Istoric britanic in Die Welt: Occidentalii au uitat lecțiile istoriei despre ruși

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În cursul acestui an, trupele ruse vor realiza un avans decisiv, a declarat într-un interviu acordat publicației Die Welt, istoricul britanic Neil Ferguson.

„În Occident, mulți nu au vrut să creadă în posibilitatea unui astfel de scenariu, uitând și lecțiile istoriei: de regulă, în prima jumătate a unui conflict armat, rușii se manifestă slab, dar în a doua câștigă”, este de părere interlocutorul revistei germane.

În opinia expertului, sprijinul acordat Ucrainei de Statele Unite slăbește deja.

„Pentru americani, acest comportament a devenit deja o schemă obișnuită: guvernul promite statelor să le susțină atâta timp cât este nevoie. Dar după câțiva ani, sprijinul se termină, ca în Irak și Afganistan. Se creează acea impresie ca și cum s-au plictisit de o emisiune de televiziune și schimbă canalul”, a spus Ferguson.

El a adăugat că Europa trebuie să lupte pentru autonomie strategică, să se înarmeze și să-și asume o tot mai mare responsabilitate pe scena mondială, pentru că nu mai poate conta pe sprijinul SUA.

„La fel ca Imperiul Roman la vremea respectivă, America traversează acum o perioadă de declin. Iar odată cu revenirea la Casa Albă a fostului președinte Donald Trump, aceste procese nu vor face decât să se accelereze”, a conchis istoricul.

One thought on “Istoric britanic in Die Welt: Occidentalii au uitat lecțiile istoriei despre ruși”

  1. În această săptămână păstorul leagă câinii și lasă staulul deschis să intre lupii. Unde sunteți mucenici și mărturisitori care v-ați dat viața pentru apărarea Ortodoxiei? În această săptămână, dușmanii lui Hristos intră nestingheriți în bisericile ortodoxe pentru rugăciuni comune cu ortodocșii, deși canoanele ortodoxe interzic acest lucru.

    Sfinte Canoane ale Sfinților Apostoli, conform cu Pidalion original, 1871:

    CANONUL 11 Dacă cineva cleric fiind, cu caterisit cleric împreună s-ar ruga, să se caterisească şi el. [Apostolic, can. 28; Antiohia, can. 4; Cartagina, can. 10]

    CANONUL 10 Dacă cineva cu cel scos de la împărtăşire (achinonitos) măcar, în casă de s-ar împreună ruga, acesta să se afurisească. [Apostolic, can. 11, 12; Antiohia, can. 2; Cartagina, can. 9]

    CANONUL 45 Episcopul, sau prezbiterul, sau diaconul, împreună cu ereticii rugându-se, numai să se afurisească. Iar de au dat lor voie, ca unor clerici a lucra ceva, să se caterisească. [Apostolic, can. 65; Sinod 3,can. 2, 4; Laodiceea, can. 6, 9, 32, 33, 34, 37; Timotei, can. 9]

    CANONUL 46 Episcopul, sau prezbiterul, ereticesc botez primind, sau jertfă, a se caterisi poruncim. Că ce conglăsuire este lui Hristos cu veliar? Sau ce parte credinciosului cu necredinciosul? [Apostolic, can. 47, 68; Sinod 2, can. 7; Sinod 6, can. 95; Cartagina, can. 1, 6, 15; Vasilie, can. 1, 20, 47, 2]

    CANONUL 65 Dacă vreun cleric, sau mirean va intra în sinagoga iudeilor, sau a ereticilor, spre a se ruga, să se şi caterisească, şi să se afurisească. [Apostolic, can. 7, 45, 71; Sinod 6, can. 11; Antiohia, can. 1; Laodiceea, can. 6, 32, 33, 37, 38]

    CANONUL 71 Dacă vreun creştin ar aduce untdelemn la altarul păgânilor, sau în sinagoga iudeilor, în sărbătorile lor, sau lumânări ar aprinde, să se afurisească. [Apostolic, can. 7, 65, 70; Sinod 6, can. 11; Antiohia, can. 1; Laodiceea, can. 29, 37, 38; Cartagina, can. 59, 82, 123]
    Dacă nici de Sfinții Apostoli nu ascultăm, atunci de cine ascultăm? Mânia lui Dumnezeu nu va întârzia pentru neascultare noastră.

