X

Lidl pune la vânzare alimente cu adaos de făină de greier. Cu ce se hrănesc de fapt aceste vietăți

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Alimentele cu adaos de făină de greier apar la supermarketurile Lidl. În ianuarie, Comisia Europeană a autorizat greierii domestici pentru alimente. Potrivit reglementărilor, greierii pot fi consumați sub formă congelată, uscată sau sub formă de pulbere. Făina din aceste insecte poate fi adăugată, printre altele, la produse de panificație, paste, prăjituri, ciocolată.

Dacă sunteți alergic la arahnide, crustacee și moluște sau dacă nu doriți să consumați făină de greieri, trebuie să citiți cu atenție etichetele. Multe produse cu adaos de insecte vor fi vândute în lanțurile populare de reduceri și supermarketuri, cum ar fi Lidl.  În prezent, există trei tipuri de insecte pe lista UE de alimente noi:

  • viermele de făină – larve uscate,
  • lăcusta migratoare – congelată, uscată și sub formă de pulbere,
  • greierele de casă – congelat, uscat și pulverizat.

Cum sunt etichetate insectele pe etichetele produselor alimentare?

Pentru produsele fabricate cu făină de greieri domestici (pâine, biscuiți, biscuiți, batoane de pâine, paste făinoase, pizza, amestecuri de panificație sau batoane și paste făinoase), cuvântul va fi denumirea științifică a insectei, adică Acheta domesticus. Același lucru este valabil și pentru alimentele obținute din larvele de lăcustă de moară (congelate, sub formă de pastă, uscate și sub formă de praf), care vor fi etichetate ca Tenebrio Molitor. Lăcusta migratoare este etichetată ca Locusta migratoria.

Acest lucru nu exclude faptul că pe ambalaj ar putea exista și alte indicații vizibile privind utilizarea de făină de insecte sau altele similare. De asemenea, produsele pe bază de insecte se disting adesea prin prețul lor, care este mai mare decât media, scrie Ziarul românesc din Diaspora.

Un producător de paste făinoase a anunțat încă din ianuarie că va introduce în curând produse pe bază de insecte. Se așteaptă ca pastele să ajungă în magazinele alimentare și în restaurante. Portalul industrial german derwesten.de a relatat că, deși făina de greieri este o noutate și orice producător care dorește să o adauge în alimente trebuie să obțină autorizația corespunzătoare, corporațiile alimentare renumite adaugă de mult timp extracte de insecte în produsele lor.

Este vorba de produse ale unor mărci populare care sunt vândute în filialele unor lanțuri populare precum Lidl, Aldi sau Kaufland, printre altele. În cele mai multe cazuri, insectele procesate sunt deghizate în colorant E 120. Așa-numitul „carmin roșu” este obținut din insecte stacojii fierte și zdrobite. Colorantul este obținut din insecte care trăiesc pe cactuși – viermi de cactus. Pe etichetele produselor alimentare și cosmetice este cel mai adesea etichetat ca ” carmin roșu „, „carmin”, „E 120”.

În produsele cosmetice, este etichetat și ca „CI 75470”, „carmin” sau „cosenil”. după cum a arătat portalul de comparație „Codecheck”, insectele stacojii pot fi găsite, de exemplu, în ambalajele M&M’s Crisp, dar și în iaurturile Müller și în bomboanele colorate Mentos, marca Danone. Colorantul pentru insecte poate fi găsit, de asemenea, în gemurile marca Skittles, în bomboanele Haribo, în băuturile roșii, în gemurile de căpșuni și zmeură și în siropurile dulci. În plus, colorantul poate fi găsit în cârnați, ketchup și chipsuri.

“O parte din fecale și resturi de insecte moarte pot ajunge în produsele finale”

Referindu-se la aprobarea de către Comisia Europeană a greierilor de casă ca hrană potrivită pentru oameni, Brusadelli a explicat că până acum insectele au fost vândute pentru a hrăni anumite specii de animale insectivore sau mamifere. Ea a adăugat că reproducerea acestor insecte este foarte costisitoare.

Insectele se reproduc la temperaturi ridicate (25/30 de grade). Mii de exemplare sunt adunate în fermele de insecte. Aceste insecte mănâncă și excretă în mod constant. După cum explică expertul în creșterea lor, insectele se mănâncă unele pe altele, lăsând pe fundul recipientului, în afară de praful aproape invizibil (fecale), rămășițele rudelor lor. O parte din fecale și resturile de insecte moarte pot ajunge în produsele finale.

Bacterii, viruși și antibiotice pot ajunge în făina de greieri

Specialistul italian subliniază că pentru fermieri, cea mai sigură și mai ușoară cale de a combate contaminarea bacteriană printre insecte este să le dea antibiotice. Potrivit lui Brusadelli, studiile au arătat că zeci de mii de bacterii și viruși diferiţi se găsesc în fecalele greierilor de crescătorie. Datorită temperaturii ridicate a culturii, acești agenți patogeni se înmulțesc rapid. Potrivit expertului, consumul de insecte poate reprezenta o amenințare serioasă pentru oameni și alte specii de animale.

Potrivit Marinei Brusadelli, din cauza costurilor mari de producție, costul făinii de greieri este în jur de 70 de euro pe kilogram. Deoarece este dificil să obțineți un permis de reproducere a insectelor în scopuri alimentare, practic o companie din Vietnam deține monopolul creșterii greierilor de casă. Totuși, această țară nu are prevederi echivalente cu cele din Europa în materie de siguranță alimentară.

„Problema reacțiilor alergice este o problemă fundamentală care ar trebui să ne facă să ne temem de aceste noi reglementări, care de facto perturbă echilibrul (microbiota/microbiom) transmis și menținut de generații. Mai mult, impactul psihologic al noilor reguli asupra vieții persoanelor alergice și a familiilor acestora nu trebuie subestimat. Datorită introducerii pe piața din UE a alimentelor cu făină de insecte, acești oameni vor trăi cu frica de alte probleme de sănătate și vor deveni sclavii citirii etichetelor (unde aditivul pentru insecte este ascuns sub denumiri latine sau acronime greu de descifrat), spune Brusadelli.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Un comentariu

  1. Astfel de practici alimentare trebuie complet interzise in Romania, acestea nu reprezintă altceva decât o otrăvire lentă a oamenilor!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button