Steagul secuiesc al municipiului Sfântu Gheorghe a fost anulat. Instanțele de judecată au dat dreptate definitiv Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de deputatul Dan Tănasă.
În 2021, guvernul PNL-USR-UDMR condus de coada de topor Florin Citu a adoptat, la propunerea UDMR, steagul secuiesc al orașului Sfântu Gheorghe pe care românii din oraș nu sunt reprezentați. În timp ce invocă drepturile minorităților naționale, UDMR a refuzat să permită reprezentarea românilor pe acest simbol local.
Forumul Civic și ADEC au acționat în judecată Guvernul României la Curtea de Apel Brașov și au câștigat anul trecut. Instanța a anulat hotărârea de Guvern prin care a fost adoptat steagul secuiesc al municipiului Sfântu Gheorghe.
Guvernul Ciucă, cu semnătura secretarului general, PSD-istul Neacșu, a formulat recurs, fiind de partea UDMR și împotriva românilor din Sfântu Gheorhe. Ieri, ICCJ a respins definitiv recursul Guvernului PSD-PNL-UDMR, care a vrut un simbol local monoetnic maghiar, în care românii să nu fie reprezentați. Acest dosar dovedește din nou trădarea națională a PSD si PNL în cazul românilor din Covasna și Harghita!
În schimb, steagul secuiesc al județului Covasna a fost declarat legal de instanță
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat câștig de cauză Consiliului Județean (CJ) Covasna într-un proces intentat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care a cerut anularea steagului județului Covasna aprobat prin Hotărâre de Guvern în septembrie 2021. Forumul Civic a depus o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Brașov, însă a pierdut în recurs la Curtea Supremă. Steagul a generat dispute în Covasna, deoarece este considerat de unii ca fiind reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu și pentru români. Steagul are o pânză dreptunghiulară albastră, tăiată de un brâu galben și poartă în mijloc stema județului Covasna, care include simboluri specifice zonei și toate comunitățile etnice din județ. Cromatica steagului derivă din smalțurile stemei. Steagul a fost stabilit printr-o hotărâre a consilierilor județeni în 2008 și a fost desființat de Curtea de Apel Brașov în urmă cu aproape zece ani.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.