X

Ziua în care Ştefan cel Mare i-a zdrobit pe otomani în bătălia de la Podul Înalt

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ziua de 10 ianuarie a rămas în istorie ca cea în care Ștefan cel Mare a adus una dintre cele mai importante victorii ale oştilor medievale româneşti contra otomanilor, după Bătălia de la Podul Înalt, din 1475.

Pe 10 ianuarie 1475 Ştefan cel Mare a obţinut victoria în bătălia de la Vaslui (Podul Înalt), zdrobind armatele otomane conduse de Suleiman Hadâm Suleiman Pașa.

Cu doar 40 000 de ostaşi, majoritatea ţărani luaţi de la coarnele plugului dar ”animaţi de spiritul de sacrificiu şi patriotism” (cifra avansată de cronicarul polonez Jan Dlugosz), între care se aflau 5 000 de secui, 1 800 de unguri şi 2 000 de polonezi. Ştefan cel Mare a învins armata otomană, condusă de Suleiman Paşa, constituită din 120.000 trupe din Rumelia şi Anatolia şi 17 000 de soldaţi munteni. În realitate Ştefan cel Mare dispunea de o armată bine organizată şi călită în lupte, inclusiv cu războinici profesionişti şi în mare parte călare.

Cheia victoriei, una dintre cele mai importante ale oştilor medievale româneşti contra otomanilor a reprezentat-o dincolo de calităţile războinice ale moldovenilor, şiretenia şi tactica aleasă de voievodul moldovean. Potrivit cronicarului turc Ibn Kemal, Ştefan cel Mare a atras armata otomană în mlaştină, turcii fiind întâmpinaţi cu salve de tun şi zgomote de bucium, de pe dealuri. Ştefan cel Mare pune în faţa oastei otomane câteva contingenete, la vedere, iar turcii încurajaţi şi convinşi că în faţa lor se află oastea moldoveană se reped în mlaştină.

„Toate şirurile dinainte, în care se aflau şi secui, fură zdrobite de turci şi ameninţa o mare primejdie, până când Ştefan se aruncă el însuşi în mijlocul turcilor, nebuni de bucuria învingerii şi, cu puterea minunată a lui Dumnezeu, nimici cetele turceşti, având abia vreo 40.000 de luptători”, scria Jan Dlugosz. Armata otomană a fost atrasă într-o cursă din care puţini au mai ieşit.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Hai nu….chiar i-a zdrobit Stefan cel Mare pe otomani? Serios? Cu cine? Ca, uitandu-ma la cat usor de fraierit, nepasatori si lipsiti de reactie sunt romanii de astazi, sincer, mi-e al naibii de greu sa cred ca acum 550 de ani erau altfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button