Apar noi detalii în dosarul legat de achiziția vaccinurilor antiCovid din pandemie, în care procurorii DNA au solicitat, joi, ridicarea imunității în cazul a trei foşti membri ai Guvernului: fostul premier PNL Florin Cîțu și foștii miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.
Toate contractele de achiziţie de vaccinuri Covid-19 au fost încheiate cu încălcarea dispoziţiilor legale, fără a avea viza departamentelor de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi fără a exista o analiză privind cantitatea necesară, raportat la populaţia eligibilă pentru vaccinare din România, cred procurorii.
În dosar, DNA menționează pe larg desele certuri între Ministerul de Finanțe și cel al Sănătății pe tema achiziţiei de vaccinuri, dar și problemele descoperite de Curtea de Conturi cu niște facturi suspecte.
DNA crede că Vlad Voiculescu ar fi comis două fapte de abuz în serviciu și o faptă de complicitate la abuz în serviciu, Ioana Mihăilă o faptă de abuz în serviciu, iar Florin Cîțu două presupuse infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.
Acuzaţiile la adresa lui Vlad Voiculescu
Procurorii DNA spun că Vlad Voiculescu, în calitate de ministru al Sănătății, în perioada februarie-martie 2021, în contextul în care erau deja contractate 37.588.366 de doze de vaccin, ar fi acceptat acordul de cumpărare a vaccinului împotriva Covid, încheiat între Comisia Europeană și Pfizer BioNTech.
Astfel, pe 10 martie 2021 a încheiat formularul de comandă pentru 8.055.394 de doze inițiale de vaccin Pfizer, deși numărul de doze deja contractate (37,5 milioane) erau suficiente pentru vaccinarea a mai mult de 23 de milioane de persoane.
Ulterior, deşi erau deja contractate 45.643.760 de doze vaccin, Vlad Voiculescu a acceptat acordul de achiziție și pentru 6.390.404 doze inițiale de vaccin Moderna.
În aprilie 2021, în contextul în care erau deja contractate 52.034.164 de doze de vaccin, pentru „a crea aparența de legalitate a achiziției unei cantități de 4.260.269 doze adiționale de vaccin Pfizer și a înlesni efectuarea acestei achiziții”, Vlad Voiculescu ar fi întocmit un prim memorandum pentru o nouă comandă de vaccin Pfizer pentru alte 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva Covid, în valoare de peste 66 de milioane de euro.
Acuzaţiile aduse Ioanei Mihăilă
Procurorii DNA notează că Ioana Mihăilă, ca ministru al Sănătății, în cursul lunii mai 2021, și în condițiile în care România deja contractase 56.294.433 de doze de vaccin, ar fi acceptat și ea un alt acord de cumpărare pentru 39.099.623 de doze de la Pfizer BioNTech.
Ulterior, Ioana Mihăilă, în complicitate cu Florin Cîțu (premier al României la acea vreme) și în condițiile în care fuseseră deja cumpărate 56,2 milioane de doze de vaccin, „pentru a crea apariția de legalitate a achiziției”, a aprobat un al doilea memorandum, în ședința de guvern din 31 mai 2021, pentru perfectarea achiziției.
Procurorii cred că și Ioana Mihăilă ar fi comis atunci abuz în serviciu.
Pentru ce este bănuit Florin Cîțu
Participarea României la negocierile pentru noile contracte și angajarea de fonduri pentru cumpărarea de vaccinuri erau aprobate de către premierul Florin Cîțu.
Florin Cîțu este suspectat de două fapte de complicitate la abuz în serviciu, având în vedere că a aprobat cele două memoranduri în ședințele de guvern.
Certuri între Ministerul de Finanțe și cel al Sănătății
Procurorii DNA amintesc și despre o multitudine de adrese și corespondențe între Ministerul de Finanțe de la acea vreme și Ministerul Sănătății – multe în contradictoriu – legate de cumpărarea excesivă de vaccin pentru România.
Una dintre adresele menționate este din 15 aprilie 2021, iar prin aceasta MF restituie chiar unul dintre memorandumuri – în formă neavizată, cu o serie de considerente.
Cearta între instituții pe cumpărarea de vaccin ar fi continuat și în mai 2021.
Într-o adresă din 12 mai 2021, Ministerul de Finanțe spune următoarele: „Totodată, din datele prezentate rezultă că au fost contractate 65,83 milioane doze de vaccin și urmează a se contracta 42,09 milioane doze (Pfizer, Novavax și CureVac), rezultând pentru România un număr total de doze de vaccin de 107,92 milioane. Acest număr total corespunde unui raport de 5,7 doze/1 persoană eligibilă, în condițiile extinderii vaccinării la populația peste 2 ani (cca. 18,9 milioane persoane)”.
Audit al Curții de Conturi
Inițial, DNA s-a autosesizat în acest caz în septembrie 2021. Ulterior, procurorii au primit sesizări și de la Curtea de Conturi privind nereguli în achiziția de vaccinuri în România.
Curtea de Conturi sesiza și ea că au fost „reduse scriptic retroactiv în mod nejustificat” cantitatea inițială de doze de vaccin care fusese deja livrată României (8,5 milioane de doze) la o cantitate mai mică (6,9 milioane de doze), operațiunile fiind însă înregistrate în contabilitate, ceea ce ar fi ridicat suspiciuni cu privire la efectuarea tranzacțiilor.
De asemenea, echipa de audit a Curții de Conturi ar fi descoperit facturi emise de Pfizer România în anul 2021 care nu fuseseră achitate de către Ministerul Sănătății, în valoare cumulată de 397.273.509,78 lei, comparativ cu soldul din contabilitate în valoare de 395.551.566,18 lei.
S-a constatat că diferența provine din faptul că nu a fost înregistrată în evidența financiar-contabilă o factură și din înregistrarea dublă a altei facturi.
Cu toate acestea, fără a verifica realitatea sumelor datorate înregistrate în evidența financiar-contabilă, la data de 12.07.2022, Ministerul Sănătății a plătit către Pfizer 397.273.509,78 lei, fiind cauzat un prejudiciu în valoare de 615.802,86 lei.