X

Comisia Europeană, război total cu Ungaria lui Viktor Orban

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul de la Budapesta a criticat joi ca „inacceptabilă” decizia Comisiei Europene de a tăia accesul unor universităţi ungare la programul de burse Erasmus, afirmând că Ungaria a realizat modificările cerute de UE, transmit Reuters şi MTI, relatează Agerpres.

Comisia Europeană a anunţat în decembrie că va suspenda acordarea a 22 miliarde de euro din fonduri de coeziune pentru Ungaria până când Budapesta va îndeplini toate condiţiile legate de independenţa justiţiei, libertăţi academice, drepturi LGBT şi sistemul de azil.

Într-o conferinţă de presă, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a spus că decizia Comisiei, care afectează instituţii conduse de aşa-numite ‘fundaţii publice’, este nejustificată, dat fiind că Ungaria a îndeplinit modificările cerute de Bruxelles.

‘Ceea ce se întâmplă cu privire la Erasmus, din partea Comisiei împotriva Ungariei, este inacceptabil’, a spus Gulyas.

Comisia a afirmat că Ungaria nu şi-a modificat practica de a numi politicieni apropiaţi guvernului în consiliile a 21 de instituţii de învăţământ superior.

Guvernul speră că ‘aceasta este doar o neînţelegere şi că problema poate fi rezolvată rapid’, a adăugat Gulyas, precizând că ministrul pentru fonduri europene, Tibor Navracsics, va avea discuţii cu Comisia săptămâna viitoare.

Gulyas a mai spus că Ungaria ar fi acceptat o cerere a Comisiei de a nu avea politicieni sau primari în activitate în conducerile fundaţiilor, însă nu a existat o astfel de cerinţă.

Gulyas a afirmat că, dacă negocierile cu Bruxellesul nu vor rezolva problema, Ungaria va finanţa ea însăşi bursele Erasmus pentru 2024.

De asemenea, Budapesta este dispusă, ca ultim resort, să aducă acest caz în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button