Grupele de sange si factorul Rh, pe intelesul tuturor
Grupele de sange se bazeaza pe prezenta unor substante (carbohidrati sau proteine specifice) denumite antigene pe suprafata celulelor rosii din sange (globulele rosii). Doua antigene majore sunt antigenul A si antigenul B. Un alt antigen important de suprafata se numeste factorul Rh. Exista 4 grupe de sange – O (zero), A, B si AB.Prezenta pe suprafata eritrocitelor a antigenului Rh determina Rh-ul pozitiv, iar absenta sa determina Rh-ul negativ. Precizarea grupului sanguin al unei persoane trebuie sa contina obligatoriu tipul de antigen OAB si prezenta sau absenta factorului Rh, ca de exemplu „grup B – Rh negativ”. Cunoasterea grupelor sanguine este esentiala pentru terapia transfuzionala.
Grup sanguin ABO
Grupul de sange este determinat de genele pe care le mostenesti de la parintii tai. Aceste gene determina configuratia suprafetei celulelor rosii (eritrocitelor) din sange, respectiv prezenta anumitor antigene. Exista 2 antigene majore – antigenul A si antigenul B. Absenta sau prezenta pe suprafata celulelor rosii a acestor antigene determina 4 grupe de sange – O (zero), A, B si AB. Pot fi intalnite si sub denumirea de OI, AII, BIII, respectiv ABIV.
Persoanele care au celule rosii pe suprafata carora se gaseste antigenul A au grupa sanguina A, cei care au antigenul B au grupa sanguina B, cei cu antigene A si B au grupa sanguina AB, iar cei care nu au niciunul dintre aceste antigene au grupa sanguina O (zero).
Cand antigenele nu sunt exprimate pe suprafata eritrocitelor, anticorpii corespunzatori acelui antigen care nu a fost mostenit sunt intotdeauna prezenti in plasma, produsi in mod natural de organism. De exemplu, o persoana care are grupul sanguin A va avea antigenul A pe suprafata eritrocitelor, insa in plasma va avea anticorpi anti-B directionati impotriva antigenelor B. In mod similar, cineva care are grupul de sange de tip B, va avea antigenul B pe suprafata celulelor rosii si anticorpi anti-A directionati impotriva antigenelor A. Persoanele cu sange de tip AB nu au niciunul dintre acesti anticorpi, iar cei cu tip O au ambii anticorpi.
Exista 4 grupe de sange in sistemul ABO:
- Grup OI – nu are niciun antigen si are ambii anticorpi (anti-A si anti-B)
- Grup AII – are antigenul A si anticorpi anti-B
- Grup BIII – are antigenul B si anticorpi anti-A
- Grup ABIV – are ambele antigene A si B si nu are niciun anticorp
In Romania distributia grupelor sangvine este urmatoarea:
- 34% grup O
- 41% grup A
- 19% grup B
- 6% grup AB
Importanta sistemului ABO
Cunoasterea grupelor sanguine este esentiala pentru terapia transfuzionala. Transfuzia unui grup gresit ABO poate fi amenintatoare de viata. Siguranta transfuziei depinde de evitarea incompatibilitatii intre eritrocitele donatorului si anticorpii din plasma primitorului. De exemplu, daca se efectueaza o transfuzie de sange de la persoana cu grup A la o persoana cu grup B, anticorpii anti-A ai primitorului vor „ataca” antigenele A de pe eritrocitele donatorului, provocand hemoliza (distrugerea) rapida a acestora, imediat dupa patrunderea lor in circulatie. De aceea, o persoana cu grup A niciodata nu trebuie sa primeasca sange de la o persoana cu grup B si viceversa. Deoarece sangele de grup O nu are niciun antigen, poate fi transfuzat oricarui grup sanguin.
Factorul Rh
Un alt antigen important pe suprafata celulelor rosii se numeste factorul Rh. Exista 45 astfel de proteine care fac parte din sistemul de grup sanguin Rh, dintre care cea mai frecventa este proteina D (antigenul D). Daca eritrocitele au aceasta proteina, esti Rh pozitiv – Rh(D)+. Daca celulele rosii nu au aceasta proteina, esti Rh negativ – Rh(D) -.Un procent de 85% din populatie este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ.
Asta inseamna ca in total exista 8 grupe de sange in sistemul ABO si Rh:
- Grup OI – Rh pozitiv
- Grup OI – Rh negativ
- Grup AII – Rh pozitiv
- Grup AII – Rh negativ
- Grup BIII – Rh pozitiv
- Grup BIII – Rh negativ
- Grup ABIV – Rh pozitiv
- Grup ABIV – Rh negativ
Importanta factorului Rh
Spre deosebire de anticorpii impotriva antigenelor A si B care sunt produsi in mod natural de organism, anticorpii anti-Rh apar numai daca o persoana cu Rh negativ este expusa celulelor rosii Rh pozitiv. Acest lucru se poate intampla in timpul sarcinii sau, mai frecvent, in timpul nasterii, atunci cand mama este Rh negativ, iar fatul este Rh pozitiv sau cand persoana Rh negativ este transfuzata cu sange Rh pozitiv.
In ambele cazuri, prima expunere la antigenul Rh nu determina un raspuns puternic impotriva celulelor Rh pozitiv, insa expunerile ulterioare pot provoca reactii severe (incompatibilitate de Rh).
