Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

PSD și PNL înaintează intens, în discuții confidențiale, pentru constituirea a ceea ce cele două partide numesc „Blocul democratic”, văzut în contrapondere la ascensiunea AUR, pe care o caracterizează drept populistă. Miza „Blocului democratic” o reprezintă câștigarea tuturor alegerilor din 2024 – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. „Strategia va fi blocarea mișcărilor naționaliste și extremiste”, au dezvăluit pentru publicul Libertatea surse care participă la negocierile dintre PSD și PNL.

Negocierile se desfășoară în format restrâns, iar ele sunt purtate din partea PNL doar de Nicolae Ciucă și Lucian Bode, secretarul general al partidului, în timp ce de la PSD, negociatorii sunt președintele Marcel Ciolacu, secretarul general Paul Stănescu și prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu.

Niciun prim-vicepreședinte PNL nu a fost chemat la negocieri, în condițiile în care unii lideri liberali și-au exprimat deja nemulțumirea față de o colaborare mai strânsă cu PSD pentru alegerile din 2024. Printre cei care se opun unei alianțe cu social-democrații sunt prim-vicepreședinții Dan Motreanu și Rareș Bogdan.

Termenul-limită pentru luarea unei decizii în privința modului în care vor candida cele două partide în 2024 este luna octombrie, au precizat surse din conducerea PNL și PSD pentru Libertatea.

Negocierile se poartă de sus în jos. Prima funcție vizată: președintele României

„Da, se negociază în aceste zile cu PSD pentru 2024, acesta este adevărul. Da, se negociază inclusiv candidatul la prezidențiale și o guvernare comună după 2024. Vedem dacă vor fi liste comune și la europarlamentare”, au declarat surse de la vârful PNL pentru Libertatea.

Potrivit mai multor vicepreședinți PNL, Nicolae Ciucă a primit mână liberă de la președintele Klaus Iohannis să demareze negocierile.

„Nu cred că cineva își imaginează că Bode și Ciucă negociază fără să îl informeze pe Iohannis. Cine crede așa ceva este naiv. Iohannis și-a dat ok-ul, altfel transmitea partidului că nu este de acord cu negocierea. De când e președintele PNL, Nicolae Ciucă nu a făcut nimic de capul lui, fără să se consulte cu Klaus Iohannis”, a susținut un vicepreședinte PNL pentru Libertatea.

Sunt două paliere pentru negociere: ce alegeri să fie comasate și dacă PNL și PSD să meargă pe liste comune la toate alegerile și să susțină un candidat comun la prezidențiale.

„Înțelegerea cu PNL pentru liste comune pleacă de la discuția privind candidatul la prezidențiale. Dacă Ciolacu și Ciucă bat palma cine o să fie candidatul comun susținut la prezidențiale, cine o să fie premier după alegeri, organizațiile vor fi obligate să cedeze, chiar dacă sunt multe orgolii locale”, au precizat surse din conducerea PSD.

Marcel Ciolacu: Toate lucrurile sunt deschise, poate facem o alianță. Trebuie un proiect de țară

Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut voalat că există negocieri cu PNL pentru liste comune în 2024.

„Toate lucrurile sunt deschise. Trebuie să vedem abordarea, mergem pe o coaliție, poate facem alianțe. Important este ca decizia politică să fie pe așteptările românilor și să transmiți încrederea în acel proiect politic, ce vrei, un program de țară, trebuie să îl explici românilor înainte. Alianțele, din punctul meu de vedere, nu trebuie să aibă la bază o decizie politică, ci un proiect care să-i privească pe români”, a declarat Marcel Ciolacu, pe 2 septembrie, la finalul Consiliului Politic Național.

Discuția din PSD, de la începutul lunii, nu a fost una lungă, potrivit mai multor șefi de organizații, și a fost lansată în momentul prezentării pactului de neagresiune cu PNL.

Un document similar a fost prezentat, fără succes, și în ședința liberalilor, care s-a desfășurat la Vila Lac la începutul lunii septembrie.

În acest moment, potrivit mai multor președinți de organizații, nu este dorită o alianță cu PNL, dar situația se poate schimba, dacă premierul Marcel Ciolacu va cere partidului să analizeze avantajele unei alianțe cu liberalii.

PSD și PNL prezintă sperietoarea AUR. Efectul numărul doi: USR e eliminat de la conducerea marilor municipii
„Toate sondajele din ultima perioadă arată o creștere a AUR, chiar până pe primul loc pentru europarlamentare. Un bloc democrat, format din PSD și PNL, poate bloca o astfel de ascensiune periculoasă a AUR”, a spus un vicepreședinte PSD pentru Libertatea.

