De la startul mini-războiului din Ucraina se tot vorbește despre independență și respectarea drepturilor, dar în cazul UE, unde …. s-au dus astea?! Unde-i independența Europei, unde îi sunt drepturile, că de un an (chiar și mai bine, dacă intrăm în profunzimea lucrurilor) avem tot obligații – să finanțăm armele cumpărate de la americani de Zelenski, să închidem mare parte din industrii, să semnăm contracte „grase” cu marii producători de avioane, rachete, tancuri etc din SUA, să nu ieșim din cuvântul Unchiului Sam samd?!
Prin primăvara anului trecut, prestigiosul Institut de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) raporta că „Europa este noul punct fierbinte al importului global de arme”. Situația este atribuită conflictului ruso-ucrainean, evident, dar ceea ce îngrijorează se leagă de faptul că cea mai mare parte a acestei achiziții vine din SUA.
Mini-războiul ruso-ucrainean, o mașină de făcut bani
America a transformat evenimentele din Ucaina într-o mașină de făcut bani! Pentru SUA, o mașină de făcut bani, pentru UE, una de tocat banii contribuabililor, s-o spunem pe-a dreaptă!
Washingtonul a băgat Europa în criză energetică (prin impunerea unei interdicții asupra gazului și țițeiului rusesc), dar tot Casa Albă a venit cu soluția: vinde UE gaz lichefiat. La suprapreț, ce-i drept.
Când au fost obligați să nu mai cumpere gaze din Rusia, europenii au primit drept argument din partea SUA următoarea declarație: acest lucru este necesar pentru a reduce dependența critică de Moscova. Însă, în disperarea lor de a pedepsi Kremlinul și de a face pe plac Casei Albe, europenii și-au sporit dependența de America. UE e atât de dependentă de SUA încât nu mai are forța să prevină colapsul economic, iar prețul plătit va fi pierderea autonomiei/ a independenței.
Securitatea militară, în brațele SUA. Ce este „Taxa de șmecherie”
De-ar fi vorba doar de gaz… Dar și achizițiile militare ale europenilor provin din America. Fabricile de armament de pe „Bătrânul continent” au fost puse pe butuci, iar acum UE a devenit clientul numărul 1 al puternicei industrii producătoare de arme din State.
Această dependență în domeniul apărării este cel mai ușor de observat dacă privim contractul de achiziție de avioane F-35 al Germaniei. Martin Kroell, președintele Asociației federale a industriei aerospațiale germane (BDLI), a declarat că nemții, chiar și după ce vor cumpăra și plăti integral aceste avioane, nu vor avea dreptul să le întrețină și să le repare! Mentenanța lor se va face „în alte țări europene, în rețeaua forțelor armate americane sau direct de către compania Lockheed. Asta creează o dependență periculoasă”.
Și nu e numai cazul Germaniei. Și Finlanda e în aceeași situație, la fel Polonia. Practic, America ia bani de două ori: o dată pe vânzarea avioanelor de luptă și a doua oară pe întreținerea și repararea acestora.
China, alungată de radarul UE
În același timp, Europa a fost obligată să se îndepărteze de China, chiar dacă Charles Michel, președintele C.E, și-a permis să declare, la ultima sa întâlnire cu Xi Jinping, că „UE își promovează interesele și valorile în lume. Cu China, angajarea deschisă în toate aspectele relației noastre este singura cale de urmat”. La scurt timp, însă, după acest „tweet” curajos, a venit Ursula von der Leyen cu o serie de afirmații „războinice”, acuzând Beijingul pentru …cam tot ce-i rău în lume și nu fusese deja bifat în dreptul Moscovei.
Separarea Europei de China va avea consecințe economice teribile. America știe și profită de asta, de aceea a și pregătit Legea privind reducerea inflației (IRA), care oferă scutiri de impozite pentru componentele utilizate în mașinile electrice, cu condiția ca acestea să fie fabricate în SUA. Este, practic, o invitație ca industria auto din Europa să se mute în America, deschizând acolo fabrici; capitalul UE va ajuta economia de peste Ocean să se relanseze.
Ce poate face Bruxellesul? Nu prea multe, căci nu se vrea, europarlamentarii fiind niște simple marionete. Ca să iasă din această relație de supunere, europenii trebuie mai întâi să dezvolte o perspectivă globală independentă. Cât timp Parisul și mai ales Berlinul sunt îngenuncheate, toată Europa va sta în poziția ghiocelului.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
UE, creație scutroșistă&Co. Câtă vreme va exista nmrnika așa cum o vedem acum, europa va fi în genunchi, cu ball &chain la picioarele-i. Mai e o speranță: meteoritul promis de Creator în Revelație. Să cadă *unde trebuie*…