De exemplu, daca se efectueaza o transfuzie de sange de la o persoana cu grup Rh pozitiv la o persoana cu grup Rh negativ, in sangele acesteia vor apare anticorpi anti-Rh care, cu ocazia celei de a doua transfuzii de sange de grup Rh pozitiv, vor ataca globulele rosii din sangele transfuzat, distrugandu-le. Acest proces se numeste hemoliza.
Incompatibilitatea de Rh este, de asemenea, importanta in sarcina. Daca mama Rh negativ nu primeste tratament la prima sarcina care sa previna formarea de anticorpi anti-Rh, in cazul celei de-a doua sarcini, daca fatul este tot Rh pozitiv, se vor forma rapid la mama anticorpi anti-Rh care vor traversa placenta si vor distruge globulele rosii ale copilului, ceea ce duce la aparitia anemiei fetale. Daca anemia este severa, fatul ar putea muri daca nu se face transfuzie de sange intrauterina.
Cum se determina grupul de sange
Pentru a afla ce grup sanguin ai, celulele tale rosii sunt amestecate cu solutii cu diferiti anticorpi (anti-A, anti-B, anti-AB). De exemplu, daca solutia contine anticorpi anti-B si eritrocitele tale au antigene B pe suprafata lor, atunci acestea se vor aduna impreuna (aglutina), ceea ce inseamna ca ai grupul de sange B. Daca sangele tau nu reactioneaza cu niciuna dintre solutiile cu anticorpi anti-A si anti-B, ai grupul O (zero).
Determinarea grupului sanguin ABO si a factorului Rh este indicata:
- Inaintea unei transfuzii
- Inaintea unei proceduri invazive sau chirurgicale potential asociate cu complicatii hemoragice care ar putea necesita transfuzii
- Pentru determinarea incompatibilitatii de Rh la o femeie insarcinata care este Rh negativ
- La donatorii de sange
- Pentru compatibilitatea de grup ABO la donatorii de organe, tesuturi si maduva, ca parte din procedura de transplant
Ce grup de sange poti mosteni de la parintii tai?
Asemanator culorii ochilor, grupul de sange se transmite genetic de la parinti.
In plus fata de sistemul ABO si factorul Rh, mai sunt si alte antigene pe suprafata celulelor rosii?
Da, numeroase alte antigene pot fi prezente pe suprafata celulelor rosii, ca de exemplu, antigenele Kell, Kidd, Duffy si alte antigene Rh. Organismul nu produce anticorpi impotriva acestor antigene decat daca esti expus la acesti antigeni ca urmare a unei transfuzii sau in timpul sarcinii. Acesti anticorpi nu sunt determinati in timpul evaluarii de rutina a grupului de sange, dar pot fi identificati cand se face testarea anticorpilor antieritrocitari in alte sisteme de grupe sanguine in cadrul protocolului de teste pre-transfuzionale.
Surse de informatii:
www.medicinenet.com
www.redcrossblood.org
www.nhs.uk
www.webmd.com
www.msdmanuals.com
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer
Foarte bine. Asa era si inainte. Grupa sanguina se trecea pe buletin. Pe buletinul cel cu foi. Si RH-ul era trecut, daca era negativ. Daca era pozitiv nu se mai trecea. Cu asta sunt perfect de acord. Cu celelalte nu.
Informatii foarte utile pentru recoltatorii de organe. Va dati seama ca vanatorii de organe trebuie sa aiba cat mai repede aceste informatii, pentru a stii ce sa faca. Analizele dureaza destul de mult iar ei au nevoie de informatii rapid. Au cerere pentru organele respectivului sau nu? Daca au, trebuie sa ii recolteze organele cat mai repede.
daca pacientul moare, acestia nu pot recolta organele, si deci inainte sa moara mai bine ii recolteaza organele.
daca pacientul traieste, isi revine si afla rudele, iar nu ii mai pot recolta organele si atunci mai bine il omoara inainte si ii recolteaza organele.
Incertitudinea actuala este rezolvata prin hotarea guvernului criminal.
Oroles, cred ca deja ai paranoia….nu stiu cat de util o fi pentru recoltatorii de organe, dar stiu ca e util pentru insusi posesorul de buletin/card de identitate in caz ca, in urma unui accident, are hemoragie, sa nu se piarda vremea cu determinarea grupei…pe vremea lui Ceausescu plateai amenda daca, dupa ce iti faceai buletinul la Militie, nu te duceai in decurs de trei luni la spital sa iti treaca si grupa sanguina. Sau vrei sa spui ca si atunci autoritatile voiau sa usureze munca recotatorilor de organe?
Cu aparatele care există, grupa sanguină se poate determina într-un minut. Altul cred că este scopul. S-ar putea să dorească, de fapt, schimbarea cărților de identitate ale tuturor… Oricum e o problemă pentru cei care au o grupă de sânge căutată în condițiile controlului total care se dorește.
Atunci ce trebuie sa faca acei oameni pentru care e o problema?
este o manarie, in primul rand pe sifonarea banului public, apoi noile acte vor avea cip integrat. NU este bine. totul este pentru cntrol. acum analizele stabilesc in primele secunde si grupa de sange si rh. treziti-va !
Posibil,odată cu determinatea grupei de sănge se va determina și adn-ul persoanei respective…chestie care,bineînțeles,nu o să i se comunice.Or,datele despre evidența populimii românești sunt păstrate în format electronic pe servere din Israel…(din câte știu).Așa că,dnă CristinaM.,nu mai fiți așa repede de acord
Eu am prins vremurile cu grupa sanguina in buletin. Este adevarat ca se stabileste repede grupa sanguina in ziua de azi. Orice informatie poate fi privita din mai multe unghiuri.