou acord privind procedura de deficit excesiv, în care se află România.

Prin tratatele europene, România s-a angajat ca deficitul bugetar să fie de maxim 3% din PIB în fiecare an. După derapajul din 2019, în care guvernele Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban au făcut un deficit bugetar de 4,6% din PIB, ţara a intrat în procedura de deficit excesiv şi şi-a luat angajamentul ca, până în 2024, să revină la un deficit de 3% din PIB.

Or, în acest moment, pentru guvern este o misiune imposibilă să mai atingă propria ţintă, de 5% din PIB, iar de un deficit de 3% nu a mai rămas nici poveste.  Mai degrabă, aşa cum arată execuţia bugetară în primele patru luni din an, deficitul ar putea ajunge la 8% din PIB, mult peste toate ţintele.

Veniturile bugetare au fost de 183 mld. lei în primele patru luni din 2024. Încasările din TVA au fost de 39 mld. lei, o creştere de aproape 18%, în vreme ce din impozitul pe venit guvernul a colectat 16 mld. lei, un plus de 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

Pe partea de cheltuieli, salariile bugetarilor au costat 50 mld. lei, un plus de 21%, iar cheltuielile cu asistenţa socială, unde intră şi pensiile, au fost de 84 mld. lei, un plus de 26%, după ce au fost realizate plăţi în avans înainte de Paşti.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre sunt la 10%. Vă mulțumim! DONAȚIE