X

Pe baza experimentelor pe șoareci, oamenii de știință vor crea “copii” pentru cuplurile de același sex

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Oamenii de știință au creat șoareci cu doi tați biologici prin generarea de ovule din celule masculine. Această descoperire deschide noi posibilități de reproducere.

Descoperirea ar putea deschide, în cele din urmă, perspectiva ca, în viitor, cuplurile de același sex să poată avea împreună un copil.

Acesta este primul caz de producere a unor ovocite robuste de mamifere din celule masculine”, a declarat Katsuhiko Hayashi, care a condus lucrările la Universitatea Kyushu din Japonia și care este renumit la nivel internațional ca pionier în domeniul ovulelor și spermei cultivate în laborator, scrie The Guardian.

Hayashi, care a prezentat miercuri această evoluție în cadrul celui de-al treilea summit internațional privind editarea genomului uman, desfășurat la Institutul Francis Crick din Londra, preconizează că va fi posibil din punct de vedere tehnic să se creeze un ovul uman viabil dintr-o celulă de piele masculină în decurs de un deceniu. Alții au sugerat că acest termen este optimist, având în vedere că oamenii de știință nu au reușit încă să creeze ovule umane viabile cultivate în laborator din celule feminine.

Anterior, oamenii de știință au creat șoareci care, din punct de vedere tehnic, au avut doi tați biologici printr-un lanț de etape elaborate, inclusiv inginerie genetică. Cu toate acestea, aceasta este prima dată când au fost cultivate ovule viabile din celule masculine și marchează un progres semnificativ. Echipa lui Hayashi încearcă acum să reproducă această realizare cu celule umane, deși ar exista obstacole semnificative pentru utilizarea în scopuri clinice a ovulelor cultivate în laborator, inclusiv stabilirea siguranței acestora.

Din punct de vedere pur tehnologic, va fi posibil [la oameni] chiar și peste 10 ani”, a spus el, adăugând că, personal, ar fi în favoarea utilizării clinice a tehnologiei pentru a permite ca doi bărbați să aibă un copil, dacă se va dovedi că este sigură.

Nu știu dacă vor fi disponibile pentru reproducere”, a spus el. „Aceasta nu este o chestiune care ține doar de programul științific, ci și de [societate]”.

Tehnica ar putea fi, de asemenea, aplicată pentru a trata formele severe de infertilitate, inclusiv femeile cu sindromul Turner, la care lipsește sau lipsește parțial o copie a cromozomului X, iar Hayashi a declarat că această descoperire a fost motivația principală a cercetării.

Alții au sugerat că s-ar putea dovedi o provocare pentru a transpune tehnica pe celule umane. Celulele umane necesită perioade mult mai lungi de cultivare pentru a produce un ovul matur, ceea ce poate crește riscul ca celulele să dobândească modificări genetice nedorite.

Profesorul George Daley, decanul Școlii de Medicină Harvard, a descris lucrarea ca fiind „fascinantă”, dar a adăugat că alte cercetări au indicat faptul că această creare de gameți crescuți în laborator din celule umane este mai dificilă decât în cazul celulelor de șoarece. „Încă nu înțelegem suficient de mult din biologia unică a gametogenezei umane pentru a reproduce munca provocatoare a lui Hayashi la șoareci”, a spus el.

Studiul, care a fost trimis pentru publicare într-o revistă de renume, s-a bazat pe o secvență de pași complicați pentru a transforma o celulă de piele, purtătoare a combinației de cromozomi masculini XY, într-un ovul, cu versiunea feminină XX.

Oamenii de știință au creat precursori ai ovulelor umane, dar până acum celulele s-au oprit din dezvoltare înainte de punctul de meioză, o etapă critică a diviziunii celulare, care este necesară în dezvoltarea ovulelor și spermatozoizilor maturi.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button