X

ExxonMobil dă în judecată UE pentru a bloca impozitul pe veniturile excepționale din energie

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Gigantul energetic american ExxonMobil a dat în judecată Uniunea Europeană în încercarea de a forța blocul comunitar să elimine noua taxă pe profit pentru firmele petroliere, transmite BBC. O taxă pe câștiguri excepționale este impusă în UE firmelor care au beneficiat de explozia prețurilor la gaze și petrol ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

O astfel de taxă a fost impusă miercuri de guvernul României, care vizează colectarea a 60% din diferența de profit din 2022 față de media anilor precedenți.

Dar Exxon acuză Bruxelles-ul că și-a depășit autoritatea legală, calificând măsura drept „contraproductivă”.

ExxonMobil a raportat un profit trimestrial de aproape 20 de miliarde de dolari (17,3 miliarde de lire sterline) în octombrie.

În septembrie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat planul ca marile companii de petrol, gaze și cărbune să plătească o „contribuție de criză” pentru profiturile lor crescute din 2022.

A fost anunțată o taxă de 33% pe profiturile din acest an, care au fost cu peste 20% mai mari decât media celor trei ani anteriori.

Dar Exxon susține că taxa descurajează investițiile și subminează încrederea investitorilor, într-o contestație depusă la Tribunalul UE cu sediul la Luxemburg.

„Dacă vom investi aici depinde în primul rând de cât de atractivă și de competitivă va fi Europa la nivel global”, a declarat Casey Norton, purtător de cuvânt al Exxon, pentru agenția de presă Reuters.

În cadrul unei întâlniri cu investitorii la începutul acestei luni, directorul financiar al ExxonMobil a estimat că taxa UE va costa grupul „peste 2 miliarde de dolari”.

Comisia Europeană a declarat că „ia notă” de cererea legală a Exxon și a precizat că „va fi acum la latitudinea Tribunalului să se pronunțe în acest caz”, a relatat Financial Times.

UE încearcă în mare măsură să se debaraseze de energia rusească, dar acest lucru a făcut ca UE să se lupte pentru a găsi surse alternative, mai scumpe.

Miniștrii UE estimează că pot strânge 140 de miliarde de euro (123 de miliarde de lire sterline) din taxele aplicate producătorilor și furnizorilor de energie electrică din alte domenii decât gazele naturale, care obțin profituri mai mari decât de obicei de pe urma cererii actuale.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Statele au voie să pună impozite împovărătoare doar asupra nevoiașilor, asupra propriilor săraci și în nici-un caz asupra marilor companii specializate în înșelat și furat cetățeanul și ai căror șefi s-au școlit pe la Davos. Eu am o mare nedumerire: salariul ăla universal despre care se tot proorocește, ai cărui bani necheltuiți expiră după o lună de la încasare, este impozabil au ba?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button