Evenimentul Zilei a primit o “invitație” de a participa la o ședință a Consiliului Național al Audiovizualului pentru a discuta o emisiune realizată de jurnalistul Ionuț Cristache cu actorul și scriitorul Dan Puric. Un podcast difuzat pe platforma YouTube în cadrul reuniunilor video desfășurate sub egida “Hai România”. Este prima tentativă de “cenzură” din partea CNA, cazul Ionuț Cristache – Dan Puric fiind, în opinia avocaților consultați de EVZ, un test de rezistență al platformelor de difuzare de materiale video, cum ar fi YouTube, Instagram, TikTok. Dar și al realizatorilor de emisiuni – Marius Tucă și de podcasturi, de la Cătălin Măruță, la Mihai Bobonete, conform evz.ro.
Demn de remarcat este procedura total netransparentă prin care am fost invitați la aceste discuții! În primul rând, potrivit avocaților consultați de EVZ, prin modificările aduse legii CNA, în iunie 2022, nu se oferă o jurisdicție a acestui organism asupra materialelor difuzate pe platformele de tip YouTube, Instagram, Facebook. Pentru ca “ceața” să fie completă, pe siteul CNA nu se regăsește înregistrarea publică a ședinței la care se face referire, cea din 09.03.2023, ultima fiind din 21.02.2023. În schimb putem admira poze din ședința CNA desfășurată în 09.03.2023. (https://www.cna.ro/Ordinea-de-zi-a-sedin-ei-de-joi-9,12465.html)
Mai mult, EVZ nu a primit o copie a raportului de monitorizare pentru a înțelege baza legală în care s-a pus în discuție podcastul și ce se reproșează jurnalistului Ionuț Cristache. Cum poți participa la o discuție în care doar unul din interlocutori cunoaște subiectul?
Adresa CNA transmisă EVZ
„Întrunit în şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLA Y), ediţia cu titlul „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.
Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei din Bulevardul Libertăţii nr. 14, sect. 5, Bucureşti, sala Ralu Filip, et. 6.
Precizăm că la această dezbatere puteţi participa şi on-line, prin intermediul aplicaţiei Zoom, link-ul de conectare urmând a fi transmis marţi dimineaţa, în timp util.
Vă rugăm ca până luni, 13.03.2023, să confirmaţi participarea la [email protected] şi să menţionaţi adresa de e-mail la care vă putem transmite link-ul de conectare, în cazul în care doriţi să participaţi online.”
Ce va face EVZ
Potrivit deciziei unanime a realizatorilor podcasturilor EVZ TV aflate pe platforma YouTube, la ședința CNA vom participa doar după ce vom primi materialele solicitate, înregistrarea video a ședinței CNA și raportul de monitorizare.
O altă condiție este ca să existe o opinie legală care să certifice autoritatea acestui organism asupra conținutului aflat pe YouTube, destul de vagi chiar și în baza modificărilor operate în iunie 2022.
Așa cum am făcut de fiecare dată ne vom adresa tuturor organizațiilor media și instanțelor de judecată. Este datoria noastră de jurnaliști de a apăra libertatea de exprimare și independența opiniilor în fața unor presiuni cu caracter politic. O datorie pe care o avem față de cei peste 100.000 de oameni care au ales podcasturile „Hai România” și față de cele peste 3 milioane care ne vizionează emisiunile în fiecare lună.
Am urmarit emisiunea din curiozitatea data de actiunea Direcției pentru Presă și Tipărituri (CNA) infiintata in 1949 si nu am constatat o abatere de la etica profesionala decat aceea ca nu a facut elogiul marilor conducatori punand accentul pe patriotism,cinste,corectitudine a acestora fata de poporul roman care i-a ales prin vot democratic.Asa cum am ales democratic tot asa avem dreptul democratic de a critica pe alesi,fara a fi cenzurati.