Datele statistice de la Eurostat arată că profesorii din România au printre cele mai mici salarii din UE, profesorii debutanţi câştigând aproximativ 2.400 de lei. Salariul mediu anual pentru profesorii din ţările europene este de 25.055 euro pe an.
Totuşi, există diferenţe semnificative între ţările europene şi în ceea ce priveşte salariile prevăzute de lege pentru cadrele didactice care intră în profesie.
Potrivit sursei citate, salariile legale anuale de început pot varia între 4.000 şi 92.000 euro pe an, în funcţie de ţară.
În cinci state membre ale UE (Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia şi România), salariul legal al profesorilor debutanţi este sub 10.000 euro pe an.
Niveluri salariale la fel de scăzute pot fi găsite în Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia. Cele mai mari salarii, de peste 50.000 euro pe an, se găsesc în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveţia şi Liechtenstein, mai precizează site-ul citat.
Luni a fost prima zi de grevă generală în sistemul de educaţie din România după ce şi ultima rundă de negocieri a sindicaliştilor din învăţământ cu reprezentanţii Guvernului nu a ajuns la rezultatul dorit de cadrele didactice.
Sindicaliştii recomandă părinţilor să ţină copiii acasă în timpul grevei, deşi au dat asigurări că “nu se va pune lacătul pe şcoli”.
Preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, duminică seara, într-o emisiune televizată, că profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, în timp ce salariul net lunar al unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7.000 de lei.
“Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, a precizat Nistor, despre salariile pe care şi le doresc cadrele didactice.
La rândul său, premierul plagiator Nicolae Ciucă le-a spus sindicaliştilor din Educaţie, la întâlnirea de duminică de la Guvern, că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul, pentru că acest lucru poate duce la “instabilitate”.
Potrivit lui Ciucă, momentul ales pentru a face grevă “este cel mai prost din ultimii 10 ani”, pentru că afectează perioada de examene, iar efortul, munca copiilor şi a părinţilor riscă să fie compromise.
Admin, iti citesc cu interes articolele dar pentru cele doua cu greva profesorilor nu iti dau dreptate. Cele doua articole au cele mai putine vizualizari, dovada ca nici cititorii nu iti impartasesc opinia. Si sa iti explic de ce: Majoritatea dascalilor au salarii cuprinse intre 4000 si 6500 lei net, daca ne gandim ca majoritatea fac si meditatii acasa, atunci suma se dubleaza!!? Meditatii pt care unii parinti sunt obligati de dascal sa isi trimita copii, fiindca profesorul pune presiune pe elev la clasa in sensul acesta! Si atunci putem vorbi de sume destul de mari pt Romania.. Stii cati romani muncesc la patron cate 10 – 12 ore pe zi pe 1800 de lei?! In multe cazuri nici concediu de odihna nu au. Despre ei de ce nu spune nimeni nimic?
De ce atâta ură la adresa dascălilor? De unde atâtea presupuneri despre câștiguri senzaționale? De unde ideea că o învățătoare muncește doar 4 ore? De ce…?
Salariul meu este jumătate din cât își dă doamna cu presupusul. Am 39 de ani, două facultăți de-alea pe bune. Examen de titularizare luat cu 9.20. De definitivat luat în anul următor cu aceeași notă. Inspecții în fiecare an. În vară am examen pentru gradul II. După 3 ani parcurși. În ultima săptămână din august am examen scris și oral. Apoi, după nici măcar o săptămână de odihnă, la 1 septembrie incepe noul an școlar. Iau clasa pregătitoare, deci mă străduiesc să îi întâmpin cu mici surprize și o clasă primitoare. Pe banii mei, ca în fiecare an, de altfel.
Anul următor mă înscriu la gradul I. Îl termin la 44 de ani, când fiică-mea termină clasa a XI-a. La fix cât să mă ocup (și) de copilul meu, înainte de Bacalaureat.
Ah, să nu uit: pentru copilul personal am tot mai puțin timp liber. În urmă cu niște ani o puneam pe covor cu jucării și o rugam să nu facă gălăgie, că am de învățat. Din când în când își mai ridica ochii la mine, dornică să mă joc cu ea și mă întreba:”Gata, mami?”. Nu, mai aveam… Și nu sunt cu ea la începutul sau finalul anului școlar. Că așa sunt „doamnele”…
Aș mai povesti, dar ați crede că nu îmi iubesc profesia. O iubesc enorm, că de-asta am mers mai departe atunci când dormeam doar 3 ore pe noapte. Că de-aia îmi pun toată familia să decupeze cu mine sau să mai aștepte până pot pune masa. Că de-aia răspund și la 10 noaptea la mesajele părinților. Că de-aia…
Știu că sunt și uscături, ca în orice pădure. Dar, vă rog, nu ne mai terfeliți atât! Nu ne mai băgați pe toți în aceeași oală! Că nici eu nu am spus că toți medicii sunt incompetenți atunci când mi s-a greșit doza de anestezie și am făcut stop cardio-respirator atunci când am născut. Sau că toate croitoresele sunt nu știu cum, atunci când una singură mi-a greșit un tiv…
Părinți, haideți să nu uităm că suntem o echipă și că trebuie să lucrăm împreună pentru binele copiilor! Un cadru didactic liniștit, respectat și platit decent va intra în clasă și va da mai mult randament. Iar copiii dvs vor fi principalii beneficiari. 🙏
„Majoritatea” profesorilor au meditații? Minoritatea profesorilor au meditații.
În afara de profesorii de romana, matematica și engleza sa zicem, nu prea.
Dvs la câte materii ați făcut meditații?La majoritatea?
Ma rugase cineva care avea un copil de clasa a 7-a dacă cunosc un profesor de romana pentru meditații.
Din 6 profesori pe câți am întrebat,majoritatea preferau sa meargă la școală să-și facă orele,decât după ore în loc sa se ocupe de familie,sa mai facă drumuri pe la copii sa dea lecții în privat.