Comunitatea ortodoxă românească din Sardinia a sărbătorit Ziua Recunoștinței

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Comunitatea ortodoxă din Sardinia condusă de părintele Marian Găină a sărbătorit Ziua Recunoștinței, o sărbătoare importantă care are loc în fiecare an în luna octombrie. Piața noii biserici ortodoxe din via Marie Curie a fost acoperită cu numeroase daruri, roade ale pământului și munca numeroșilor credincioși ai parohiei care, sub protecția sfinților ocrotitori San Giovanni Battista și Sant’Efisio, a devenit un punct de referință pentru mii de familii ortodoxe din Sardinia, relatează Olbiapunto.it. 

O ceremonie antrenantă trăită în simplitate care a atras numeroși credincioși, dar și mulți olbieni invitați să participe. O sărbătoare deschisă tuturor: „Ziua Recunoștinței, sau Ziua Recoltei este o sărbătoare în care toată lumea se bucură de recoltele câmpului și de roadele muncii. Foarte des, această perioadă a anului este sărbătorită în școli, biserici, piețe și pe ferme.

În unele țări din lume, cu această ocazie specială, alimentele sunt colectate și apoi donate familiilor nevoiașe. Această zi, chiar dacă astăzi poate părea nesemnificativă, în trecut avea o valoare enormă. Au fost momente în care fiecare popor se hrănea cu ceea ce cultiva, iar comerțul nu era gratuit și nu era deloc ușor să se obțină hrană iarna. Așa că fermierii recoltau fructele de pe câmpuri și grădini înainte de a veni sezonul rece.”

Așa explică părintele Marian, descriind aniversarea deosebită a cărei tradiție datează din vremuri foarte îndepărtate: „Momentul în care erau culese toate fructele crescute în timpul anului trebuia să fie marcat de o zi de recoltare, văzută ca un prilej de bucurie. Se crede ca acest cult al recoltei a fost practicat încă din cele mai vechi timpuri, din vremea grecilor și romanilor, continuând în spațiul românesc prin influența tracilor. Cu mult înainte de industrializare, recoltarea legumelor și fructelor se făcea manual. Oamenii s-au adunat și au mers să culeagă fructele cu ajutorul căruțelor și cailor. În final, după ore și chiar zile de muncă, toți împreună au sărbătorit sfârșitul activităților.

Ziua Recoltei este punctul culminant al eforturilor depuse de fermieri de-a lungul anului, sărbătorit împreună cu întreaga comunitate și noi, comunitatea românească din Olbia, ne dorim să păstrăm cu sfințenie aceste sfinte tradiții”, conchide părintele Marian Găină, bucuros că a reunit și a găsit atât de mulți credincioși la o sărbătoare trăită ca prilej de bucurie și împărtășire cu comunitatea.

La Ziua Recunoștinței a participat și doctorul Sabrina Serra, viceprimar și consilier pentru cultură al Municipiului Olbia , care a ținut să-i mulțumească public părintelui Marian pentru că a fost invitat la acest moment important de sărbătoare pentru întreaga comunitate românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X