X

Primul film documentar despre viața lui Mihai Eminescu, realizat din fonduri private, poate fi văzut și la București

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cu o durată de 65 de minute, filmul documentar „Eminescu și Cernăuții” prezintă, în imagini cinematografice (docudrama și narațiune), povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, împreună cu tatăl său Gheorghe Eminovici, până la ultima vizită făcută la Cernăuți, înaintea Crăciunului din 1885. 

„Eminescu și Cernăuții” a fost realizat cu fonduri exclusiv private, sub semnul alarmelor și războiului din Ucraina, pe baza scenariului prof. dr. Ionel Novac și prof. Vasile Băcu, în regia lui Mihai Petre Grosu.

Cu sprijinul unor români și a unor bucovineni, cunoscători ai vieții lui Eminescu, și al Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina  „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, realizatorii au filmat în toate locațiile în care a învățat poetul nostru național, în care a stat cu chirie, inclusiv casa lui Aron Pumnul, dar și pe toloaca unde bătea mingea cu colegii de școală.

Documente inedite și mărturii

De asemenea, au filmat, pe lângă interviuri și imagini mai puțin cunoscute referitoare la viața lui Eminescu, în Arhiva de Stat a regiunii Cernăuți, prilej cu care au descoperit documente necunoscute până acum publicului larg ale autorităților habsburgice și cele sovietice despre poet.

La finalul filmului, istorici și literați din nordul  Bucovinei vorbesc despre felul în care, după 1944, propaganda sovietică l-a transformat pe Eminescu din poetul național al românilor într-un oarecare „poet moldovean”.

Filmul este produs de GCC Film Global, producător general, GCC Film Worldwide și Mihai Petre Grosu, co-producători.

Programul vizionărilor: Liceul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, 15 ianuarie 2023, ora 12,30; Casa Memorială „Mihai Eminescu” din Ipotești, 16 ianuarie 2023, ora 12,00; Casa de Cultură Voluntari-Ilfov, 21 ianuarie 2023, ora 17,00 și Muzeul Național al Literaturii Române din București, sala Perpessicius, strada Nicolae Crețulescu nr. 8, 22 ianuarie 2023, ora 18,00. Intrarea este liberă la toate evenimentele, anunță producătorii.

Trailer-ul filmului:

Membrii de vază ai comunității românilor din Cernăuți au cumpărat un vechi hotel, în 1897, prin valorificarea unei ipoteci, și i-au dat numele de Palatul de cultură, în care a activat Societatea de Cultură și Literatură Română din Bucovina.

Societatea pentru Cultura şi Literatura Română locuiește cu chirie în propria casă

Actualmente, în acest imobil se află Curtea de Apel, iar Societății „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți (în 1993 a fost înregistrată ca succesoare a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina) revenindu-i sub formă de comodat câteva camere la parter, în partea stângă a clădirii. „Mulțumirile noastre ar trebui să le îndreptăm în primul rând conducerii Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Eugen Patraș și Vasile Tărâțeanu, care au întreprins toate demersurile necesare către oficialități timp de aproape 2 ani, pentru a reinstala inscripția istorică legal la locul său firesc.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button