Deputații și senatorii au adoptat luni, cu 382 voturi pentru și 3 abțineri eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Conducerea PNL i-a avertizat pe parlamentarii liberali că vor fi excluși din partid dacă nu vor vota în favoarea proiectului de lege.
Parlamentarii au dezbătut în regim de urgență propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care elimină pensiile speciale ale senatorilor și deputaților.
George Simion, liderul AUR, nu a ezitat să își exprime opinia: „Grupurile parlamentare AUR vor vota eliminarea. Murim mai bine în luptă cu glorie deplină decât să fim din nou sclavi. Forma acestui proiect de lege depus de USR și preluat de PSD este una neconstituțională. Faceți un teatru ieftin demn de Caragiale”.
Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului, responsabilă de Statutul deputaților și al senatorilor, organizarea și funcționarea ședințelor comune ale celor două camere, a emis un raport pentru adoptarea proiectului de lege, cu 7 voturi „pentru” și o abținere.
Adoptarea rapidă a acestui proiect de lege are loc în contextul angajamentului României în cadrul Programului de Redresare și Reziliență (PNRR) de a elimina pensiile speciale, iar eliberarea tranșelor de finanțare depinde de îndeplinirea obiectivelor asumate.
Parlamentul a adoptat anul trecut un proiect de lege care urmărea eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, însă Curtea Constituțională a decis că această lege nu poate fi pusă în aplicare. Motivația deciziei Curții Constituționale a fost că legea a fost adoptată „în fapt în procedură de urgență, fără ca aceasta să fi fost cerută, iar condițiile solicitării adoptării legii în procedură de urgență sunt reglementate prin Constituție”.
Astfel, prin această decizie, Curtea Constituțională a declarat legea ca fiind neconstituțională, permițând reluarea plății pensiilor speciale pentru parlamentari începând din iunie 2022.
În luna mai 2023, numărul pensionarilor care beneficiază de pensii speciale acordate parlamentarilor era de 843, reprezentând persoane care au ocupat cel puțin un mandat în Parlament.
Aceasta masura e tot o iluzie a creatorilor de iluzii si a marionetelor acestora, ea e legată de un program de finanțare, scrie in text, adică de indatorare suplimentară cu forta a noastră, vacile de muls. Mafia bancară obliga statele lumii sa contracteze împrumuturi prin organismele internationale de genul Comisia europeana pentru a putea lua dobîndă, sau camata cum se zicea odată. Deci anularea pensiilor speciale nu e decit o operațiune psihologică dar va fi foarte arzătoare pentru buzunarele românilor taxabili, indatorati pînă peste cap ei si copiii lor pînă la a 7-a generație, pentru ca băncile si parazitii ce le populeaza si ne-au pus gind rau să existe în vecii vecilor.