Calculele politice arată că o astfel de alianță câștigă toate tipurile de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Singura incertitudine este dacă o alianță politică sau electorală formată din PSD și PNL ar obține peste 50% la alegerile parlamentare.

„Dacă va fi listă comună, vom lua peste 90% consilii județene și peste 80% din primării. Pierdem două consilii județene în fața UDMR, Harghita și Covasna. Un bloc PSD – PNL se va clasa pe primul loc la europarlamentare. La locale, USR rămâne fără primari în marile municipii, inclusiv în București. Vom lua toate cele șase sectoare din Capitală. La parlamentare, lucrurile nu sunt 100% certe. Sondajele arată că vom lua peste 50% la europarlamentare, nu este sigur, depinde de cum funcționează guvernarea în următorul an. Candidatul comun la prezidențiale câștigă. Acestea sunt datele din sondaje”, au dezvăluit surse din conducerile PSD și PNL pe baza măsurilor sociologice.

Ultimul sondaj, prezentat în Consiliul Politic al PSD, creditează PNL cu 12% intenție de vot, iar PSD – cu 25%. AUR se află pe locul întâi – cu 27%, dar și partidul senatoarei Diana Șoșoacă, SOS România, este foarte aproape de pragul electoral cu 2%.

Neoficial, liderii PSD recunosc că AUR are șanse majore să se claseze pe locul doi la europarlamentare, foarte aproape de scorul social-democraților, iar PNL să fie pe locul trei sau patru.

„Avem șanse mici să scoatem un scor cu doi în față la europarlamentare. Bătălia noastră o să fie cu USR, nu cu AUR, ei sunt peste noi. Ne batem pentru locul trei, să nu cădem pe patru”, este opinia unui vicepreședinte PNL.

Rareș Bogdan și Dan Motreanu au alt plan pentru PNL

Rezultatul alegerilor europarlamentare poate schimba structura de conducerea în PNL, susțin mai mulți lideri din conducerea partidului.

Clasarea pe locul trei sau patru e privită ca un mare eșec, după ce partidul a câștigat alegerile în 2019.

Nicolae Ciucă și Lucian Bode vor trebui să vină cu rezultatul negocierilor cu PSD în fața Biroului Politic Național sau, posibil, chiar în fața Consiliului Național, până la finalul anului.

„Ciucă și Bode joacă totul pe cartea cu PSD, pentru că riscă să fie schimbați după europarlamentare. Un rezultat dezastruos la alegerile din iunie va trebui asumat de ei doi. Motreanu și Rareș Bogdan stau la pândă să preia puterea. PNL nu e PSD, nu uitați asta. Nu e unitatea de monolit, chiar dacă și în PSD sunt unii care așteaptă la colț, cum sunt Firea și Stănescu. Ciolacu depinde și el de scorul de la europarlamentare, ar avea mari probleme dacă pierde în fața AUR”, a spus un lider din conducerea restrânsă a PNL.

Intenția lui Rareș Bogdan și Dan Motreanu, potrivit mai multor surse din partid, este reluarea negocierilor cu USR pentru marile municipii și consilii județene. Acest lucru nu s-ar putea realiza însă fără ruperea actualei Coaliții de guvernare.

Toți cei patru prim-vicepreședinți ai PNL au declarat, la începutul lunii iunie, că PNL nu poate ceda în fața social-democraților candidatul la prezidențiale.

Decizia, până în luna octombrie, Parlamentul trebuie să modifice legi

Premierul Marcel Ciolacu și-a avertizat colegii de partid, dar și de Coaliție, că orice modificare privind comasarea alegerilor trebuie realizată cu un an înaintea scrutinului.

„E un scenariu în calcul. Pe 9 iunie avem alegerile europarlamentare, pe 22 sau 29 septembrie ar fi alegerile locale. Nu văd temeiul legal-constituțional ca să putem muta alegerile locale până în decembrie, când s-ar putea comasa cu alegerile generale. Am ridicat tema în partid, specialiștii din partid vor analiza și vor veni cu propuneri. Dacă există modificări legislative, poate să fie primul tur pentru prezidențiale cu alegerile locale, dacă modificăm legea. În Constituție scrie clar că după alegerile generale, președintele în funcție convoacă Parlamentul. Restul ține de legi care trebuie modificate cu un an înainte de alegeri”, a explicat liderul PSD într-o conferință de presă desfășurată pe 2 septembrie la Palatul Parlamentului.

Liberalii au recunoscut și ei că până în luna octombrie trebuie să existe o decizie în Coaliție privind eventuala comasare a alegerilor și o alianță pentru 2024 între PSD și PNL.

Încă din luna aprilie presa a relatat de primele discuții din PNL și PSD privind liste comune pentru alegerile din 2024.