A început pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Sute de pelerini, prezenți în prima zi a pelerinajului, în județul Prahova

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a început, luni, 4 martie, în parohiile din județul Prahova.

Pelerinajul este organizat în contextul aniversării a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou în țara noastră.

Itinerarul duhovnicesc a debutat, luni, în Protopopiatul Câmpina, din județul Prahova, primul popas din programul pelerinajului fiind în Parohia „Sfântul Nicolae” din Câmpina.

„Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a primit supranumele de «făcător de minuni» și «ocrotitor al Bucureștilor» pentru că el a vegheat și încă veghează asupra Capitalei de 250 de ani. Dar ajutorul lui nu se limitează doar la zona Capitalei, ci Sfântul Dimitrie veghează asupra tuturor celor care îl cheamă în rugăciune cu credință, oriunde în această lume. Cinstirea sfintelor moaște are temei adânc în învăță­tura de cre­dință a Bisericii Ortodoxe. Actul de cinstire a moaștelor sfinților apare în deceniile veacului apostolic și continuă în veacul următor și până în zilele noastre. Atingerea sfintelor sale moaște ne face să ne simțim atinși de harul lui Dumnezeu, să ne amintim că ținta noastră finală este Împărăția cerurilor. În prezența lui, ca și a altor sfinți, simțim nevoia de a ne curăți sufletul, a ne sfinți viața, de a redeveni plăcuți lui Dumnezeu, împă­cați cu semenii noștri, împăcați cu noi înșine. Îl simțim pe Sfântul Cuvios Dimitrie ca pe un prieten bun și ocrotitor de care nu ne-am mai îndura să ne despărțim”, a spus PS Părinte Paisie Sinaitul.

În continuare, racla și icoana au poposit o oră în Parohia „Sfântul Dimitrie” din Câmpina. Următoarea oprire în programul pelerinajului a fost în Parohia Podu Vadului.

În a doua parte a zilei, sfintele moaște au fost întâmpinate la Mănăstirea Sinaia, unde au fost așe­zate spre închinare timp de două ore, așezământul monahal fiind punct de convergență atât pentru credincioșii prahoveni, cât și pentru turiștii pelerini din stațiunile de pe Valea Prahovei, notează sursa citată.

Ultima oprire din prima zi a pelerinajului a fost la Mănăstirea Caraiman. În biserica mare a mănăstirii, racla a fost așezată spre închinare, clericii săvârșind slujba de binecuvântare a pelerinajului, precum și Sfânta Taină a Maslului, urmată de rânduiala Privegherii.

„În lumea de azi, marcată de boală și suferință, de însingurare și sărăcie, Biserica este chemată să manifeste în primul rând puterea tămăduitoare sacramentală, pe care o are împărtășită prin Duhul Sfânt de la Hristos Domnul, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, și, de asemenea, este chemată să contribuie mai mult la alinarea sufe­rinței. De aceea, pelerinajul cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, pe lângă programul obișnuit, a prevăzut aici, la Mănăstirea Caraiman și săvâr­și­rea Tainei Sfântului Maslu. Biserica ne învață că sănătatea este darul lui Dumnezeu pe care trebuie să-l păzim și să-l cultivăm. Însă, atunci când boala și durerea apar la orizontul unei vieți, rămânem descumpăniți și probabil ne întrebăm: cum poate continua să fie viața dar al lui Dumnezeu atunci când intră cu năvală în ea sufe­rința? În această privință, pentru că suntem creștini, știm că măsura umanității se determină în mod esențial de atitudinea față de suferință și față de cei suferinzi”, a spus PS Paisie Sinaitul.

Peste noapte, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a rămas în biserica Mănăstirii Caraiman, urmând ca marți, 5 martie, să fie purtată în procesiune în comunități parohiale din Protopopiatul Ploiești Nord.

Programul pelerinajului care va avea loc în luna martie:

Luni, 4 martie- Protoieria Câmpina

Pelerinajul cu moaștele sfântului va începe la ora 09:00, la Parohia Sf. Nicolae – Câmpina și va continua cu Parohiile Sf. Dimitrie – Câmpina, Podu Vadului, iar apoi la Mănăstirile Sinaia și Caraiman.

La Caraiman, de la 15:30, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 5 martie- Protoieria Ploiești Nord

Pelerinajul va începe la ora 09:00, la Parohia Gherghița și va continua cu Parohiile Palanca, Buna Vestire – Ploiești, Sf. Apostoli – Ploiești și Sf. Vineri – Ploiești, Plopeni, Acoperământul Maicii Domnului – Ploiești.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 16:30, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul va oficia Taina Sf. Maslu. Marți seară, moaștele vor rămâne la Mănăstirea Ghighiu.

Miercuri, 6 martie – Protoieria Ploiești Sud

Racla cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou va pleca, la ora 08:00, către Parohiile Bâra, Lacu Turcului, Mănăstirea Turnu de Prahova (aproximativ ora 09:00) și Parohiile Brazii de Sus, Negoiești, Înălțarea Domnului – Ploiești Vest, Sf. Treime – Ploiești, Sf. Ioan Botezătorul – Ploiești, Sf. Vasile – Ploiești și Parohia Strejnicu.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul va oficia Taina Sf. Maslu.

Luni, 11 martie – Protoieria Vălenii de Munte

Moaștele sfântului vor fi, de la ora 08:15, la Mănăstirea Zamfira, de unde vor pleca spre Parohiile Vărbilău 2, Mănăstirea, Valea Stâlpului, Izvoarele, Măneciu Ungureni, Nucșoara, Valea Plopului (unde vor poposi în jurul orei 14:30), Drajna de Jos și Lipănești.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 12 martie – Protoieria Urlați

Moaștele sfântului vor fi, de la ora 08:30, la Parohia Albești Paleologu, apoi, de la 09:00, la Mănăstirea Parepa, după care vor trece pe la Parohiile Inotești, Sf. Ioachim și Ana – Mizil, Adormirea Maicii Domnului – Mizil, Sf. Filofteia și Sf. Dimitrie cel Nou – Mizil, Fântânele, Ungureni, Ceptura de jos și Sf. Voievozi – Urlați.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 26 martie – Protoieria Ilfov Nord

Moaștele sfântului vor trece, începând de la ora 07:45, pe la Parohiile Afumați II, Sf. Parascheva – Voluntari („Catedrala” din Voluntari), Pipera, Mogoșoaia I, Mogoșoaia II, Atârnați I, Tamași, iar în jurul orei 13:30 vor fi la Mănăstirea Țigănești.

Următoarele puncte de pe traseu sunt Parohiile Preoțești, Balotești și Căciulați, unde moaștele vor trece doar prin fața bisericilor. În jurul orei 15:15, moaștele ajung la Mănăstirea Căldărușani, iar la 16:00 la Mănăstirea Sitaru.

Pelerinajul zilei se va încheia cu Taina Sf. Maslu oficiată, de la ora 17:00, la Parohia Otopeni.

Miercuri, 27 martie – Protoieria Ilfov Sud

La ora 08:15, moaștele cuviosului vor poposi la Spitalul „Sf. Sava” din comuna Pantelimon, apoi vor ajunge la Mănăstirile Pasărea (08:45) și Cernica (10:00), la Parohiile Vintilă Vodă și Vârteju.

Pelerinajul sfântului în Protoieria Ilfov Sud se va încheia la Mănăstirea Samurcășești, unde, de la ora 16:00, va fi oficiată Taina Sf. Maslu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X