X

Ultimatum pentru călugării de la Lavra Pecherska: Aveți 3 zile să plecați

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Călugării Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) au primit ordin să părăsească Lavra Pecherska în termen de trei zile, a declarat ministrul Culturii al Ucrainei, Oleksandr Tkachenko, pe canalul său Telegram.

Potrivit acestuia, pe 5 iunie, comisia ministerială și-a încheiat lucrările și a semnat un act de acceptare și transfer de proprietate cu rezervația Lavra Kiev-Pecherska. În total, comisia a verificat și returnează 79 de obiecte în uzul statului.

O nouă rundă de conflict în jurul Lavrei Kiev-Pecherska a început cu faptul că Ministerul Culturii a rupt contractul de închiriere și a cerut călugărilor să părăsească mănăstirea până pe 29 martie. Cu toate acestea, Tkachenko a spus că ar putea rămâne dacă trec la OCU schismatic. UOC a precizat că rezilierea contractului de închiriere este imposibilă în mod unilateral, neexistând o hotărâre judecătorească în acest sens. Starețul mănăstirii, Mitropolitul Pavel, a asigurat că frații intenționau să stea până la capăt. Ulterior, starețul a fost plasat în arest la domiciliu sub acuzația de incitare la ură sectantă și de sprijinire a acțiunilor Rusiei. Potrivit acestuia, i s-a oferit înlăturarea tuturor acuzațiilor în schimbul transferului călugărilor la OCU.

Timp de două luni, credincioșii, din câte au putut, au împiedicat munca comisiei, care a încercat să sigileze clădirile mănăstirii, închizând adesea monahi și credincioși înăuntru. Drept urmare, cel puțin patru enoriași și activistul pentru drepturile omului Victoria Kokhanovska au fost reținuți. Toți au fost puși în arest la domiciliu.

Lavra Pecherska din Kiev este o mănăstire fondată în secolul al XI-lea, unul dintre principalele centre ale ortodoxiei și educației ruse. Rămășițele sfinților venerați, precum și personalități istorice celebre, sunt îngropate pe teritoriul său. Mănăstirea a fost închisă în vremea sovietică, dar tot în vremea sovietică a fost readusă în uzul Bisericii Ortodoxe Ruse. În 1988 au fost reluate lucrările mănăstirii și ale Seminarului Teologic: autoritățile au transferat Bisericii structuri de pământ și peșteri îndepărtate, iar în 1990, peșterile din apropiere. În 1990, UNESCO a adăugat Lavra Kiev Pecherska pe Lista Siturilor Patrimoniului Mondial.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button