Semnal de alarmă din Transilvania! Dragoș Burghelia: În trei județe din inima României riscăm să pierim. Românii sunt discriminați în propria țară, iar viața lor NAȚIONALĂ este pusă în pericol

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Românii din Transilvania sunt discriminați în propria țară, iar în trei județe din inima României viața lor națională este pusă în pericol, a avertizat, vineri, Dragoș Burghelia, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței „Românii din inima României. Probleme și soluții pentru păstrarea identității naționale în Covasna, Harghita și Mureș”, eveniment organizat, vineri, 3 noiembrie, la Parlamentul României.

Dragoș Burghelia a prezentat date îngrijorătoare cu privire la problemele cu care se confruntă românii din județele Covasna și Harghita, începând cu reducerea populației, la dispariția școlilor în limbă română și scăderea numărului ortodocșilor.

„În trei județe din inima României riscăm să pierim, iar nația română, după generații de sacrificiu, să nu mai existe fizic în această regiune.

În județele Covasna și Harghita în care românii sunt numeric minoritari, potrivit ultimului recensământ, mai locuiau doar 76.000 de români, din care circa 42 000 de români în Covasna și peste 33.000 de români în Harghita. Avem o pondere de 23,3 % în Covasna și 12,6 % în Harghita.

Fata de 103.000 câți eram la recensamantul din 1992, în ultimii 30 de ani, populația de naționalitate română din cele 2 județe a scăzut cu aproape 30.000 de persoane, în medie, cam cu o mie de persoane pe an”, a menționat Dragoș Burghelia.

Religie

În prezent, patrimoniul construit bisericesc ortodox, care aparține de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, este format din 158 de biserici si 10 capele.

„Prin Biserica Ortodoxă, prin Biserica Mamă, noi reușim încă să ne mai manifestăm și să avem o viață românească în această provincie.

Însă, o problemă majoră cu care se confruntă aceste parohii ortodoxe este numărul redus de credincioși. În județele Covasna și Harghita sunt 33 de parohii ortodoxe care au mai puțin de 30 de credincioși”, a spus Dragoș Burghelia.

Școală

În urma scăderii populației școlare, în prezent nu mai există învățământ în limba română în 46 de unități administrativ teritoriale (UAT-uri) din Harghita și în 24 de UAT-uri din Covasna.

„Asistăm în continuare la perpetuarea fenomenului de neînvățare a limbii române în cadrul sistemului național de educație de către elevii maghiari, ceea ce favorizează segregarea pe criterii etnice si acumularea unor tensiuni.

Asistăm la un fenomen de constuire a unui sistem de învățământ cu totul paralel în privința comunității maghiare.  Aceasta segregare pe criterii entice care se produce de 30 de ani nu face altceva decât să genereze frică, tensiuni și neîncredere în sânul comunității”, a subliniat Dragoș Burghelia.

Trăim astăzi un fenomen acut de discriminare în privința românilor din Covasna și Harghita!

„În România, românii sunt discriminați la nivel instituțional tocmai de autoritățile care ar trebui să-i apere și să le protejeze viața și cultura.

Așadar, în cele 3 județe, în special în Covasna și Harghita, dar și în multe zone din județul Mureș, românii minoritari numeric traiesc acest fenomen de discriminare în privința limbii, în privința modului în care banii sunt repartizați, a modului în care se face școală și a felului în care cultele religioase primesc finanțare.

Este inacceptabil ca în România secolului XXI românii să fie discriminați în propria țară și să aibă viața națională pusă în pericol”, a avertizat Dragoș Burghelia, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Vineri, 3 noiembrie, la Parlamentul României, a fost organizată conferința „Românii din inima României. Probleme și soluții pentru păstrarea identității naționale în Covasna, Harghita și Mureș”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X