Duma de Stat a adoptat în prima lectură un proiect de lege care creează baza pentru introducerea rublei digitale și implementarea plăților fără numerar folosind rubla digitală. Documentul a fost inițiat de un grup de deputați condus de Anatoly Aksakov, președintele Comitetului pieței financiare.
Proiectul de lege definește conceptele de „platformă rublă digitală”, „regulile platformei rublei digitale”, „participant la platforma rublei digitale”, „utilizator al platformei rublei digitale”, „cont digital (portofel)”. Lista subiecților sistemului național de plăți este completată de un nou subiect – operatorul platformei rublei digitale. Sunt stabilite cerințe pentru organizarea funcționării platformei rublei digitale, procedura de deschidere, menținere și închidere a unui cont digital (portofel) și acces la platforma rublei digitale.
Proiectul de lege face diferența între conceptele de „monedă electronică” și „plăți fără numerar sub formă de transfer de ruble digitale”, conceptele de „monedă electronică” și „ruble digitale”. Caracteristicile transferului de ruble digitale sunt stabilite, în special, clarificarea momentului de irevocabilitate, precum și finalitatea transferului de ruble digitale, precum și circumstanțele în care nu face obiectul ordinului de transfer al rublelor digitale. până la execuție, sunt specificate caracteristicile de monitorizare în sistemul național de plăți în legătură cu funcționarea platformei rublei digitale.
Conceptul de „valută străină” este în curs de clarificare – va include și moneda digitală națională emisă de băncile centrale străine. Sunt stabilite specificul colectării rublelor digitale înregistrate pe contul digital (portofel) al debitorului (procedura de inițiere a procedurii de excludere a rublelor digitale este fixă), precum și suspendarea operațiunilor pe un cont digital (portofel). Este prescrisă posibilitatea de a efectua tranzacții valutare între rezidenți și nerezidenți, precum și între nerezidenți folosind ruble digitale fără restricții. Accesul la conturile digitale (portofele) ale nerezidenților se va realiza prin intermediul participanților platformei rublei digitale, care sunt bănci autorizate.
În conformitate cu documentul, Băncii Centrale i se va atribui statutul de operator al platformei rublei digitale, precum și îndeplinirea funcțiilor de organizare și asigurare a funcționării platformei ruble digitale. În plus, este stabilită responsabilitatea Băncii Centrale pentru siguranța rublelor digitale, precum și pentru contabilizarea corectă a informațiilor privind tranzacțiile cu ruble digitale. Funcțiile Consiliului de Administrație al Băncii Rusiei se extind în ceea ce privește stabilirea tarifelor pentru serviciile furnizate în cadrul platformei, lista tranzacțiilor permise cu ruble digitale.
Dacă va fi adoptat, documentul va intra în vigoare la 1 aprilie 2023, cu excepția prevederilor pentru care se stabilește o dată diferită pentru intrarea în vigoare a acestora.
Proiectul de lege însoțitor din Codul civil al Federației Ruse propune să se stabilească faptul că rublele digitale sunt fonduri fără numerar, iar plățile fără numerar includ plăți în ruble digitale. De asemenea, în cod apare un paragraf separat referitor la un cont digital (poșetă), constând din dispoziții generale privind o „poșetă” digitală, dispoziții referitoare la „poșeta” digitală nominală a unui tutore și o „poșetă” de depozit public. De asemenea, se propune reglementarea problemelor încheierii și rezilierii acordului „portofel digital”, procedura de efectuare a operațiunilor cu un portofel digital, temeiul și succesiunea debitării rublelor digitale.
Proiectul de lege stabilește că drepturile asupra rublelor digitale înregistrate pe un cont digital pot fi lăsate moștenire la discreția unui cetățean. Procedura de efectuare a dispozițiilor testamentare în ruble digitale este stabilită de guvernul Federației Ruse în acord cu Banca Rusiei. Moștenitorul căruia i-au fost lăsate moștenire ruble digitale, conform facturii, are dreptul în orice moment înainte de expirarea a șase luni de la data deschiderii moștenirii de a primi din contul digital al moștenitorului fondurile necesare înmormântării. a acestuia din urmă.
După cum a subliniat prim-vicepreședintele Băncii Centrale, Olga Skorobogatova, rubla digitală este un mijloc de plată mai fiabil decât banii fără numerar. „În plus, prin rubla digitală dorim să implementăm un model în care nu vor fi percepute tarife de la cetățeni, nu vor fi percepute comisioane pentru plăți. Pentru întreprinderile comerciale și de servicii, presupunem că acestea vor fi tarife minime, prin urmare, vom reduce costurile pentru afaceri”, a spus ea.