X

Naționalismul și Ortodoxia le mai stau în cale austriecilor. Un istoric de la Viena: “Mi-aș dori ca situa­ția să fie diferită”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

„Curentul naționalist ortodox este foarte puternic în România. Mi-aș dori să fie altfel“, afirmă Oliver Jens Schmitt, istoric și membru al Academiei Austriece de Științe.

„România în 100 de ani. Bilanțul unui veac de istorie“ este titlul cărții pe care Oliver Jens Schmitt a lansat-o în 2018. Un eseu în care autorul apreciază că, la peste 100 de ani de la crearea României, „ar trebui sărbătoriți acei oameni care, după 1989, în ciuda statului, dincolo de acest stat, dar apoi şi în importante instituţii ale acestui stat, nu s-au angajat pe drumul naţionalismului izolaţionist și al specificității româneşti, ci pe drumul unei normalităţi europene.“

Acest curent naționalist ortodox este foarte puternic. Mi-aș dori ca situa­ția să fie diferită. În momentul de față, însă, Biserica – și nu vorbesc despre cler în întregime, ci de felul în care este reprezentată oficial –, nu poate fi considerată, din păcate, un factor constructiv în crearea unei Românii mai democratice, liberale și deschise. Există chiar și riscul ca BOR să se orienteze spre Răsărit, spre Moscova; politica de vizite oficiale ale patriarhilor între Moscova și București este un semn în această direcție, susține Schmitt.

Oliver Jens Schmitt este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena. Născut în Elveţia, la Basel, în 1973, a studiat bizantinistică, neoelenistică şi istorie est-europeană în oraşul natal, precum şi la Viena, Berlin şi München. Domeniile sale de interes şi cercetare cuprind fascismul în Europa de Est, cu accent pe România, societăţile urbane din estul Mediteranei în secolul al XIX-lea, societatea şi politica în Imperiul Otoman târziu, evoluţiile socio-culturale în spaţiul balcanic albanez, istoria imperiului maritim al Veneţiei şi istoria Balcanilor în Evul Mediu târziu. Din 2017, este preşedintele Secţiei filozofic-istorice a Academiei Austriece de Ştiinţe. În 2016, a publicat o biografie a lui Corneliu Zelea Codreanu, apărută în limba română la Editura Humanitas, este prezentarea făcută de site-ul căruia i-a acordat interviu.

Schmitt este un cunoscut promotor al suprastatului european și al valorilor LGBT. Acesta agită vechea marotă, conform căreia cine nu este „trup și suflet” cu valorile „societății deschise” promovate de fundațiile Soroș este „omul Moscovei”.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

7 comentarii

 1. Dacă cei care nu promovează ce vrea acest individ, și-i califică ‘oamenii Moscovei ‘, el omul cui este? Al lui antihrist?? Când demonizezi pe cei care nu sunt de acord cu tine, înseamnă că are mari probleme de multe feluri!!!!!

 2. Ce tot atâtea titluri , onoruri , studii , funcții , profesii , calificări , distincții , școli și universități ,,înalte” , pentru cei din vest , care se cred superiori , inteligenți , dar care promovează toate relele și anomaliile pământului ❗❓
  Cum spunea Arhiepiscopul Bartolomeu Anania : ,, Noi vrem în Europa , dar într-o Europă normală , cu fiecare popor de sine stătător și cu identitatea sa ,………., nu în Sodoma și Gomora “.(punct !).
  Completez : Un popor fără DUMNEZEU , este un popor mort❗
  🙋‍♂️🙏🙏🙏🙏🙏🇷🇴✝️.

 3. Tocmai Reptila asta nerusinata vine sa ne spuna noua, ca “BOR risca să se orienteze spre Răsărit, spre Moscova”, in timp ce Guvernul lui, cel austriac e cumparat la bucata de Moscova? Mars, Reptila borata!

 4. Nu mor caii când vor câinii …de KundK !
  Nu dăm un rahat de câine pe părerile unuia care urăște Ortodoxia și pe Hristos, pe care îl mărturisesc Românii. Pentru noi, astfel de creaturi sunt niște cornorați împielițați, care știm ce soartă vor avea în veșnicie. Noi să ne legăm de Crucea lui Hristos și nimeni și nimic nu ne va risipi !

 5. Oamenii ca Schmitt sunt cei care plac UE. De aceea a și prinit acesta fotoliul descris aici. Taman astăzi, 8 ianuarie, s-a citit din Sfânta Evanghelie cum diavolul L-a ispitit pe Hristos, în cea de-a treia rundă de ispitiri, cu bogățiile și scaunele(funcțiile) cele mai înalte ale acestei lumi DACĂ i se va închina lui(diavolului). Dar Hristos n-a acceptat mărirea de la diavol, arătându-ne nouă, celor de după El, Calea pe are trebuie să o alegem pentru a intra în Împărăția Cerurilor, adică pentru a-L primi în noi pe Dumnezeu. Schmitt prin judecata lui părtinitoare prin care ține cu neamul lui în defavoarea românilor, deci prin raționamentul lui vădit părtinitor, adică nedrept, nu alege calea lui Iisus, ci alege nedreptatea, adică oferta diavolului. De aceea nu-i convine că românii și, atenție, doar o parte din cler(știe el ce spune!!!?), sunt naționaliști și nu deschiși “valorilor” europene(LGBT).
  Ați văzut în ce uniune am intrat noi ca țară? În UE ale cărei valori nu sunt adevărul și dreptatea, ci păcatele sodomice. Cine acceptă acestea, chiar și în mod tacit, se face, tot în același mod tacit, vrăjmașul lui Dumnezeu, fiindcă tacit acceptă LGBT. Cine dorește să se mântuiască să ia aminte despre vina care decurge din acceptarea tacită a prezenței României în UE. Adică concret, dacă vreau să mă mântuiesc nu voi accepta cu niciun preț prezența României în UE care este potrivnică lui Dumnezeu. Și cum românii în marea lor majoritate, din pricina adormirii, acceptă tacit “valorile UE”, luptându-se chiar din răsputeri pentru Schengen, se vede destul de deslușit ce urmează să vină peste poporul român pentru a-l trezi din somn spre a se mântui. Deci pentru ca românul să-și poată pune întrebarea “De ce ni se întâmplă nouă aceste necazuri(pandemii regizate, războaie etc)?”, mai întâi trebuie să se trezească din somn și abia apoi, dacă-l mai ține vitejia, să mai pună întrebări ca acestea. Noi credem că de se va trezi din somn nu va mai pune întrebări ridicole. Ce Imn frumos avem:”Deșteaptă-te, române!”

 6. … eeei, profesor de istorie…
  Daca era profesor cum isi zice… ar fi inteles/stiut ca ortodox = NEAM = nationalist.
  Nu se poate altfel, vom fi judecati si individual si “cu neamul”.
  Nici nu vreau sa ma gandesc cum poate scrie un pervers, un eretic despre Capitan!
  Poa’ sa aiba creier de elefant si minte de AI… daca nu are sufletul patruns de credinta pravoslavnica, soborniceasc,… cea dreapta!, … e doar o unealta vorbitoare, ca un televizor pe care il arunci – eventual – pe geam daca te plictiseste…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button