X

„Stegarul Marii Uniri”, Ioan Arion, comemorat în gara Teiuș, locul în care a fost împuşcat de persoane din Garda Maghiară, în 30 noiembrie 1918

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

„Stegarul Marii Unirii” sau „martirul Marii Uniri” din 1918, Ioan Arion, a fost comemorat, marţi, în cadrul unui ceremonial desfăşurat în gara Teiuş, acolo unde, în seara de 30 noiembrie 1918, aflat în drum spre Alba Iulia, a fost împuşcat de către membri ai Gărzii Maghiare, anunță Agerpres.

Ioan Arion a fost împuşcat în seara de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea cu o delegaţie din Agriș, satul său natal din Cluj, pentru a participa la Marea Adunare Naţională.

Ales de consăteni să poarte drapelul în drum spre Alba Iulia, Arion a murit cu tricolorul în mână, după ce a fost împuşcat, potrivit presei vremii, de persoane din Garda Maghiară care au tras asupra trenului care tocmai pleca din gara Teiuş. El a fost nimerit de două gloanţe. Din cauza rănilor, a murit până când trenul a ajuns în Alba Iulia.

A fost înmormântat în cimitirul din Alba Iulia în 2 decembrie, la ceremonialul funerar fiind prezente şi diverse personalităţi. Samoilă Mârza a realizat atunci o fotografie cu sicriul deschis al lui Arion. Preotul din Alba Iulia care a oficiat slujba religioasă s-a preocupat apoi de ridicarea unui monument funerar pentru Arion.

Pe piatra funerară este inscripţionat:

„Ioan Arion, din comuna Agriş – Iara, ucis mişeleşte de Garda Maghiară în Gara Teiuş în drumul spre Marea Adunare ţinută în Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918. Naţiunea recunoscătoare”.

Anual, din 2012, Primăria şi Consiliul Local Teiuş organizează o ceremonie de comemorare a lui Ioan Arion, în preajma Zilei Naţionale.

Marți, au fost depuse mai întâi jerbe de flori la Mormântul Eroilor, apoi în gara CFR Teiuş, la placa omagială, precum şi la bustul lui Ioan Arion, aflat pe Aleea Personalităţilor din zona centrală a oraşului.

A fost oficiată o slujbă de pomenire de către preoţii parohi din oraş, iar profesorul Nicoleta Cîmpean, de la Liceul Teoretic Teiuş, a făcut o evocare a momentului din 1918, „transpunând-o într-o frumoasă poveste de aducere aminte a eroului comemorat”.

Despre Ioan Arion a vorbit şi primarul oraşului Teiuş, Mirel Vasile Hălălai, iar elevi ai Liceului Teoretic au prezentat un scurt moment artistic.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Prima jertfă de sânge a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 a fost adusă de românul Ioan Arion ce avea în mâini arma Duhului – tricolorul. Mulți români se întreabă de ce “Ziua Eroilor” se comemorează odată cu sărbătoarea religioasă “Înălțarea Domnului”? Acum poate că ne e mai ușor de înțeles de ce.
    Repetăm solemn ultimele cuvinte de pe piatra funerară a bravului român Ioan Arion: “Națiunea recunoscătoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button