USR, o formațiunea înființată în 2016, a ajuns să împrumute un comportament folosit în trecut de partide vechi în ceea ce privește raportarea la justiție. Iar situația poate fi văzută atât în raportarea la Vlad Voiculescu, în dosarul DNA al vaccinurilor, dar și în cazul Armand versus ANI.
„Atâta pot PSD-iștii, să facă dosare politice. Înseamnă că le stăm în gât și le e frică de competiție corectă. Ei se pricep să facă dosare, să manipuleze”, scria joi seară, la un mesat publicat de Vlad Voiculescu pe Facebook, Anca Dragu, fostă președintă a Senatului și membră a conducerii USR.
Un semnal a fost dat și de președintele partidului, Cătălin Drulă. „Nu ne vor intimida. Ne-au trimis semnale să ne potolim. Să nu construim Polul de Dreapta. Să nu contăm în alegerile de anul viitor pentru care scenariul de culise e deja pregătit.Dosare activate când e convenabil politic, în campanie electorală, am mai văzut. Așa știu ei să lucreze”, a scris pe Facebook șeful USR.
Și Clotilde Armand, primar al Sectorului și șefă a USR Sector 1, a criticat faptul că se face „tele-justiție”, cu toate același partid era unul dintre mai vocali pe subiectul Justiției, mai ales în perioada 2017-2019, adică epoca Dragnea, și a promovat campania „Fără penali în funcții publice”
„Când adversarii politici nu prea au cu ce să te atace, când aceștia nu au ce să-ți reproșeze profesional, când ești iubit de oameni fiindcă nu ești fals și nu te ascunzi în platourile de televiziune cumpărate cu bani de la buget de diverse partide sunt puse în activitatea diverse mecanisme de kompromt și campanii de linșaj împotriva ta. Eu am trăit asta. Și Vlad Voiculescu a trăit acest lucru la fel de bine. Nu vreau să comentez deciziile Justiție în cazul lui Vlad, nu cred că trebuie să intrăm în jocul Tele-Justiției promovat de PNL și PSD din bani publici. Însă vă mărturisesc ceva în care cred: Vlad este un om eminamente bun. Vlad este un om cinstit. Și se va proba asta. Vlad este unul dintre cei mai buni politicieni ai României și și-a dedicat întreaga energie pentru a face bine”, scrie Armand pe Facebook.
Niciun pas în spate
Ceea ce lipsește de la USR până în prezebt este solicitarea pentru a face un loc în spate, cel puțin în ceea ce privește funcțiile politice, nu neapărat demnitățiile publice, a celor care au o imagine pătată din cauza dosarelor. În cazul lui Voiculescu nu a fost nicio solicitare să se autosuspende de la șefia USR București. Voiculescu este și printre fruntașii pe lista pentru europarlamentare, însă nu s-a pus încă problema scoaterii sale de pe listă, potrivit informațiilor „Adevărul”.
USR nu a luat nicio decizie nici cazul lui Clotilde Armand. Urmărită penal pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, într-un dosar deschis la sesizarea ANI, Armand nu a fost retrasă de la șefia USR Sector 1.
Tradiția partidelor vechi
Zidul în jurul oamenilor politici a făcut parte din tradiția PSD. În trecut, persoanele din conducerea PSD au făcut o tradiţie în a face scut în jurul liderilor de partid care au probleme cu Justiţie. Venirea mai multor lideri ai formaţiunii în faţa DNA pentru a-l susţine pe Dragnea, în noiembrie 2017, a făcut parte dintr-un lung şir de astfel de manifestări, început în 1997 şi continuat în 2011. Pe 13 noiembrie 2013, mai multe persoane din conducerea PSD au mers la DNA să-l susţină pe Liviu Dragnea, la acea vreme șef de partid, chemat pentru a da declaraţii. Secretarul general de atunci, Marian Neacşu, şeful Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, dar şi vicepremierul Paul Stănescu au fost prezenţi pentru a-şi arăta sprijinul pentru şeful lor.
Un prim mesaj de solidarizare cu un lider de partid care avea probleme cu Justiţia a fost dat în 1997, fiind vorba de cazul lui Gabriel Bivolaru, membru al PDSR (viitor PSD). Deputatul PSD, suspectat că făcea tranzacţii ilegale cu motorină fără a plăti taxele la bugetul de stat, a primit sprijinul unor nume grele ca Adrian Năstase sau Dan Ioan Popescu. Aceștia s-au deplasat la Parchet pentru a-l însoţi pe Bivolaru. Alături de ei mai erau peste 30 de lideri ai PDSR. Până la umră, Bivolaru a fost condamnat în 2004, la cinci ani de închisoare, pentru păgubirea unei bănci.
Tradiţia scutului în jurul unui lider de partid care are probleme cu Justiţia a continuat în PSD. În 2011, liderii PSD se mobilizează şi merg la Piteşti pentru a-şi arăta susţinerea pentru şeful CJ Argeş, Constantin Nicolescu, suspectat de faptul că ar fi alocat ilegal fonduri către Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. S-au deplasat atunci la Piteşti Victor Ponta (preşedinte PSD) , Adrian Năstase, Marian vanghelie, Ecaterina Andronescu, Robert Negoiţă şi Viorel Hrebenciuc. Au ţinut discursuri şi au acuzat faptul că de dosarul lui Nicolescu ar fi fost vinovaţi Traian Băsescu şi PDL.
Până la urmă, Constantin Nicolescu a scăpat în acest dosar, însă tot o alocare de fonduri i-a pus probleme. În 2014 a fost condamnat la 9 ani şi jumătate de închisoare într-un alt fosar de fraudare a unor fonduri europene, frauda ridicându-se la 1,2 milioane euro.
Fraților, aștia din usr NU sunt ”de dreapta”!!! Sunt mai de stânga decât stânga!!! Știți voi care: aia neo-marxistă!!! Adică, sexo-marxistă!