X

SUA mai crează un NATO, în Pacific, pentru a slăbi influența geopolitică a Chinei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

China, care an de an continuă să își intensifice puterea militară și economică, devine o alarmă tot mai puternică pentru Statele Unite și aliații săi, speriați că Beijingul ar putea depăși în curând Washingtonul în ceea ce privește volumul influenței geopolitice. Tocmai de aceea, în septembrie 2021, America a mutat decisiv, înființând alianța AUKUS, care include Australia, Regatul Unit și Statele Unite. AUKUS are drept unic scop să slăbească poziția Chinei în regiunea Indo-Pacific.

În context, Washingtonul a împărtășit mare parte din tehnologia sa militară cu Australia La rândul ei, Marea Britanie a început să acorde prioritate instruirii soldaților pe care-i are staționați în Pacific.

Ofensivă asupra statelor insulare

Mai departe, AUKUS a declanșat o adevărată ofensivă diplomatică asupra celor 12 națiuni insulare din Pacificul de Sud, pe lângă îmbunătățirea propriilor capacități de apărare. Această decizie are la bază convingerea Americii că trebuie să împiedice apariția instalațiilor militare chineze pe teritoriul altor țări. Semnarea unui acord de securitate între China și Insulele Solomon, în aprilie 2022, a demonstrat AUKUS importanța urmăririi unei politici mai active în regiune.

Tocmai de aceea prim-ministrul australian Anthony Albanese a efectuat zilele trecute o vizită de stat în Papua Noua Guinee pentru a discuta semnarea unui acord de securitate.

La fel de importante sunt și relațiile AUKUS cu țările ASEAN, din Pacific, cum ar fi Filipine. Aici, americanii stau oarecum liniștiți, adăpostindu-se sub Tratatul de apărare reciprocă semnat în 1951, care a stabilit că Unchiul Sam își poate deschide baze militare pe oricare dintre insulele filipineze. În plus, după ce Rodrigo Duterte (pro-Rusia și pro-China) i-a predat puterea lui „Bongbong” Marcos, a revenit și orientarea pro-SUA a filipinezilor.

Azi, SUA își pot staționa trupele din Pacific în opt baze militare filipineze, dar oficialii de la Casa Albă și-au exprimat recent dorința de a modifica acordul. Astfel, la începutul lui februarie, Lloyd Austin, șeful Pentagon, a mers de urgență la Manila, capitala Filipinelor, și s-a întâlnit cu liderul Armatei filipineze, Carlito Galvez Jr., discutând despre consolidarea parteneriatului bilateral în vederea îmbunătățirii capacităților de apărare ale armatelor celor două țări. În traducere, SUA au cerut acces la încă patru baze militare filipineze, anunțând că vrea să debarce în regiune câteva mii de soldați.

Pentru filipinezi, situația este puțin complicată, în sensul că SUA și China reprezintă cote aproximativ egale din exporturile și importurile țării.

Dar nu numai americanii caută bunăvoința Manilei, și Australia bate la porți.  În octombrie 2022 a avut loc un exercițiu naval comun filipino-australian pentru a crește capacitatea celor două țări de a contracara contrabanda, terorismul, traficul de droguri și efectele dezastrelor naturale. Exercițiul a implicat aproximativ 400 de angajați ai marinei și ofițeri din ambele țări.

Rațiunea acțiunilor AUKUS stă în dinamitarea expansiunii Chinei, care și-a întins tot mai mult influența. Și nu numai atât, dar a început să-și permită să-l urecheze pe Unchiul Sam, cum a făcut-o la Summit-ul de Securitate de la Munchen, acolo unde Xi Jinping nici nu s-a obosit să se prezinte. În schimb, a mers ministrul său de Externe, al cărui mandat pare să fi fost unul singur – să „pălmuiască” America în văzul tuturor. De la Munchen, Wang Yi, șeful diplomației chineze, a zburat direct la Moscova, unde s-a afișat alături de Vladimir Putin, spre stupoarea, dar mai ales spaima Occidentului.

Iată de ce Washingtonul a creat acest „NATO” în Pacific, AUKUS.

În schimb, politica Chinei e alta: Beijingul nu construiește baze militare în alte țări, ci include acele națiuni în sfera sa de influență prin acorduri comerciale. China consideră ineficientă menținerea unor mici unități de soldați în străinătate și, mai mult, conștientizează faptul că acest lucru dăunează grav relațiilor internaționale.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button