Portavoce a Austriei și reprezentant PPE: Austria va ridica veto-ul intrării României în Schengen când România va recunoaște Kosovo! Aceasta e ceea ce Gunther Fehlinger, persoană extrem de influentă la Viena (căutați pe internet), a scris pe Twitter pe data 20 februarie 2023. Aceasta nu e prima sa postare pe această temă. Mesajul acestuia e important în contextul actual extern, influențat de mulți factori, dar pe care România îi pierde din vedere pentru că toată societatea e prinsă cu alte subiecte, afirmă pe Facebook europarlamentarul Cristian Terheș.
CE MAI SUSȚINE CRISTIAN TERHEȘ:
România, din păcate, nu doar că este total absentă de la marile discuții care re/fac sferele de influență din zonă, dar prin pozițiile iraționale pe care le are (o spun diplomați!) se autoexclude de la a fi luată în serios pe teme importante care o privesc direct.
Când Ucraina e în război ca urmare a agresiunii din partea Rusiei și toate țările sunt focalizate pe asta, pentru orice diplomat străin este complet irațional să amplifici neînțelegeri bilaterale cu Ucraina (a se vedea cazul Legii educației, Canalul Bâstroe etc.) care ce se puteau soluționa diplomatic, fără scandal.
La fel de irațională este privită de foarte mulți diplomați tăcerea României când vine vorba despre Austria.
Prin OMV Austria a sabotat economia României de ani de zile, distrugându-ne întregi sectoare economice și făcându-ne dependenți de gazul rusesc. S-a dat OMV-ului dreptul de exploatare pe resursele României, iar firma a redus extracția de gaz, astfel că a trebuit să importăm, la cel mai mare preț, gaze de la ruși.
Acum era momentul ca România să fi întors toată Europa împotriva Austriei, ca astfel să ne putem lua înapoi resursele date pe nimic. Nu doar că nu au făcut asta, dar oficiali români escaladează o neînțelegere cu Ucraina care, repet, putea fi soluționată bilateral, doar de aceea există Minister de Externe. N-a făcut-o însă!
Acesta e motivul pentru care mulți se uită la noi și spun că suntem complet iraționali și nu ne pot lua în serios.
Paralel cu asta, se duce o campanie asiduă de ani de zile de către unele țări vecine nouă de a arăta că Romania e „unreliable”, adică o țară pe care nu te poți baza.
În loc să fi întors noi Europa contra Austriei, întoarce Austria Europa contra României acum, pe motiv că nu recunoaștem încă independența Kosovo, adică susținem poziția Serbiei.
Culmea situației este că, deși nu recunoaștem independența Kosovo, avem relații înghețate cu Serbia, în timp ce Ungaria, care a recunoscut independența Kosovo, are relații foarte bune cu Serbia.
Pe scurt, oficialii români sunt cocoși pe teme externe ce se pot rezolva cu un simplu telefon sau o întâlnire bilaterală, dar tăcuți pe teme unde chiar trebuie să dea cu pumnul în masă.
Pentru a avea relații internaționale puternice nu e suficient să ai o cauză dreaptă de partea ta. Trebuie să fii și de încredere, ca să poți fi luat în serios. De exemplu, atunci când există o problemă nu o amplifici, ci cauți să o rezolvi. Adică, nu ești „problem maker”, ci „problem solver”. Altfel spus, ori ești parte a soluției, ori parte a problemei.
Reacția lui Gunther Fehlinger nu e doar a Austriei, ci e verbalizarea și a altor poziții și interese din Europa care nu înghit România.
În acest moment asistăm la încă o lovitură de baros la integritatea teritorială a României!