X

Faimoasa mănăstire rusească Lavra Peșterilor din Kiev a fost confiscată de Ucraina

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul Ucrainei a revendicat Lavra Pecerska (Lavra Peșterilor) din Kiev, cea mai veche mănăstire creștin ortodoxă din Ucraina și centrul aripii sprijinite de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, numită și Patriarhia Moscovei, relatează Sky News. 

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, a afirmat că mănăstirea, cunoscută sub numele de Mănăstirea Peșterilor, veche de circa 1.000 de ani, a fost preluată de stat după ce contractul de închiriere pentru aceasta posedat de Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) a expirat, sâmbătă, 31 decembrie.

În plus, Tkacenko a afirmat că schismaticii ucrainieni au solicitat și au obținut aprobarea de a ține o slujbă la catedrală, sâmbătă, când se sărbătorește Crăciunul ortodox pe rit vechi.

În anul 2019, Biserica ‘Ortodoxă’ a Ucrainei (UOC) a obținut recunoașterea din partea Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului.

Patriarhii ortodocși de la Moscova nu au vrut să accepte această desemnare care a oficializat o separare de biserica rusă.

Și Biserica canonică a Ucrainei, care a rămas devotată patriarhului Moscovei încă din secolul al XVII-lea, și-a declarat independența față de patriarhia Moscovei după declanșarea invaziei în Ucraina.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a oferit Moscovei o replică liturgică rece, renunțând la pomenirea patriarhului Kirill al Moscovei ca lider al cultului public și binecuvântând propriul ulei sacramental, în loc să utilizeze rezerva Moscovei.

Însă agențiile de securitate ucrainene au afirmat că a păstrat legături strânse cu Moscova.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. M-as fi asteptat de la un site ortodox sa detalieze situatia asta, nu s-o expedieze scurt via stirile oficiale ucrainene. Asta e neprofesionalism. Sunt multi cititori ai ortodoxINFO care nchiar vor INFO la stirea asta.

  1. Profeţia Sfântului Lavrentie al Cernigovului despre schismaticii ucraineni de azi:

   „În oraşul Kiev niciodată nu a fost patriarh. Patriarhii au trăit la Moscova. Să vă păziţi de grupa (biserica) autocefalilor ucraineni şi de uniaţie”.
   Locţiitorul Lavrei Peşterilor din Kiev, părintele Cronid a replicat spunând că autocefalii şi uniaţii au dispărut din Ucraina. Părintele a răspuns cu tristeţe şi amărăciune:
   „Demonul va intra în ei şi cu o răutate satanica se vor năpusti împotriva credinţei şi a Bisericii Ortodoxe, dar vor avea un sfârşit infamant, iar urmaşii lor vor primi pedeapsa cerească de la Domnul şi Împăratul puterilor”.
   Părintele a prevăzut şi a ştiut dinainte totul. Acum a aparut un arhiereu ucrainean autocefal, numindu-se patriarhul Kievului. Dar unde? În America. Dar el nu ştie sau a uitat că la Kiev nu a fost niciodată patriarh… Trebuie să fim atenţi, de unde poate fi în America un patriarh al Kievului?! Iar unii spre moartea lor veşnică şi spre ruşinea lor strigă: „patriarhul nostru”.
   Părintele ne avertiza să fim credincioşi Patriarhiei de la Moscova şi să nu intrăm în niciun fel de schismă.
   „Feriţi-vă de aşa numita biserică de peste hotare şi să ştiţi că ea nu este amintită în dipticele Bisericilor Ortodoxe. Ea nu este o biserică [separată], ci o parte a Bisericii Ruse. Multpătimitoarea noastră Biserica a rezistat într-un stat ateu. (…) Se duc la eretici şi la schismatici doar cei nevrednici de mila lui Dumnezeu şi marii păcătosi care nu vor să ştie ,,Cred într-una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică’’ şi că Biserica Ortodoxă este Trupul lui Hristos, care nu poate fi împărţit. Biserica este cămaşa lui Hristos, care nu poate fi ruptă în bucăţi. Nu îşi amintesc că este un Domn, o credinţă şi un botez. Domnul Iisus Hristos a zidit o singură Biserică (nu biserici), pe care nu o vor birui nici porţile iadului. Este o singură Biserică Sfântă, Sobornicească şi Apostolească. Celelalte, care se numesc biserici, nu sunt biserici, ci neghinele din grâu şi adunătura diavolului”.

  2. Comentariu de pe sait:

   1.Bunul nostru Părinte Sfânt Lavrentie din Cernigov a trăit între anii 1868 – 1950. La vremea când rostea proorocia de mai sus, autocefalii şi uniaţii nu mai erau o primejdie pentru Sfânta Biserică Ortodoxă Ucraineană. S-a întâmplat însă ceea ce a prezis Sfântul: demonii au intrat în cei ce doresc autocefalia şi cu ură satanică se năpustesc asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Poate că şi aceştia cunosc profeţia Sfântului, dar au minţile atât de întunecate încât nu pricep că ,,vor avea un sfârşit înfamant’’.

   Sfântul Lavrentie respinge cu desăvârşire existenţa unui patriarh la Kiev. Patriarhia se găseşte la Moscova şi acest fapt nu e înjositor pentru ucraineni. Dimpotrivă, ruşii şi ucrainenii şi belaruşii sunt de un sânge, din marea familie Ortodoxă slavă. Credinţa Ortodoxă s-a răspândit la slavii nordici de la Kiev. Ţin minte şi acum titlul unei lecţii din şcoala generală, Rusia Kieviană.
   Faptul că patriarhul Kiril are grave derapaje de la Sfânta Credinţă Ortodoxă, nu l-a împiedicat pe Sfântul Lavrentie să susţină Patriarhia Moscovei şi apartenenţa Bisericii Ucrainene la aceasta. Ca să respectăm adevărul până la capăt, nu putem trece cu vederea că Biserica Ortodoxă Rusă, din care face parte şi Biserica Ortodoxă Ucraineană nu a participat la sinodul tâlhăresc cretan, respingând hotărârile acestuia, ceea ce nu e puţin lucru. Era relativ uşor ca patriarhul Kiril să încropească o delegaţie de 24 de arhierei, cu care să zboare spre Creta şi să dea o aparenţă de legitimitate întrunirii de-acolo. N-a făcut-o, şi asta poate fi începutul pocăinţei lui. Nădajduim.
   Multă limpezime şi acurateţe în exprimarea Sfântului: ,,Se duc la eretici şi schismatici doar cei nevrednici de mila lui Dumnezeu”; ,,Celelalte, care se numesc biserici, nu sunt biserici, ci neghinele din grâu şi adunătura diavolului’’. Cine mai folosea acest cuvânt, adunătură? Sfântul Kukşa al Odesei, numind adunarea cretană ,,adunătură de necredincioşi’’.
   ,,Dacă Dumnezeu e pentru noi, cine este împotriva noastră?’’ (Romani 8, 31).

 2. “contractul de închiriere ”
  Aha!
  … de la cine o fi fost inchiriata acum 1000 de ani?
  Nu exista nici o jUdcraina si nici stat “de-al lor” care sa se fi improprietarit ca s-o inchirieze…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button