China plănuiește construcția unui cablu submarin de internet, în valoare de 500 de milioane de dolari, care să rivalizeze cu un proiect susținut de Statele Unite, informează Reuters citând mai multe surse implicate în proiect.
Firmele chinezești de telecomunicații de stat dezvoltă o rețea submarină de cablu de internet prin fibră optică în valoare de 500 de milioane de dolari, care ar urma să lege Asia, Orientul Mijlociu și Europa, au declarat pentru Reuters patru persoane implicate în proiect.
Proiectul ar urma să rivalizeze cu unul similar susținut de SUA și este un semn că intensificarea războiului tehnologic riscă să rupă structura internetului.
Cablul EMA
Cei trei operatori principali din China – China Telecommunications Corporation (China Telecom), China Mobile Limited și China United Network Communications Group Co Ltd (China Unicom) – trasează una dintre cele mai avansate și de mare anvergură rețele de cabluri submarine din lume, potrivit celor patru persoane, care au cunoștințe directe despre acest plan.
Cunoscut sub numele de EMA (Europe-Middle East-Asia), cablul propus ar urma să lege Hong Kong de provincia insulară chineză Hainan, apoi să ajungă în Singapore, Pakistan, Arabia Saudită, Egipt și Franța, mai spun cele patru surse.
Acestea au cerut să nu le fie făcută cunoscută identitatea, pentru că nu li s-a permis să discute despre potențiale secrete comerciale.
Cablul, care ar costa aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a fi finalizat, va fi fabricat și instalat de HMN Technologies din China, o firmă de cablaje cu o creștere rapidă, a cărei companie predecesoare a fost deținută majoritar de gigantul chinez de telecomunicații Huawei Technologies.
Cele patru surse au mai spus că firma HMN, care este deținută majoritar de Hengtong Optic-Electric, listată la bursa din Shanghai, va primi subvenții din partea statului chinez pentru a construi cablul.
Infiltrarea Chinei
Ministerul chinez de Externe a declarat că „a încurajat întotdeauna întreprinderile chineze să realizeze investiții și cooperare în străinătate”, fără a comenta direct proiectul de cablu EMA.
China Mobile, China Telecom, China Unicom, HMN Tech și Hengtong nu au răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii.
Noile informații privind construirea acestui cablu vin după ce Reuters a dezvăluit luna trecută cum guvernul american, îngrijorat de faptul că Beijingul interceptează datele de pe internet, a reușit să împiedice cu succes o serie de proiecte chinezești de cabluri submarine în străinătate în ultimii patru ani.
Washingtonul a blocat, de asemenea, licențele pentru cablurile submarine private planificate care ar fi conectat Statele Unite cu teritoriul chinez Hong Kong, inclusiv proiectele conduse de Google, Meta (Facebook) și Amazon.
Cablul SeaMeWe-6
Cablurile submarine transportă mai mult de 95% din traficul internațional de internet. Aceste „conducte” de mare viteză sunt deținute de zeci de ani de grupuri de companii de telecomunicații și de tehnologie care își pun în comun resursele pentru a construi rețele vaste, astfel încât datele să poată circula fără probleme în întreaga lume.
Însă aceste cabluri, care sunt vulnerabile la spionaj și sabotaj, au devenit arme de influență într-o competiție tot mai acerbă. Statele Unite și China luptă pentru a domina tehnologiile avansate care ar putea determina supremația economică și militară în următoarele decenii.
Proiectul EMA, condus de China, este menit să rivalizeze direct cu un alt cablu construit în prezent de firma americană SubCom, numit SeaMeWe-6 (Asia de Sud-Est – Orientul Mijlociu – Europa de Vest-6), care va lega, de asemenea, Singapore de Franța, prin Pakistan, Arabia Saudită, Egipt și alte câteva țări de pe traseu.
Consorțiul pentru cablul SeaMeWe-6 a inclus inițial China Mobile, China Telecom, China Unicom și operatori de telecomunicații din alte câteva țări. De asemenea, inițial a fost aleasă firma HMN Tech pentru a construi acest cablu.
În cele din urmă, contractul a revenit companiei SubCom, după ce Departamentul de Comerț al SUA a aflat că HMN Tech intenționa să achiziționeze tehnologie americană de care ar fi beneficiat armata chineză.
Guvernul american a decis astfel să acorde subvenții pentru implicarea SubCom în proiect și să sancționeze compania chineză HMN Tech în decembrie 2021.
Zeci de state folosesc tehnologia ca formă de manipulare, avertizează experții, iar libertatea versus cenzura online au devenit dezbateri globale.
Aceste măsuri au subminat viabilitatea proiectului, făcând imposibil pentru proprietarii unui cablu construit de HMN să vândă lățime de bandă firmelor de tehnologie din SUA, aceștia fiind de obicei cei mai mari clienți.
China Telecom și China Mobile s-au retras din proiect după ce SubCom a câștigat contractul anul trecut și, împreună cu China Unicom, a început să planifice cablul EMA, au mai declarat cele patru persoane implicate.
Când va fi gata proiectul EMA?
Proiectele mari de cabluri submarine necesită, de obicei, cel puțin trei ani pentru a trece de la concepție la livrare. Firmele chineze speră să finalizeze contractele până la sfârșitul anului și să aibă cablul EMA online până la sfârșitul anului 2025.
Cablul ar oferi Chinei câștiguri strategice în lupta sa cu Statele Unite, a declarat pentru Reuters una dintre persoanele implicate în această afacere.
„Este ca și cum fiecare parte se înarmează cu lățime de bandă”, a declarat o persoană de conducere din domeniul telecomunicațiilor care lucrează la acest acord.
Construcția de cabluri paralele susținute de SUA și China între Asia și Europa este fără precedent, au declarat cele patru persoane implicate în proiect.
Este un prim semn că infrastructura globală de internet, inclusiv cablurile, centrele de date și rețelele de telefonie mobilă, ar putea fi divizată în următorul deceniu, au declarat pentru Reuters doi analiști de securitate.
La cine apelează chinezii
Se așteaptă ca cele trei firme de telecomunicații chineze de stat să dețină mai mult de jumătate din noua rețea, dar acestea încheie acorduri și cu parteneri străini, pentru o trecere mai ușoară a proiectului.
Operatorii chinezi au semnat în acest an memorandumuri de înțelegere separate cu patru companii de telecomunicații, conform surselor Reuters: Orange din Franța, Pakistan Telecommunication, Telecom Egypt și Zain Arabia Saudită, o unitate a firmei kuweitiene Mobile Telecommunications.
Companiile chineze au purtat discuții și cu Singapore Telecommunications, o firmă controlată de stat cunoscută în mod obișnuit sub numele de Singtel, în timp ce alte țări din Asia, Africa și Orientul Mijlociu sunt abordate pentru a se alătura consorțiului, au declarat persoanele implicate.
Orange a refuzat să comenteze. Singtel, PTCL, Telecom Egypt și Zain nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Firma americană de cablu SubCom a refuzat să comenteze cu privire la cablul rival.
Departamentul de Justiție, care supraveghează un grup de lucru interinstituțional pentru protejarea rețelelor de telecomunicații din SUA împotriva spionajului și a atacurilor cibernetice, a refuzat să comenteze cu privire la cablul EMA.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că SUA sprijină un internet liber, deschis și sigur.
Țările ar trebui să prioritizeze securitatea și confidențialitatea prin „excluderea completă a furnizorilor nedemni de încredere” din rețelele wireless, cablurile terestre și submarine, sateliții, serviciile cloud și centrele de date, a declarat purtătorul de cuvânt, fără a menționa HMN Tech sau China.