Instituția financiară internațională a prezentat concluzii preliminare după vizita din România, din această săptămână. FMI arată că pachetul de măsuri fiscale adoptat anul trecut reprezintă un pas în direcția corectă pentru creșterea veniturilor statului, dar prognozează deficite bugetare de peste 6% din PIB în următorii câțiva ani, din cauza costurilor fiscale ale noii legi a pensiilor: “Vor fi necesare noi măsuri pentru reducerea deficitului la niveluri sustenabile”, avertizează Fondul, care spune că deși legea face sistemul de pensii echitabil, aduce costuri suplimentare anuale de aproape 1,5% din PIB pentru o perioadă mai lungă.
În privința inflației, FMI recomandă păstrarea dobânzilor la un nivel ridicat până când vor exista “dovezi mai ferme” că aceasta se îndreaptă către ținta BNR. Specialiștii se așteaptă ca indicatorul să revină la 2% spre finalul anului viitor, dar subliniază că majorările salariale, alături de alți factori, pot îngreuna acest proces. Totodată, preconizează o creștere economică apropiată de 3% pentru 2024, pe măsură ce consumul și cererea externă cresc.
Fondul Monetar Internațional identifică drept primă prioritate politică restabilirea solidității finanțelor publice, prin reducerea deficitului la sub 3% din PIB pe termen mediu, pentru a stabiliza datoria publică și a asigura finanțarea statului de pe piețele internaționale. Organizația spune că reforma sistemului de pensii și alte măsuri luate deja de executiv sunt binevenite, dar au un potențial scăzut de a contribui la ajustarea fiscală, mai ales pe termen scurt: “Veniturile fiscale ale României sunt mult sub nivelurile țărilor cu profil asemănător și prea scăzute pentru a sprijini serviciile publice la standarde europene. Prin urmare, nu există o cale realistă de urmat, fără o reformă substanțială a politicii fiscale”.
Printre soluțiile identificate de FMI, se numără eliminarea lacunelor și scutirilor privind impozitul pe venit, scăderea pragului pentru microîntreprinderi, creșterea veniturilor din TVA, introducerea unei taxe pe carbon în transporturi și construcții sau a unei accize suplimentare la combustibilii fosili, creșterea impozitului pe proprietate și crearea unui mecanism pentru extinderea poverii fiscale rezultate din reforma pensiilor.
Daca nulitatile si slugoii autohtoni vor face ce le cer satanele de la FMI, vor distruge imediat ceea ce a mai ramas din Economie si echilibrul social instabil de astazi, apropiindu-se mai rapid de Revolutia populara, iar slugoii ar trebui sa stie ca rafuiala romanilor nu va fi cu demonii de la FMI(care sunt intangibili pt populatia tarii), ci chiar cu ei, cei care au pus in practica masurile demente si antinationale ale FMI!
Citez: ”sau a unei accize suplimentare la combustibilii fosili, creșterea impozitului pe proprietate”. Adică veșnicul fetiș al kriminalilor globaliști care urmăresc să NU mai avem nimic ca să ne jefuiască ei totul și să ne țină dependenți de ei într-o sclavie veșnică. Atacul se dă în aceste zile din toate părțile la PROPRIETĂȚILE românilor: casele și mașinile. Iar acest komunicăcat al fmi nu este decât o nouă dovadă a faptului că indivizii ăia nu sunt decât niște asasini economici trimiși de mafia khazară globalistă să ne execute dacă se poate pe toți. CÂT mai accepți mizeria asta, române?
In calitate de economist, va dau solutia rezolvarii deficitului bugetar: nationalizeaza tot ce ai vandut strainilor, inchide bancile si societatile de asigurare de pe teritoriul Romaniei, suspenda toate importurile de produse ce se pot fabrica si in Romania, impoziteaza fara discriminare, in egala masura, pe toti agentii economici, fara avantaje pentru asa zisii investitori straini. Desfiinteaza SRI si toate institutiile de acest gen, mari halitoare de buget.
Nu numai ca vei asana in totalitate deficitul, dar vei fi pe plus.
Cum de FMI nu a sugerat astfel de actiuni?