Potrivit jurnalistului și autorului cărții Propaganda în era informației, Alan MacLeod, Google a început fundamental ca un proiect CIA, iar legăturile giganților tehnologici cu agențiile de informații reprezintă probleme majore pentru libertatea de informare, precum și pentru libertatea de exprimare.
MacLeod, care a cercetat în mod extensiv legăturile dintre securitatea națională și Big Tech, a explicat jurnalistului Whitney Webb în podcastul Unlimited Hangout cum o investigație anterioară a Dr. Nafeez Ahmed a descoperit că CIA și National Security Agency (NSA) finanțau cercetările lui Sergey Brin la Universitatea Stanford, care au „produs” Google.
„Nu numai atât … dar supervizorul său de acolo era o persoană din CIA. Deci, CIA a ajutat direct la nașterea Google. De fapt, până în 2005, CIA deținea chiar acțiuni la Google și le-a vândut în cele din urmă”, a declarat MacLeod lui Webb.
Ascultați podcastul complet și senzațional aici.
Ahmed a explicat că Brin și co-fondatorul său de la Google, Larry Page, au dezvoltat „componenta de bază a ceea ce a devenit în cele din urmă serviciul de căutare Google” „cu finanțare din partea Digital Library Initiative (DLI)”, un program al National Science Foundation (NSF), NASA și DARPA.
În plus, inițiativa Massive Digital Data Systems (MDDS) a comunității de informații, un proiect sponsorizat de NSA, CIA și Direcțiunea Centrală de Informații, „a furnizat practic fonduri de start-up lui Brin, care au fost suplimentate de multe alte surse”.
Brin și Page „raportau regulat” către Dr. Bhavani Thuraisingham și Dr. Rick Steinheiser, care erau „reprezentanți ai unui program sensibil de cercetare a comunității de informații din SUA privind securitatea informațiilor și mineritul de date”, a afirmat Ahmed.
Ahmed a argumentat că implicarea agențiilor de informații în nașterea Google, de exemplu, este profund intenționată: că acestea au „crescut platformele web pe care le cunoaștem astăzi cu scopul precis de a utiliza tehnologia … pentru a lupta împotriva unui ‘război global al informațiilor’ – un război pentru legitimarea puterii câtorva asupra noastră, a celorlalți”.
„Google are în rândurile sale „zeci și zeci” de foști agenți CIA
În propriile sale cercetări, MacLeod a descoperit că legăturile dintre CIA și Google continuă și astăzi, deoarece „există zeci și zeci” de foști agenți CIA care lucrează acum la Google, „care au fost doar parașutați în aceste poziții de extremă importanță”.
Acești foști angajați CIA se grupează adesea în roluri de „încredere și siguranță”, care au o influență uriașă asupra gestionării așa-numitei „dezinformări” și „discursului urii”. Exemple includ Jacqueline Lopour, Ryan Fugit și Nick Rossman.
Astfel de preferințe de angajare sugerează, a observat MacLeod, că fie Big Tech „recrutează activ din serviciile de informații, fie există o înțelegere în spatele ușilor închise între Silicon Valley și direcția de securitate națională”.
MacLeod consideră că aceste conexiunile dintre agențiile de informații americane și platformele de social media precum Twitter, Facebook și Google nu ar trebui să ne surprindă.
„Media socială este extrem de importantă. Ea decide cu adevărat ce gândim despre ceea ce vedem, ceea ce nu vedem. Ea informează totul despre ființa noastră. Și așadar, ori de câte ori o entitate devine atât de puternică, este natural ca organizații puternice, fie ele corporații sau guverne, să înceapă să se uite la aceasta și să încerce să înțeleagă cum o pot manipula, cum o pot folosi în propriul lor interes sau cum o pot chiar infiltra.”
Potrivit lui MacLeod, influența CIA asupra Google este extrem de semnificativă, deoarece tipul de putere pe care o are Google „asupra societății moderne” nu poate fi exagerat.
„Google este prea mare pentru a fi ignorat … ceea ce apare în căutarea Google are consecințe enorme asupra modului în care oamenii gândesc, asupra mișcărilor politice, asupra opiniei publice”, a remarcat MacLeod, mergând până acolo încât să speculeze că compania „ar putea fi cea mai importantă și influentă companie din lume”.
Într-adevăr, Google este cel mai vizitat site web din lume și are o cotă de piață de 92% în piața globală a motoarelor de căutare, conform statcounter.com. De asemenea, Gmail-ul Google rămâne cea mai populară platformă de e-mail în 2023, cu 1,8 miliarde de utilizatori, cea mai mare cifră a oricărei platforme de e-mail la nivel mondial.
