X

Sistemul vrea să prevină orice revoltă a poporului: Pușcărie obligatorie pentru cei care amenință sau lovesc polițiști, jandarmi și militari

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Nicolae Ciucă sare, surprinzător, în apărarea polițiștilor

Pedeapsa pentru ultraj se va aplica și în cazul violențelor asupra militarilor, iar amenda penală va dispărea din această infracțiune, potrivit unui proiect de lege inițiat de premierul Nicolae Ciucă și ministrul Lucian Bode.  Practic, persoanele care vor amenința sau vor lovi un polițist, un militar ori un jandarm vor intra direct în pușcărie. Sindicaliștii din MAI cer însă ca aceste pedepse să fie majorate și mai mult, tocmai pentru a descuraja astfel de fapte, care au condus la o subminare fără precedent a autorității de ordine publică.

Deși vine cu o întârziere de circa 20 de ani, proiectul de lege inițiat de premier și de șeful MAI va aduce schimbări importante și necesare în sectorul de apărare și ordine publică. Principalele modificări aduse Codului penal sunt introducerea ultrajului și în cazul militarilor și dispariția posibilității sancțiunii cu amendă penală pentru astfel de fapte. ”Când violența este îndreptată împotriva celor chemați să protejeze victimele, să impună respectarea legii, menținerea unui climat adecvat de conviețuire ori înfăptuirea justiției, se observă că implicațiile depășesc cu mult planul individual și se răsfrâng asupra capacității statale și autorității publice.

Aceste fapte capătă ecouri în societate, cauzând timorare a cetățeanului de bună-credință, precum și o diminuare a încrederii acestuia în instituțiile statului, ceea ce se transpune, în final, în limitări ale exercitării diferitelor drepturi și interese cetățenești”, arată inițiatorii proiectului de act normativ. Potrivit acestora, pericolul social ridicat al ultrajului, precum și consecințele unei astfel de fapte, care afectează capacitatea statului de intervenție și conceptul de autoritate publică, posibilitatea aplicării amenzii nu mai este proporțională, această pedeapsă nefiind de natură a sancționa astfel de abateri sau să prevină comiterea lor. Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) susține însă că va trimite amendamente la această lege, cel mai important fiind majorarea pedepselor pentru ultraj.

Închisoare pentru încăierarea în public

Bătăile în public vor fi și ele pedepsite mai aspru, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, dispărând și posibilitatea aplicării amenzii. Potrivit notei de fundamentare a proiectului legislativ, în contextul limitelor reduse ale sancțiunilor penale, persoanele care comit astfel de fapte se bazează pe dificultatea statului de a adopta măsuri ferme față de acestea, context în care manifestarea violentă devine profitabilă prin raportare la consecințe. Totodată, pedepsele pentru infracțiunile comise în spațiul public vor fi majorate cu o treime, dat fiind că impactul faptelor violente este cu atât mai ridicat cu cât acestea sunt comise în spațiul public, consideră inițiatorii proiectului de act normativ. ”Pe lângă ultraj, sunt acele infracțiuni de impact, produse în spațiul public, ale căror pedepse maxime vor atinge, prin majorare, 5 ani. Acest lucru înseamnă că pot fi arestați. Până acum, dacă te lovea cineva pe stradă, nu puteam face propunere pentru arestare preventivă, pentru că una din condiții este ca pedeapsa pentru infracțiunea comisă să fie de cel puțin 5 ani”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Legitima apărare se extinde și în afara casei

Codul penal va fi modificat și în ce privește legitima apărare. Astfel, conform proiectului legislativ, se prezumă a fi în legitimă apărare acela care comite fapta pentru a respinge atacul săvârșit în public, fără drept, de către o persoană având asupra sa o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor. ”Trebuie arătat că spațiul public trebuie să reprezinte un spațiu de siguranță al tuturor, prezența unor persoane înarmate în acest spațiu fiind de natură a induce o stare de temere și de neliniște”, se mai precizează în motivarea proiectului legislativ.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button