Din cele 200 de milioane de euro solicitate pentru pierderile provocate de importurile de cereale din Ucraina, fermierii români vor primi doar 10 milioane de euro. Potrivit europarlamentarului Carmen Avram, Comisia Europeană consideră că, dat fiind că ultimii ani au fost secetoși, România poate să-și folosească surplusul pe plan intern. Franța și Germania s-au opus cu vehemență ajutoarelor, scopul fiind de a elimina concurența cerealelor din țara noastră.
După ce a impus condiții draconice fermierilor, care au dus la costuri ridicate de producție, Comisia Europeană a dat liber exporturilor de cereale din Ucraina, toxice, modificate genetic, dar ieftine. Pierderile fermierilor români s-au ridicat la peste 200 de milioane de euro, însă Comisia Europeană a decis să acorde țării noastre, în bătaie de joc, doar 10 milioane de euro compensații. Cu un cinism incredibil, Comisia Europeană a motivat că și-așa am avut producție slabă, așa că o putem păstra pentru noi.
”Singura explicație pe care am auzit-o este că noi, fiind afectați de secetă în anii din urmă, am avut producții mai slabe decât de obicei și Comisia Europeană consideră că nu ar trebui să ne plângem că avem un surplus, pentru că putem folosi acel surplus pentru noi. Săptămâna viitoare va avea loc Consiliul în care se va discuta această problemă, dar suma totală vehiculată este foarte mică pentru cele trei țări afectate, printre care și România. Oricum, Comisia Europeană nu ar fi dat suma de 200 de milioane de euro pe care au cerut-o fermierii români, pentru că această rezervă de criză de 450 milioane de euro este pentru toate crizele care apar”, ne-a declarat europarlamentarul Carmen Avram. Aceasta arată că reprezentanții Comisiei Europene sunt conștienți că produsele ucrainene rămân în România, dar nu înseamnă absolut nimic, pentru că ei au de rezolvat două lucruri: Green Deal-ul prin care să aplice fermierilor condiții din ce în ce mai stricte și sprijinirea Ucrainei pentru a-și asigura fluxul de cereale pentru export, indiferent unde se face acesta.
Doar business
Problema este că cerealele ucrainene, când ajung în România, sunt vândute imediat, sunt amestecate și trimise către diverse destinații, susține europarlamentarul Carmen Avram. Țărilor din Vestul Europei le convine să-și cumpere cereale ieftine ca să-și hrănească animalele și atunci ele nu vor să deblocheze bugetul de criză al Comisiei Europene pentru că ar putea avea și ele, la rândul lor, probleme, și, pe de altă parte, nici nu vor să fie oprit fluxul de cereale din Ucraina, mai arată europarlamentarul.
”Este totuși o mică victorie că s-a ajuns și la suma asta de 56 de milioane de euro (30 milioane de euro pentru Polonia, 16 milioane de euro pentru Bulgaria și 10 milioane de euro pentru România), pentru că sunt câteva state din Vestul Europei, în principal Germania și Franța, care s-au opus vehement să se dea despăgubiri. Aceleași țări sunt și cele care au limitat acest ajutor de criză, pentru că și pentru Polonia 30 de milioane de euro este foarte puțin. Agricultura este un business pe care îl face fiecare stat și, când ai un competitor care este foarte mare și căreia tu ai vrea să îi iei locul, faci ce face orice om de business. România este pe primele locuri în lume la producția de cereale, iar la floarea soarelui este pe locul 3 sau 4 în lume și pe locul 1 în UE. Deci noi suntem mari jucători pe piața de cereale”, ne-a precizat europarlamentarul Carmen Avram. Aceasta susține că statele mari au guverne care sunt foarte sensibile la businessul local, iar businessul local are și lobby foarte puternic, pe care europarlamentarii îl văd la Bruxelles în fiecare zi.
Politica externă, zero!
Tot ceea ce ni se întâmplă nouă acum este rezultatul acestei delăsări în materie de politică externă, pentru că, dacă noi am fi fost tot timpul prezenți acolo și am fi avut relații, nu și-ar fi permis să ne dea doar 10 milioane de euro pentru trei milioane de tone de grâne pe care le avem acum în stocuri peste tot și pentru niște oameni care sunt realmente disperați, ne spune europarlamentarul Carmen Avram. ”Fermierii mă sună și aproape plâng la telefon pentru că nu mai au soluții, și se întâmplă asta în fiecare zi și nu mai știu ce să le spun. Mai grav este că acest acord cu Ucraina se va prelungi cu încă un an și, cu siguranță, se va prelungi pe toată perioada acestui război, iar noi ne vom confrunta cu această situație în fiecare an în care Ucraina va scoate cerealele prin România, iar alți oameni vor profita de prețul mic pentru a avea profit”, a mai afirmat Carmen Avram.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.