Meta, uriașa companie a lui Mark Zuckerberg, care are în componență Facebook, Instagram, precum și alte rețele de socializare, a fost dată în judecată de mai bine de jumătate dintre statele americane. Meta e acuzată că, pentru a obține profituri cât mai mari, provoacă, în mod deliberat, dependenţa copiilor și a adolescenților de platformele sociale.
În total, 33 de state americane, printre ele California și New York, au dat în judecată compania Meta. Studiile prezentate în plângerile din instanța arată că mulți adolescenți au tendința de suicid sau de autoagresiune, în urma utilizării Instagram.
Copiii și adolescenții ajung să folosească în mod compulsiv rețelele de socializare și devin dependenți. Acest comportament provoacă depresie, anxietate și insomnie în rândul copiilor.
Rob Bonta, procuror general California: Pentru a-şi creşte profiturile, Meta a indus publicul în eroare, în mod repetat, în legătură cu pericolele substanţiale,care decurg din produsele sale. A ascuns modalităţile prin care Instagram şi Facebook exploatează şi manipulează utilizatorii cei mai vulnerabili, adolescenţii şi copiii.
Matt Planik, procuror general statul New York: Mare parte din plângere se bazează pe documente confidenţiale, care încă nu sunt publice. Dar ca părinte, sunt îngrozit de ceea ce am citit. Dacă plângerea va fi făcută publică,sunt convins că şi voi veţi fi îngroziţi.
În documentele depuse în instanță se arată și că Meta colectează datele personale ale copiilor de sub 13 ani, fără acordul părinților. Într-un comunicat de presă, compania Meta s-a declarat dezamăgită de demersul din instanță și a explicat că platformele de socializare au 30 de funcții care asigură protecția copiilor și oferă sprijin părinților pentru a utiliza filtre.