    Canoanele Sinodului din Laodiceea, conform cu Pidalion original, 1871:

    CANONUL 6 Să nu fie iertat ereticilor să intre în casa lui Dumnezeu, stăruind ei în eres. [Apostolic, can. 45, 65]

    CANONUL 32 Nu se cuvine a lua binecuvântările ereticilor, care mai mult sunt necuvântări, decât bine cuvântări. [Apostolic, can. 45]

    CANONUL 33 Nu se cuvine cu ereticii, sau cu schismaticii a se ruga împreună.

    Sfântul Nichifor Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului:
    ,,Nu se cuvine a intra deloc în aceste biserici( care aparțin ereticilor)din pricini care s-au spus deja ( pentru rugăciune sau psalmodiere)(…)căci, dacă a intrat erezia, pleacă îngerul păzitor al celor de acolo, după cuvântul Sfântului Vasilie cel Mare, și acea biserică devine o casă obișnuită. Și nu voi intra, zice, în Biserica celor care gândesc rele, iar Apostolul nu spune oare că nu este nici o legătură între biserica lui Dumnezeu și capiștea idolească?”

    Patriarhul Constantinopolului, Gherman al II-le:
    ,,Și le poruncesc tuturor laicilor, câți sunteți fii adevărați ai Bisericii Sobornicești, să fugiți departe de preoții căzuți în supunerea latină și nici în biserica lor să nu vă adunați și nici cea mai simplă binecuvântare să nu primiți din mâinile lor. Căci este mai bine să vă rugați lui Dumnezeu fiecare în casele voastre, decât să vă adunați în biserică cu filolatinii.”

    ,,Si le poruncim părintește (…) de acum înainte să nu îndrăznească cineva dintre voi să ia parte împreună cu adunarea papistașilor sau cu preoți papistași, sau cu vreunul din ceilalți apuseni, la Sfintele Taine ale Bisericii noastre și la celelalte slujbe bisericești, rugăciuni și ierurgii, ci să vă feriți să aveți vreodată părtășie cu ei la vreuna din sfintele slujbe și ierurgii. Dacă însă, după mustrarea noastră patriarhală și sinodală, după acest îndemn și după povața părintească și duhovnicească, va îndrăzni careva dintre voi să fie neascultător și împotrivitor și dacă cineva dintre preoți va îndrăzni și va fi văzut că se roagă împreună cu latinii sau că primește jertfa lor sau face pomenire pentru ei, (…) acel preot să fie supus desăvârșitei caterisiri.”

    Sinodul Patriarhilor Constantinopolului, Alexandriei, Antiohiei și Ierusalimului (1848):
    ,,Mărturisește astăzi în sinod (…) că (papismul) este erezie, , iar cei care o urmează, oricare ar fi ei, eretici sunt, (…) iar sinoadele lor eretice, și orice părtășie duhovnicească în slujire a ortodocșilor fii ai Bisericii Sobornicești cu unii ca aceia este neîngăduită, după cum întărește și Canonul al șaptele de la Sinodul al Treilea a toată lumea.”

    Arhimandritul Iustin Popovici:
    ,,Sfântul Canon al 10-lea Apostolic nu stabilește exact care anume rugăciune sau slujbă este interzisă, însă interzice orice rugăciune comună cu ereticii, chiar și pe cea personală. În rugăciunile comune ecumeniste oare nu se întâmplă lucruri mai mari și mai grave decât acestea? Oare nu se întâmplă (…) să dea binecuvântarea episcopi și preoți eretici romano-catolici, pastori protestanți, și chiar femei?

    Sfântul Fotie cel Mare , Patriarhul Constaninopolului:
    ,,cine nu își va stupa urechile la auzul acestei prea mari hule (filioque), care se împotrivește Evangheliei, se împotrivește Sfintelor Sinoade, îi tăgăduiește pe Sfinții și Fericiții Părinți, (…)pe acești înșlători și luptători împotriva lui Dumnezeu i-am osândit prin vot sinodal și dumnezeiesc. , (…) astfel, și pe aceștia de vreme ce stăruie în înșelarea lor în multe chipuri, i-am înlăturat din orice comunitate creștină, (…)să tăiem din trupul Bisericii cangrena hulei.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X