Putin credea că NATO se va dezintegra, iar țările occidentale vor imploră Rusia să nu le atace după ce a invadat Ucraina, arată documentele de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), scrie ziarul britanic The Sun.
Scurgeri de documente din interiorul serviciului de securitate FSB, obținute de ziarul britanic The Sun Online, dezvăluie că Putin se aștepta ca Occidentul să tremure de frică după o victorie fulgerătoare a Rusiei în Ucraina, apoi ca NATO să se prăbușească.
Documentele provin dintr-o sursă cunoscută sub numele de Wind of Change și au fost trimise activistului rus pentru drepturile omului Vladimir Osechkin, fondatorul Gulagu, care evidențiază abuzurile din închisorile Rusiei.
Se crede că e-mailurile au fost inițiate de un ofițer FSB, dar se crede că mai mulți au contribuit la emailuri.
Putin a citat Polonia și statele baltice care aderă la NATO drept o amenințare pentru securitate și a folosit-o pentru a-și justifica invadarea Ucrainei.
Într-un e-mail trimis la scurt timp după invazie, Wind of Change subliniază ceea ce Putin și-a imaginat că se va întâmpla după ce va invada Ucraina și care includea destrămarea NATO.
El ar fi emis un ultimatum către Occident pentru a accepta ocupația rusă și o zonă de excludere aeriană declarată deasupra Poloniei și a statelor baltice.
„Triada nucleară ar fi activată” a Rusiei, spune sursa, referindu-se la armele nucleare lansate pe uscat, aer și submarin.
Asta ar fi dus la „retragerea mai multor țări din NATO” și, eventual, din Uniunea Europeană.
Toate acestea ar duce la „un colaps fundamental al Occidentului în timpul alocat (de Putin) după emiterea ultimatumului”. Țările occidentale îngrozite ar lansa „apeluri separate către Rusia că nu desfășoară acțiuni agresive împotriva Rusiei și că nu fac parte din posibilul război”.
Toate acestea ar fi dus la o Rusie cu o putere comparabilă cu fosta Uniune Sovietică, la care sursa se referă prin titlul său formal, URSS.
Keir Giles, un expert în Rusia la grupul de reflecție în materie de politică externă Chatham House, spune că „este destul de plauzibil” că Putin a avut aceste obiective înainte de război.
„Unul dintre motivele pentru care invadarea Ucrainei de către Putin a luat prin surprindere atât de mulți în Occident a fost pentru că nu avea sens – cu excepția cazului în care ești în mintea lui Putin.
„Ceea ce s-a întâmplat în anul precedent a fost că, după ce a ieșit din izolarea lui ca un pustnic în Covid, avea o viziune radical diferită asupra lumii.
„Ceea ce nu am putut vedea a fost modul în care toate aceste idei diferite despre starea Rusiei și lumea exterioară s-ar suprapune una peste alta pentru a-l duce pe un cu totul alt plan al realității.
Giles, autorul cărții „Războiul Rusiei împotriva tuturor: și ce înseamnă pentru tine”, a spus că tratatele cu NATO propuse de Putin înainte de război au expus toate aspirațiile descrise de membrii FSB.
„Slăbind puterea Statelor Unite, scoțând țările din estul Europei de sub protecția NATO și permițând Rusiei să domnească liber asupra țărilor despre care Putin crede că ar trebui să fie sub dominația Moscovei.
„Era pe deplin rezonabil să credem că vor exista țări în cadrul NATO care nu vor rezista acestui proces și cu despărțirea de acei membri ai alianței hotărâți să reziste Rusiei.
„Acest lucru a fost confirmat de comportamentul Germaniei, care de la invazia Ucrainei a trebuit să fie hărțuită și convinsă să facă ceea ce trebuie.”
Charles Dunst, autorul cărții „Înfrângerea dictatorilor: cum democrația poate prevala în epoca omului puternic”, a spus că rezultatul războiului a fost opusul a ceea ce și-a dorit Putin.
„Așteptările lui Putin că unitatea occidentală se va dizolva în timpul războiului său din Ucraina au fost uimitor de deplasate”, a spus el.
„Mai degrabă, invazia sa în Ucraina a întărit organisme precum NATO și a determinat țările europene însele să ia în considerare viața fără energia rusă”.
Căutarea lui Putin pentru o victorie rapidă, modelată prin obținerea informațiilor pe care dorea să le audă, a devenit în curând clară.
Încercarea inițială de a ocupa aeroportul Hostomel și de a-l folosi pentru a introduce întăriri s-a încheiat cu o umilință, când parașutiștii ruși de elită au fost distruși .
Nici măcar generalii lui Putin nu erau în siguranță, deoarece au început să fie uciși în timp ce mergeau pe front.
Primul val de trupe trimise peste graniță a fost în curând strâns într-un „convoi al morții” de 40 de mile, cu rușii înfrânți de o echipă de ucraineni cu drone.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.