Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, anunțat, duminică seara, după întâlnirea cu protestatarii, că revendicările acestora trebuie prezentate Comisiei Europene, în cazul în care ele țin de anumite prevederi fiscale prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Într-un ton fatalist, ministrul Boloș a susținut că jaloanele „negociate” cu CE sunt ireversibile, ireversibil fiind, în viziunea ministrului român, și sistemul e-Factura, implementat de la începutul acestui an.
„Unele ţin de facilităţi fiscale pe care România s-a angajat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să le reglementeze într-un anume fel (…) Noi ştim că acest lucru este, cum am precizat, cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ştim că aceste jaloane sunt ireversibile şi asupra lor nu se poate reveni. Iar, aşa cum am precizat şi protestatarilor, zona aceasta de revendicări care ţine de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi îi înţelegem şi suntem de acord, trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor.
Noi am precizat că orice jalon şi orice măsură care ţine de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă, să zicem, mâine, Guvernul României s-ar angaja şi ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor, pentru că suntem în situaţia în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor (…) şi de aceea am socotit de cuviinţă să fim foarte prudenţi în analiza acestor revendicări şi să nu-i punem în dificultatea în care, spre exemplu, subvenţiile prin plăţile directe care se fac din fonduri europene, în valoare de 13 miliarde de euro, ar fi periclitate.
Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană. Nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor direct, dar şi investiţiile strategice ale României în infrastructura de autostrăzi, în modernizarea de şcoli, în infrastructura spitalicească”, a explicat Boloş la finalul discuţiilor cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, potrivit Agerpres.
El a subliniat că aceste tipuri de revendicări vor fi preluate într-un Memorandum care va fi discutat cu Comisia Europeană.
Întrebat dacă eFactura se modifică, ministrul a explicat că „este o cale ireversibilă la care se angajează toate statele membre ale Uniunii Europene” şi trebuie să fim în pas cu aceste măsuri, cu atât mai mult cu cât suntem ţara cu indicatorul de evaziune fiscală cel mai mare.
„Deci este nepotrivit şi nefiresc acum, când Comisia Europeană ne monitorizează în mod direct, noi să adoptăm măsuri care sunt de natură să încurajeze evaziunea fiscală. Ar fi un vot de blam pe care îl dăm noi şi pe care ni-l dăm noi în faţa Comisiei Europene. Trebuie să înţelegem acest lucru, că România este angajată pe calea combaterii evaziunii fiscale. Până acum ne-am plâns că nu avem bani din evaziunea fiscală. Acum luăm măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi nici aşa nu este bine. Nu merge. Trebuie să valorificăm la maximum potenţialul pe care îl avem din combaterea evaziunii fiscale, pentru că este nedrept ca tot timpul să ne îndreptăm spre contribuabili, să le cerem impozite şi taxe în plus, pentru că noi suntem fie nevrednici să tăiem cheltuielile publice, fie să adoptăm măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale”, a spus ministrul Finanţelor.
Spun unii ca penibilul asta ar fi popa! Poate, popa prostu’!
Nimic nu-i ireversibil, loazelor, doar prostia si slugarnicia voastra e eterna!