Experimente sociale în numele neutralității climatice. Trei orașe din România, selectate de CE pentru Misiunea „100 de orașe inteligente”. Un hub lansat la Cluj susține extinderea programului în alte 10 orașe

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cluj Napoca a găzduit, luni, 18 decembrie, un eveniment dedicat așa zisei neutralități climatice, în cadrul căruia primarul Emil Boc a anunțat lansarea Hub-ului M100, având  „rol determinant în tranziția verde la nivel național”.

Potrivit primarului Boc, Cluj-Napoca devine centru al neutralității climatice, cu rol în implementarea misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Despre ce este vorba

Trei orașe din România, respectiv Cluj-Napoca, Suceava și București-sector 2, au fost selectate de CE, în 2022, pentru a face parte din misiunea UE „100 de orașe inteligente”. Acum, se dorește extinderea acestui proiect în alte zece orașe din România.

„În acest context am semnat Declarația comună privind cooperarea în scopul sprijinirii celor 3 orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București-sector 2, în implementarea Planurilor de Acțiune Climatică aprobate de Comisia Europeană și lansării unei Misiuni în oglindă, pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică”, a anunțat, pe Facebook, primarul Emil Boc.

Potrivit lui Boc, M100 are două obiective:

  • Sprijinirea celor trei orașe din România selectate în cadrul Misiunii UE (Cluj-Napoca, Suceava și București – sector 2), în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea;
  • Lansarea unei Misiuni în oglindă, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică. În acest sens, M100 va lansa un apel de candidaturi în vederea selectării celor 10 orașe care vor face parte din Misiunea în oglindă și care vor atinge neutralitatea climatică până în anul 2035.

Astfel, explică primarul Emil Boc, „Hub-ul Național M100 va deveni o platformă de experiment, facilitare și informare, cu alte cuvinte un hub de expertiză în beneficiul orașelor care se angajează în efortul de atingere a țintelor climatice până în 2030 sau 2050, urmând principiul niciun oraș nu este lăsat în urmă”.

Pe de altă parte, primarul Boc și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încălzirea globală.

„Cum ar putea arăta lumea dacă nu facem nimic în 2050? Valuri de căldură, secete, uragane, vor fi la ordinea zilei, cu riscuri de sănătate, temperaturile de 45 de grade vor fi obișnuite. Vom ajunge să nu mai avem apă potabilă, purtatul măștii va deveni obligatorie pentru că nu vom putea respira din cauza poluării și vor muri mai mulți oameni, iar cei mai afectați vor fi cei săraci, care nu vor supraviețui.

Creșterea nivelului mării datorate topirii ghețarilor va la inundații costiere și la migrație. Florida nu va mai exista, nici Mamaia, foametea este după colț, vor fi războaie pentru resurse”, a spus Emil Boc, potrivit Cluj24.ro.

Finanțare de un miliard de euro

Cum lupta cu încălzirea globală este costisitoare, sunt anunțate finanțări de peste un miliard de euro pentru Hub-ul M100.

„Cu acest Hub M100 ne dorim să accelerăm tranziția spre neutralitatea climatică în orașe și să finanțăm proiectele aferente. Vrem să aducem finanțare pentru proiecte concrete, iar Misiunea să fie finanțată cu un miliard de euro până în 2030”, a anunțat coordonatorul Hub-ului M100 și secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean.

La lansare au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, Ambasadei României în Regatul Norvegiei, ai Cancelariei Primului Ministru, ai Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și ai UEFISCDI alături de reprezentanți ai mediului academic și societății civile.

M 100

Potrivit site-ului oficial, M100 este un hub românesc creat pentru a sprijini una dintre noile misiuni ale UE-100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030.

Misiunile UE reprezintă o noutate a programului Orizont Europa, funcționând ca un portofoliu de acțiuni- proiecte de cercetare, măsuri de politică publică sau chiar inițiative legislative.

Misiunea UE: 100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030 este una dintre cele 5 misiuni UE și va sprijini, promova și pune în valoare 100 de orașe europene în transformarea lor în direcția neutralității climatice. Orașele joacă un rol fundamental în atingerea neutralității climatice până în anul 2050 și sunt locul în care strategiile de decarbonizare a sectorului energetic, transport, urbanism și chiar agricultură coexistă și se intersectează.

8 thoughts on “Experimente sociale în numele neutralității climatice. Trei orașe din România, selectate de CE pentru Misiunea „100 de orașe inteligente”. Un hub lansat la Cluj susține extinderea programului în alte 10 orașe”

  1. Ce se intampla cu/ la Suceava? Acolo a fost si macelul Covid.O fi vreo legatura cu existenta manastirilor? Or fi preocupati satanistii sa anihileze o rezistenta nevazuta?

  2. Sunt practic, noile Lagare de concentrare, reeducare si exterminare pt toti oamenii de rand, ce vor fi implementate tocmai in Gradina Maicii Domnului! Cu tunul sa tragi in bestiile astea! Si chiar am sperantza ca romanii o vor face intr-un interval rezonabil de timp!

  3. Ce conțin iluminatele Planuri de Acțiune aprobate de kkomisie?!Toți la cotețe, pe jos și pe întuneric la sclavageala, la coada la rații alimentare sintetice și otrăvite la greu, cu paltonul vechi minim 10 ani îmbrăcați în cotețe.Aniversam azi 34 de ani de când am scăpat de binele asta făcut cu forța, pe atunci de Bartid,acum de kkomizari !Ce recunoștință mai frumoasa puteau kk actualii guvernanti,celor cărora le datorează averile și pozițiile lor sociale de azi!!!!

  4. nu va fi pentru toata lumea.
    Smecherii cu tupeu de borfas se vor descurca in continuare asa cum o faceau in epoca de aur, asa cum au facut-o cu certificatul verde in timpul CRIMELOR COVID.
    Dar oricum au incpeut sa apara tarcuri ca sa ingradeasca accesul oamenilor in natura sau la manastiri si biserici.
    Deocamdata sub denumirea de 2ocoluri silvice”

    Ce zice partidul „aducator de sperante” despre aceste lagare ? Nimic pe ei ii freaca sa-i lase pe oamenii nevoiasi si mai nevoiasi taind fara mila si ultimul banut chipurile sa-l dea la profesori ca deh o sa-i voteze.

    care profesori de 30 si de ani se tot pliaza la toate aberatiile iar despre produsul invatamantului in ultima vreme ce s.-o mai lungim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X