O sursă a dezvăluit anul trecut pentru LifeSiteNews că conținutul email-urilor utilizatorilor Gmail este scanat de un algoritm de inteligență artificială care creează profiluri ale utilizatorilor și ale celor cu care comunică prin email, și stochează, de asemenea, date din email-urile în curs de redactare. Acest lucru ridică preocupări privind confidențialitatea chiar și în cazul în care Gmail ar fi complet „privat”. Conexiunile Google cu CIA ridică posibilitatea și mai îngrijorătoare ca statul să poată accesa comunicările personale ale cetățenilor săi și să le folosească pentru a viza, potențial, indivizi sau grupuri.
Potrivit lui MacLeod, legăturile strânse ale Google cu direcția de securitate națională a SUA „ar trebui să alarmeze cu adevărat oamenii din întreaga lume” și „în special guvernele străine care depind adesea de Google pentru servicii neutre și profesioniste”.
Puterea acestei companii uriașe se extinde și mai mult prin subsidiara sa YouTube, pe care Webb a observat că a devenit un „substitut pentru televiziunea prin cablu” pentru mulți, adăugând „un alt nivel la dominația [Google] a informațiilor.” De fapt, YouTube este cel de-al doilea site web cel mai vizitat din lume. În ciuda dezvoltării altor platforme de video și motoare de căutare, Google și YouTube predomină în mare măsură, ceea ce îi face pe oameni practic „dependenți” de aceste platforme, a subliniat Webb.
Potrivit lui MacLeod, dacă YouTube a fost odată într-o „epocă de aur” a media alternative, în timpul căreia algoritmii săi erau „mult mai neutri”, aceasta nu mai este cazul.
„Din păcate, acea epocă de aur s-a încheiat foarte rapid în urma alegerilor din 2016, când campania lui Clinton și … alții, inclusiv comunitatea de informații, au pretins că, practic, știrile false de pe Internet sponsorizate de puterile străine, în special Rusia, au fost motivul pentru care Trump a putut să învingă-o pe Hillary Clinton”, i-a spus el lui Webb.
„Și în urma acestui lucru, am văzut că YouTube, Google, Facebook și toate celelalte platforme mari de social media au schimbat radical algoritmii lor pentru a promova ceea ce au numit conținut autoritar și pentru a suprima ceea ce au numit conținut borderline”, în ceea ce MacLeod a numit o „campanie coordonată” în interesul Partidului Democrat, precum și al direcției de securitate națională.
Potrivit lui MacLeod, problema cu aceasta cenzură este că nu a dus la eliminarea teoriilor conspirației cu adevărat scăzute în calitate, ci a suprimat site-urile media alternative de înaltă calitate care băteau presa corporatistă pe internet de ani și ani de zile.
De fapt, atât Google, cât și YouTube continuă să cenzureze și să suprime discursurile legitime și în prezent. Recent, YouTube a șters un interviu realizat de editorul-șef al LifeSiteNews, John-Henry Westen, cu dr. Wahome Ngare, un obstetrician și ginecolog kenyan, care a împărtășit cum un vaccin antitetanos al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a fost folosit pentru a steriliza femeile tinere aflate în vârstă fertilă din Kenya.
Webb a descris influența agențiilor de informații asupra Google, YouTube și altor platforme web ca fiind „un război împotriva informațiilor independente la o scară masivă”. Ea a subliniat faptul că indivizii din spatele acestor eforturi de control al informațiilor sfidează ceea ce crede ea că face „SUA mare: Primul Amendament, libertatea de exprimare”, în favoarea discursului pe care îl controlează.
„Oamenii din spatele acestui sistem, cred că este clar că nu urmăresc nimic bun. Adică, cu siguranță, nu urmăresc valorile democratice, valorile democratice pe care pretind că le protejează, ceea ce înseamnă, știți, ceea ce face democrația americană renumită. Primul amendament, libertatea de exprimare, toate acestea. Adică, evident, există un efort de a face ca doar discursul liber aprobat de aceste entități puternice din guvernul american să fie acceptat”, a spus ea.
Potrivit lui Webb, track record-ul etic al CIA, care este grav pătat conform amplelor mărturii, cum ar fi cel legat de proiectul său top-secret MKULTRA, care a angajat tortură umană pentru experimente de control al minții, face ca influența sa asupra Big Tech să fie chiar mai profund îngrijorătoare.
„Este foarte, foarte alarmant când, așa cum observați în articolul dvs., avem oameni ca foști directori ai CIA, cum ar fi Mike Pompeo, care spun că da, mințim și furăm”, a spus Webb lui MacLeod, referindu-se la declarația lui Pompeo din 2019.
„Și majoritatea oamenilor sunt … inconștienți că se află în mijlocul acestei războaie, care este în ultimă instanță o război pentru inimile și mințile noastre, o război … asupra percepției umane, în esență.”
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.