X

Bruxelles-ul recunoaște cu cinism: Ucraina a câștigat 25 de miliarde de euro din exportul fără taxe vamale a produselor agricole care a falimentat fermierii români și est-europeni

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Exportul fără taxe vamale de produse agricole ucrainene către UE, care a provocat o criză în Europa de Est, a permis Ucrainei să câștige 25 de miliarde de euro, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Miriam Garcia Ferrer.

„Coridoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte 57 de milioane de tone de produse agricole. Acest lucru le-a permis operatorilor economici și producătorilor agricoli ucraineni să câștige 25 de miliarde de euro”, a spus ea la un briefing la Bruxelles.

Cifrele falimentului fermierilor români cu complicitatea Bruxellesului

România a importat în 2022 de peste 20 de ori mai multe produse agro-alimentare ucrainene decât în 2021. În 2022, România a importat 2,1 milioane de tone de produse agro-alimentare din Ucraina, în valoare de aproape 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor provizorii transmise de INS Europei Libere.

Cantitatea a fost de peste 20 de ori mai mare decât în 2021, când cumula 118.000 de tone. Valoarea importurilor agro-alimentare din 2021, de 128 de milioane de euro, de „doar” nouă ori mai mică decât în 2022. Asta întrucât la acea vreme nu erau scutite de taxe vamale, astfel că prețul era mai ridicat.

Cantitativ, România a importat în 2022 peste 4,5 milioane de tone de produse ucrainene, din care peste 2,4 milioane de tone (peste 50%) au fost agro-alimentare.

În 2021, din cantitatea totală a importurilor din Ucraina a fost de 3,4 milioane de tone, din care puțin peste 110.000 de tone au fost produse agro-alimentare. Ca valoare, produsele agro-alimentare au reprezentat aproape 1,1 mld euro (aproape 50%) din totalul de 2,2 mld euro al importurilor din Ucraina în 2022.

În 2021, acestea au însumat 127 de milioane de euro (sub 10%) din totalul importurilor ucrainene, în valoare de 1,3 mld euro. Gama produselor agro-alimentare include în total 90 de categorii de produse, de la fructe și legume, la uleiuri, ape minerale, alcool, lactate, carne și chiar animale vii, clasificate conform Nomenclatoarelor naționale și europene.

Cele mai mari cantități importate în 2022 au fost cele de cereale și oleaginoase: porumb, grâu, floarea-soarelui, rapiță și soia. În cazul acestora, cantitatea importată în 2022 a fost de aproximativ 200 de ori mai mare decât în 2021. Facilitățile de care se bucură în special cerealele din Ucraina au un impact direct asupra fermierilor români. Cerealele nu sunt supuse taxelor vamale.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button