X

„Curtea Europeana de Justiție este coruptă”, decizia de condamnare a Poloniei „nu a fost scrisă de judecători, ci de politicieni” spune ministrul polonez al Justiției

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Reforma justiției poloneze din 2019 încalcă legislația UE, spune Curtea Europeana de Justiție. Potrivit comisarului european pentru justiție, legea poloneză „subminează independența judecătorilor”.Ministrul polonez al Justiției a reacționat considerând curtea europeana de justiție o „instanță coruptă”, scrie FranceInfo.

Reforma justiției poloneze, introdusă de guvernul naționalist populist în 2019 și subiectul unui impas între Varșovia și Bruxelles, „încalcă dreptul comunitar”, a anunțat luni, 5 iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). În special componenta sa referitoare la sistemul disciplinar al judecătorilor și independența acestora, detaliază Curtea în hotărârea sa , salutată imediat de Comisia Europeană, care a sesizat-o .

„Este o zi importantă pentru restabilirea unei justiții independente în Polonia” , a comentat Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, precizând că legea poloneză „submina independența judecătorilor”. 

„După decizia de astăzi, legea cu privire la justiție va trebui adaptată în consecință” , a adăugat el, subliniind că decizia CJUE „soluționează definitiv chestiunea” și a îndemnat autoritățile poloneze „să se conformeze pe deplin hotărârii”.

Ministrul polonez al justiției atacă „instanța coruptă”

În 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat Polonia la amenzi de un milion de euro pe zi. Cuantumul acestor amenzi a depășit până în prezent 550 de milioane de euro. Polonia a refuzat întotdeauna să plătească aceste amenzi, dar Bruxelles-ul a luat o parte din ele din fondurile destinate Poloniei. Hotărârea Curții Europene ridică sancțiunea financiară de luni, 5 iunie, însă Polonia trebuie să plătească în continuare sumele datorate pentru trecut.

Ministrul polonez al Justiției a reacționat denunțând luni, 5 iunie, o decizie defavorabilă Poloniei a Curții Europene de Justiție, pe care a considerat-o „instanță coruptă”.

Decizia de condamnare a Poloniei pentru reforma sa controversată a justiției „nu a fost scrisă de judecători, ci de politicieni” cu „încălcarea tratatelor”, a declarat Zbigniew Ziobro, reprezentant al unui partid deschis anti-european, citat de agenția PAP.

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button