După trei ani, directorul executiv al companiei Tesla, Elon Musk, a ajuns din nou în China, unde a fost primit de ministrul de Externe, Qin Gang. Musk a declarat clar că Tesla se opune decuplării, folosind o analogie vizuală: „interesele dintre Statele Unite ale Americii și China sunt împletite, la fel cum gemenii siamezi sunt inseparabili”. Confruntat cu dificultăți în relațiile chino-americane, Musk a prezentat punctele de vedere ale multor oameni de afaceri americani, pe care Washingtonul ar trebui să le asculte cu atenție, transmite Radio China.
COMENTARIUL RADIO CHINA:
Musk, cu personalitatea sa distinctă, nu a ascuns niciodată atenția specială pentru piața chineză. În urmă cu trei ani, a fost la Shanghai, pentru a participa la ceremonia de predare a modelului Tesla 3, de fabricație chinezească, și a improvizat un dans, pe scenă. Angajamentul profund al Tesla pe piața chineză din ultimii trei ani a dat rezultate remarcabile. Potrivit raportului anual al companiei, volumul anual de livrări al fabricii din Shanghai a ajuns, în 2022, la 710.000 vehicule, depășind jumătate din volumul livrărilor globale. În perioada Ianuarie-Aprilie 2023, Tesla a livrat pe piața chineză peste 170.000 de vehicule, în creștere cu peste 61%, față de aceeași perioadă a anului trecut.
În urmă cu mai bine de o lună, proiectul Tesla Energy Storage Super Factory a fost lansat în Shanghai Lingang New Area. Unii analiști susțin că, deși sunt din ce în ce mai mulți producătorii chinezi de vehicule electrice și concurența pe piață devine din ce în ce mai puternică, piața chineză este încă foarte importantă pentru giganții din industrie, precum Tesla.
De la începutul anului 2023, o serie de lideri economici americani de top, între care cei ai Apple, J.P. Morgan și General Motors, au vizitat China. Vizita lui Musk în China a continuat acest fenomen. Pe de o parte, administrația americană îndeamnă companiile să se decupleze, să se deconecteze de China, dar, pe de altă parte, liderii economici americani doresc să ajungă în China. Nu este aceasta cea mai bună dovadă că dezvoltarea Chinei reprezintă o oportunitate pentru întreaga lume?
Afacerile sunt afaceri. Capitalul merge acolo unde profiturile sunt mari. Aceasta este o lege a economiei. Potrivit estimărilor oficiale chineze, randamentul investițiilor străine directe în China a ajuns la 9,1%, în ultimii cinci ani, comparativ cu aproximativ 3% în Europa și SUA, și aproximativ 4-8% în alte economii emergente majore.
Potrivit unui raport al Camerei de Comerț a SUA din China, în zona de Sud, nouă din zece dintre companiile americane au realizat profit în 2022, în timp ce un alt studiu realizat de AmCham China arată că, în următorii doi ani, 66% dintre companiile americane din China sunt dispuse să mențină sau să crească investițiile în China.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.